Bojan Sedmak, 999 BOANOV

piše: Milan Novak

 

»MNOGI V KRATKEM«

 

Kot se za boane spodobi, Bojan Sedmak v njih razpravlja, razmišlja, graja, hvali, zabava, kliče, molči, nerga, ljubi, sovraži, preklinja in moli. To slednje malo po svoje. Zelo po svoje.

naslovnica: Bojan Sedmak, 999 BOANOV (eBesede; Ljubljana, 2017); foto: Milan Novak
foto: Milan Novak

Še bi se našlo dejanj, avtor v tej kratki filozofski obliki besedo živi. Uporablja jo za vsa možna mnenja in razmišljanja, še najbolj pa za svoje mnenje. Pikrost, ki jo skozi boane izraža, ni le pikrost, ampak spretno in umetelno oblikovana misel z veliko spoštljivosti do jezika. V njih najdem tako narečno besedo, kot tudi redke, že opuščene slovenske izraze. Pa še kakšen tuj jezik zraven.

Pred njim nihče ni zares varen. Pomembneži, nepomembneži, svetniki, svétniki, vsak ima svoj boan. Kot nazorno pokaže tudi urejeno kazalo družbe, zajete v knjigi. Ali pa ta kratka, bistroumna: »ŽRTVE LETALSKE NESREČE / Po njihovih delih / jih boste spoznali.« Zašpiljeni paradoksi, kot to avtor sam zapiše v enem izmed njih.

foto: Milan Novak

Ob obilici resnih, razmišljajočih, vsake toliko naletim na zapis, ki posebej izstopa. Bruhnem v smeh in sem v nerodnem položaju, če berem v javnosti. Ni jih dosti, a tisti redki so kot čokoladni preliv na torti. Najslajši pa, vsaj zame, tisti štajerski in mariborski.

V teh kratkih mislih je ogromno prostora za kritičnost do družbe, za odnos človeka do človeka, človeka do okolice. Do Zemlje, do dejstev, do zgodovine, ki nas določa. Ki takšna ne bi bila, če bi tisti, ki so jo ustvarjali, takrat razmišljali bolj napredno. In ne bi se zapisal ta boan: »ČLOVEK, HOMO BLEFERUS / Človek kot homo bleferus, / specia agresivos nonetikos.«

In kot bi to misel hotel zaključiti še malo bolj filozofsko, jo sestavi v dokaj realistično oceno naše družbe: »Človeštvo v glavnem pretežno in nasploh bluzi. Pripisati mu kakršnokoli namensko dejavnost razen potencialnega samouničenja je iluzorno.« (ČLOVEŠTVO V GLAVNEM PRETEŽNO NASPLOH)

foto: Milan Novak
Bojan Sedmak, foto: Milan Novak

Bojan Sedmak v knjigi 999 BOANOV predvsem poziva k razumu. In nasprotuje radikalizmu, fanatizmu, sledenju dogmatičnim zapovedim. Sodobni človek naj bi bil s svojimi umskimi sposobnostmi zmožen tega. Zato ne obupa in poskuša bralcu to dopovedati na vse možne načine. S filozofijo, besedno igro, sarkazmom, ironijo, humorjem, pa tudi kar tako. 999 BOANOV je zajetna knjiga, ki jo dolgo jemlješ v branje. Ker tematska raznolikost preprosto vleče naprej.

milannovakw

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.