Bajaga i Instruktori: Ovaj svet se menja

Piše: Matej Krajnc

Croatia Records, 2020

Bajaga med karanteno ni počival. “Ukvarjali smo se zlasti z odpovedovanjem koncertov,” je priznal ob izidu pričujoče plošče, a potem so začeli tuhtati: kaj ko bi kljub temu počeli še kaj drugega? Nastala je pesem o novem svetovnem redu, Ovaj svet se menja, ki kot prvi singl uvaja novo ploščo, preostale pesmi pa že imajo zgodovino: Bajaga jih je napisal za več priložnosti, denimo za svoj nekdanji bend, Ribljo čorbo, pa za film, predstave, za Zdravka Čolića … Tako smo zdaj končno dobili tudi njegovo vokalno različico pesmi Ja sam se ložio na tebe, ki jo je Čorba igrala na albumu Mrtva priroda leta 1981. “To so pesmi, ki sem jih napisal, pa jih nisem nikoli sam pel,” je povedal Bajaga. Besedilo pesmi Mladost iz predstave Ženidba i udadba je nekolikanj spremenil v poklon Arsenu Dediću. Zanimivo je slišati, kako te pesmi znova zaživijo in v okvirih novega albuma dobijo druge, sveže kontekste.

Morda bi bilo pretirano trditi, da je nova plošča konceptualna, v resnici gre za zbirko pesmi iz raznih let, ki jo uvaja pesem o sedanjih, čudnih časih; časih, ki spreminjajo recepcijo in percepcijo vsega okrog nas. Svet se spreminja, kot pravi Bajaga, in vse je videti kot napaka. Spreminja se ves čas, a z aspekta novodobnih sprememb bi plošča s svojo (pol)preteklostjo v sedanjosti lahko bila tudi nekakšen koncept “prebiranja prejšnjih strani”, kot bi dejal Bob Dylan. Zato je morda škoda, da je na njej samo devet pesmi; zanimivo bi bilo slišati njegove studijske izvedbe vseh pesmi, ki jih je v celoti napisal za Čorbo, pa jih ni pel, denimo proslulo Muzičari koji piju, rokenrol, ki bi čisto lepo legel v kontekst pričujočega seznama. S tem bi album dobil še dodatno poanto in konceptualno širino. Tako se, vsaj tako se zdi, nekolikanj prehitro konča. Pa nič zato, vedno ga lahko poslušamo znova.

 

Hiter shuffle uvodne pesmi da slutiti, da tudi nove spremembe ne bodo večne, čeprav ta hip silnega optimizma ni (“Glej, spreminja se vse, v svet za ljudi, ki so zelo pokvarjeni. Nič več ne bo kot prej, to ni več mogoče …”). Ostaja pa rokenrol in ostajajo balade, velik Bajagin forte, ki skozi leta pridobiva na žlahtnosti. In da ne bomo govorili samo o preteklosti; dve pesmi za film Hotel Beograd sta prav tako novejšega datuma: Darja (z Milošem Bikovićem) in Kako se to naziva. Lepo je tudi slišati Instruktore v polni moči, tu sta Žile in Loki, na fotografijah so vsi videti zadovoljni. Čemu pa tudi ne! Na čase se v teh norih razmerah ne da bistveno vplivati … ali pač, z muziko, vitalizmom in upanjem, da se kaj kmalu vrnejo tudi odpovedani koncerti. V tem duhu zaključujemo tudi pričujoči zapis. Digitalna različica plošče je že na voljo na vseh platformah, fizična pa bo zdaj zdaj v vseh bolje založenih trgovinah s ploščami, pravijo pri Croatia Records, ki je založnik novega albuma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.