[E-KNJIGE] NOV PAKET – SVEŽIH 5!

Pričujoči prispevek je komercialno sporočilo.

 

Predstavljamo novih 5 e-knjig Kulturnega centra Maribor

Knjige so vam na voljo na Biblosu, ki nudi izposojo in prodajo e-knjig.

***

1. Ivan Žigart: ZAPOZNELO CVETENJE

Ko zvončki so zdavnaj že odcveteli,
ko majski večeri le še v sanjah žive,
ko lastovke odletele so v daljne dežele,
ko pokrajina pusta in hladna je že …

Spomini samo še živijo,
odpirajo krvaveče rane –
minulega priklicati ne zmorejo več.

Zbirka kratke proze in izbranih pesmi Zapoznelo cvetenje je motivno-tematsko nadaljevanje avtorjevega prvenca Kar je reka naplavila. Kratke življenjske zgodbe, ki so nanizane v zbirki, bralca pritegnejo s svojim romantično-realističnim tonom, saj je tematika bivanjske stiske preplavljena s spomini in ljubeznijo. Pa ne le z ljubeznijo med moškim in žensko, materjo in otrokom, vnukico in babico, temveč z ljubeznijo, ki je vseobsegajoča in zmore odpuščati, vendar nikdar ne pozabi. Spomini, tako realni, tako človeški, pustijo svoj pečat na duši bralca, ki se skozi vživljanje v dogodke ob branju očisti lastnih čustev ob podobnih, pa tudi ne tako podobnih situacijah, ki mu jih na pot prinese življenje. In to je le ena izmed moči literature, ki hkrati omogoči pisatelju, da svoje spomine in čustva izlije na papir in jih tako ohrani za naslednje rodove.

ŽELIM TO KNJIGO!

igart
Ivan Žigart: ZAPOZNELO CVETENJE

***

2. Elizabeta Požgaj – Eli: MARIBORSKIH GORNJIH STO

V Mariborskih gornjih sto je nanizanih trideset pripovedi in kratkih, avtobiografskih zgodb Elizabete Požgaj – Eli (*1933). Eli pravi, da se spomini pojavijo nenadoma, ko se zazre v staro stavbo v Koloniji, ko vidi napis Koloniale, kjer je bila nekoč gostilna, ko se zazre v velika okna Osnovne šole Franceta Prešerna, za katerimi je nekoč sama gulila klopi.

”S tulipanom v roki sem prišla domov. V sebi sem premlevala dogodke tega dne. Dan je bil pester, povsem drugačen kot preostalih 364 dni v letu. Bilo je več lepega in pozitivnega. Sklenila sem: splača se živeti!” [Elizabeta Požgaj – Eli]

”Občutljiva je za družbene krivice, drobne pripetljaje, ki ji po večini polepšajo, včasih pa grenijo sončen dan. Pravi, da se tudi češke napake obrestujejo.”
[Dr. Vlasta Črčinovič Krofič]

ŽELIM TO KNJIGO!

GornjihSto
Elizabeta Požgaj – Eli – MARIBORSKIH GORNJIH STO

***

3. Mitja Reichenberg: OD POPULARNEGA DO POPULISTIČNEGA –
o glasbi na različne načine

ALI SMO RES PAMETNEJŠI PO POSLUŠANJU MOZARTA? KAJ SPLOH GLASBA JE?

Zbrani zapisi in eseji so smiselno prepletene pripovedi o glasbi, kulturi in umetnosti ter znanosti in humanizmu, ki popeljejo bralce in bralke preko različnih poti in stranpoti do ideje, kako se prepletata populizem in popularnost, kako se umetnost prekriva s kapitalizmom in provincializmom, kako neoliberalizem nadzoruje in oblikuje tako rekoč vsako nit artizma, pa če to opazimo ali ne. Tako je knjiga tudi vodič po ne preveč veselih spoznanjih kulturnega in umetniškega ustvarjanja, vendar vedno z optimizmom zazrta v možnost zmage intelektualnega duha nad potrošniško hitrostjo življenja.
Včasih je že dovolj, če pravilno mislimo.

“Reichenberg, ki ga pretežno poznamo kot erudita filmske glasbe, se seveda ne ustavlja pri pop-rocku, temveč se v enako aktualiziranemu pristopu vrača v druge čase, žanre, sisteme in svetove – od Mozarta in Wagnerja, Zdravljice, filmskih partitur, opere in pop-opere, Johna Cagea in I-Chinga. Skozi mnoštvo zgodb in izdelkov opazuje, kako se je popularno in populistično v glasbi prepletalo, iščoč bralca in njegovo kulturno razgledanost pa ne skopari niti z letnicami, naslovi, imeni in dogodki. Na prvi pogled gre za precej eklektično kulturološko fešto in za mimohitečo knjigo, v resnici pa imamo opravka z zgledom zanimivega, večplastnega in sočnega pisanja o glasbi (ali katerikoli drugi veji, ki prehaja iz umetnosti v pop-kulturo in nazaj) v prenasičenem enaindvajsetem stoletju. Fascinantno torej ni naštevanje ljudi in izdelkov in fascinantne niso letnice, pač pa bralca osuplja avtorjev uvid v umetnostno zgodovino, ustvarjalne motivacije, izpričana muzikalična strokovnost, didaktična posvečenost detajlom, ki opozarjajo na širšo sliko in seveda združevanje jungovskih ter freudovskih principov oziroma njunih številnih naslednikov in izpeljank.” [Žiga Valetič]

ŽELIM TO KNJIGO!

Reichenberg
Mitja Reichenberg: OD POPULARNEGA DO POPULISTIČNEGA –
o glasbi na različne načine

 

***

4. Milan Petrovič: AVENIJA SANJE

MILAN PETROVIČ – PRVI SLOVENSKI ROKER, KI JE DOSEGEL SVETOVNO SLAVO

“Včasih otožen na stezah spomina, drugič odločen in poln načrtov, največkrat pa zaljubljen. Zaljubljen v dekleta, naravo in v svoje muce. Takšen se odkriva v svojih pesmih roker Milan Petrovič.

Lepoto ženske opeva tenkočutno, vabljivo in v njihov svet vstopa enkrat burno, drugič po prstih. Njegova poezija je večinoma resnobna, vendar so prisotne tudi pesmi z žilico humorja in pronicljivosti v sebi, ki ga Milan prikaže na svoj poseben način. Zakaj pa ne? Skozi presenečenja, ki mu jih daje življenje, hodi pokončno, s posmehom se izogne težavam in vseskozi verjame v dobroto človeka. Milan ostaja Štajerec, Mariborčan, ki pa ne more več živeti brez morja. Tam je njegov dom, kamor se k njemu iz Ljubljane rada vrača tudi hči Karmen. Oba imata rada živali, še posebej muce. Tudi ta njegova pozornost do živali je našla svoje mesto v pesmih. Veliko pesmi iz zbirke je tudi uglasbenih, na Milanov poseben rokerski način. Od zdaj naprej ga torej ne bomo le poslušali, ampak tudi brali.” [Metka Ravnjak Jauk]

Milan Petrovič, pop-rock pevec, one man band, skladatelj, avtor besedil, animator in DJ je bil prva slovenska rock zvezda, pionir mariborskega rocka, katerega kariera traja že spoštovanja-vrednih 55 let. Z glasbo se je začel ukvarjati že zelo zgodaj: učil se je kitaro, obiskoval nižjo glasbeno šolo – oddelek za klavir in solo petje pri profesorici Miri Končič Mrazcek. Njegova resna pevska kariera se je začela v 60. letih v Mariboru z ansamblom Korali (kasneje Generacija), s katerim je prodrl v tujino in nastopal po celi Evropi. Po vrnitvi domov je bil član rock zasedb New comes, After eight in Aquarius. Leta 1982 je začel s samostojnim nastopanjem in z zanosom nastop še danes za vse generacije.

ŽELIM TO KNJIGO!

Petrovič
Milan Petrovič: AVENIJA SANJE

 

***

5. Matej Krajnc: HUZAR IZ PESMI LOUISA ARMSTRONGA

~ Premierno za vas – samo v e-izdaji! ~

121 pesmi (120+1) v dvajsetih razdelkih po šest pesmi (plus uvodna) tvori podobo mentalitete sodobne družbe in posameznika v njej, ki kljub navideznim spremembam v družbi ostaja bolj ali manj nespremenjena že od pamtiveka. Pesmi so nastajale med letoma 2010 in 2013, bile revidirane v letu 2016, posvečene so spominu na pokojnega pesnika Milana Vincetiča, spremno besedo pa je napisala Stritarjeva nagrajenka Diana Pungeršič. Vse pesmi so tudi uglasbljene.

»Doslej je bilo mogoče pesniške zbirke Mateja Krajnca v širšem kontekstu njegovega opusa jemati metonimično. S Huzarjem iz pesmi Louisa Armstronga ni bistveno drugače. Razpravljanje o Huzarju je v marsičem razpravljanje o Krajnčevi poetiki nasploh. Še zlasti ker je Huzar po svojem obsegu s 121 pesmimi bržkone doslej avtorjeva najzajetnejša pesniška knjiga in predstavlja z uvodno pesmijo in dvajsetimi bolj ali manj zaokroženimi razdelki po šest pesmi nekakšen tematski prerez njegovega pesnjenja.« [Diana Pungeršič]

MATEJ KRAJNC je izdal preko trideset pesniških zbirk, od leta 2003 redno objavlja tudi prozo, je avtor tridesetih proznih del in tridesetih knjižnih prevodov kot samostojni prevajalec ali soprevajalec. Med drugim je iz angleščine, hrvaščine, srbščine in drugih jezikov prevedel dela Alexandra Popa, Boba Dylana, Leonarda Cohena, Zdenka Franjića, Dragana Velikića idr. Kot kritik in recenzent sodeluje z vsemi vidnejšimi slovenskimi časopisi in mediji, zdaj o literaturi in glasbi piše zvečine za specializirane spletne portale (KMCS, Nova muska, Odzven). Od 1992 se ukvarja s kantavtorstvom, pri čemer združuje poezijo in glasbo. Redno izdaja nosilce zvoka, sodeluje tudi v več zasedbah.

ŽELIM TO KNJIGO!

Matej Krajnc - HUZAR IZ PESMI LOUISA ARMSTRONGA_naslovnica
Matej Krajnc: HUZAR IZ PESMI LOUISA ARMSTRONGA

 

Želimo vam obilo užitkov ob branju.
Kulturni center Maribor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.