Festival Prepišna Literatura, december 2020

Piše: Matej Krajnc

Festival Prepišna Literatura, ki letos poteka v spletu med 7. in 11. decembrom, se tokrat obrača zlasti k esejistiki, zvrsti, ki je, kot zapišejo pri Literaturi, v literarnem svetu pogosto odrinjena na rob. V dolgih letih branja, pisanja in pisanja o literaturi sem tudi sam bil priča zanimivim definicijam esejizma, ki so ga nekateri posadili v paraliterarne vrtove, nekateri drugi v parastrokovne, malokdo pa se je potrudil s tistimi 256 sivinami, ki marsikdaj ostajajo ključne za razumevanje take ali drugačne literature, bodisi leposlovja bodisi drugih inkarnacij, ki pa pomembno vplivajo na naš literarni in tudi strokovni porstor, kar navsezadnje dokazuje že odmevna Rožančeva nagrada, ki ni “para” po nobeni plati, saj se o njej precej govori tudi v mainstreamovskih medijih.

Dandanašnji časi, kakršni so, so po eni strani izrazito nenaklonjeni poglobljeni refleksiji in strokovnim pretuhtavanjem, po drugi pa so take vsebine še vedno (ali znova) zelo iskane in potrebne. Pri Literaturi se sprašujejo, kako najti smisel v času nesmisla, in premalo je zgolj čakati Antigono; tu je festival bralne kulture, ki je pri nas spet zelo nedoločljiv pojem, a Prepišnice in Prepišniki se trudijo, da bi ga osmislili/e s pogovori in refleksijo, ki puščata odprta vrata za nadaljnje razmisleke, hkrati pa se opredeljujeta do nekaterih tem, ki odločno misel zahtevajo takoj in zdaj. Ne bom te prosila, ne bom govorila, se glasi stara balada, mi pa nadaljujemo, da ste tudi vi vljudno vabljeni k poslušanju, gledanju in razmišljanju “in medias res”. Brez bližnjic, pravijo pri Literaturi.

Pri LUD Literatura so povedali še: “Kot založba, ki se že dolga leta posveča izdajanju tuje in domače esejistike, želimo odpreti čim več prostora za povezavo med bralcem in esejistom. Na dogodkih, ki bodo potekali prek spleta, bomo spregovorili o esejistiki, med drugim z aktualnim Rožančevim nagrajencem, h kratkim predavanjem, tako imenovanim »nakratkim«, povabili različne profile esejistov, pokazali pa bomo tudi, kako lahko esej zaživi v pripovedovani obliki. Poleg literarnega bomo na prepih postavili tudi filmski esej. In vse to čisto brez bližnjic.”

Vsi dogodki v sklopu festivala so na voljo na YouTubovem kanalu LUD Literature, točneje tukaj. Festival Prepišna Literatura je del projekta Bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.