Recenzija albuma Pigs Parlament – Different pigs, same shit

Piše: Maja Mekina

Založil : Subkulturni azil Maribor, 2012

Se še spomniš dobrih starih punk koncertov? In malih, vročih, zatohlih prostorov, kjer se komaj prebijaš med prepotenimi telesi do odra, da bi videl nastopljoč band? Nekdo te je ravno polil s pivom, nimaš zraka, v glavi ti bobni iz zvočnikov in nekaj folka poga tako blizu, da te skorajda potegne v divji krog? No, to bi si srčno želela še kdaj doživeti. In to ob koncertu Pigs parlament, ki so me je ponesli v prav ta spominski mehurček in naredili skomine. Album se imenuje Different pigs, shame shit, izšel je že davnega 2012, a do mene prišel šele pred kratkim.

Shame shit premore 17 pesmi in bilo bi krivično ne izpostaviti prav se inštrumente, ki se zlivajo v harmonično enoto skupaj z veliko različnimi, tako lead kot back vokali. Rezek, energičen glas gospe Tine Rebec lahko povzroči, da kaj razbijemo, trobenta, v katero piha gospod Miha Ivančič, je že takoj s prvim komadom zadovoljiv poteg v ska vode. Pojavi se tudi veseli banjo gospoda Denija Srebrnica (kitarist in vokalist), ki ne pusti mirnih nog, valovite bas solaže, ki so meni najljubše, prihajajo izpod magičnih prstov gospoda Mateja Srebrniča. Za krepko žaganje energičnih kitarskih riffov poskrbi gospod Vasja Rusjan, ves ta melodični rezultat pa seveda ne bi bil mogoč brez podajalca tako divjih kot počasnejših ritmov na bobnih, gospoda Bobana Stojkova. Omembe vredna pa je vsekakor tudi celostna grafična podoba vasebine CD-ja – izvirno in današnjemu času več kot primerno. Gospod ŠEKI-Jaka Bevk – super artwork!

Prav izkočil v uho pa je cover Pigs Parlament na Bohemian Rapsody (Queen). Ja, je masterpice. Kako (kvalitetno) naredit interpretacijo v stilu punka na tako mojstrovino ?!? Tako, kot so jo Pigsi. Presneto dobro! In to brez, da bi originalu odvzeli dostojanstvo. Vse od intra, baladnega segmenta, celo opernega dela, hard rock kosa in pa zadnje, reflektivne kode, je izpeljano z veliko mero posluha, ujemanja glasov, iznajdljive podkrepitve z inštrumenti, predvsem bas daje pravi ambient. Kapo dol. Sploh za punk band.

Ob poslušanju Different Pigs, same shit sem zmeraj na novo navdušena, kajti že zelo dolgo me kak band ni toliko zabaval v enem kosu. Dolgčas je beseda, ki tukaj ne obstaja. Kar se mi zdi ob vsem še najbolje, je pa to, da govorim o naši, slovenski sceni. Punk sceni. Menim, da je album zelo kvalitetno posnet, besedila so tako v angleščini kot slovenščini. Najdemo že prej omenjen ska, HC brakedowne, preskok z banjom na reggae in spet nazaj v punk. Shame shit je torej vse prej kot monoton. Teksti izlivajo dejstva o globalnih ter lokalnih težavah, ne manjka pa tudi opevanja veseljaških pivskih in drugih dogodkov iz vsakdana članov, še na vožnjo po Brdih s Fsom in njegovo petkico so me popeljali! Primorska rulz! Slovenija je majhna dežela, ki premore toliko odličnih glasbenikov, da se mi zdi potrata njihovega talenta, da ne bi govorila o le-teh.

Menim, da je album vsekakor vreden vaše pozornosti. In je seveda SAZAS free!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.