Brod na Muri

Male velike lepote Občine Šentilj

Brod na Muri v Sladkem Vrhu je odlična turistična atrakcija. Prevoz čez Muro je brezplačen in v poletnih mesecih izredno uporaben in uporabljan objekt za državljane Slovenije in Avstrije. Zelo priljubljen je med kolesarji. Čeprav brod v Sladkem Vrhu še danes služi svojemu izvornemu namenu, to je prevozu tovora in kmetijskih pridelkov, predvsem so ga uporabljali avstrijski dvolastniki, je danes vse bolj namenjen le razvedrilni in turistični dejavnosti. Brod je imel včasih status mednarodnega mejnega prehoda.

V prispevku smo posneli zadnje dneve obratovanja broda v letu 2020. Za vas pa smo izbrskali tudi arhivske posnetke, ki jih je TV Slovenija posnela v sredni osemdesetih prejšnjega tisočletja za potrebe prispevka in glasbenih video spotov skupine CZD.

Na spodnji povezavi je zemljevid kje se nahaja brod v Sladkem Vrhu za tiste iz oddaljenih krajev.

https://www.google.com/maps/dir//46.6974474,15.7383969/@46.6974193,15.6683536,21496m/data=!3m1!1e3

Včasih je brod odneslo, odtrgalo. Divje in narasle vode Mure so takrat zaprle mejni prehod in dvolastniki so uporabljali bližnji Cmurek ali pa Šentilj.

Vožnja z brodom traja le kakšni dve minuti, skupaj z vkrcanjem in odhodom na kopno pa kakšnih 10 minut.

Na Muri pa je pred drugo svetovno vojno in še nekaj čas po njej obratoval brod kakšen kilometer in pol višje na Muri. Predstavili smo ga v eni prejšnji objav na povezavi:

Video posnet 2020, brod na Muri, Sladki Vrh

Včasih v 80′-tih pa je prevoz s traktorjem čez brod potekal takole. Delovni posnetki TV Slovenija iz 80-tih s snemanja prispevka o skupini CZD.

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.