Keltska pot – Šentilj

Male velike lepote Občine Šentilj

Keltska pot je mati vseh sprehajalnih poti v Občini Šentilj. Je najbolj prepoznavna rekreacijska pot, ki prične v Šentilju in konča daleč spodaj ob Muri.

Keltska pot je, milo rečeno, (pre)obremenjena. Obiskali smo jo jesensko nedeljo 2020 ob cca 9.00. Avtomobilski promet je bil takšen, da smo mimoidoče vprašali, če je zgoraj kakšno naselje. Ne ni naselja, saj vemo, ja, turisti so, priložnostni sprehajalci, gobarji, iskalci kostanjev in drugih plodov. Mogoče bi veljalo postaviti table s priporočili, da obiskovalci avte parkirajo na številnih parkiriščih v centru Šentilja in se odpravijo peš do začetka Keltske poti in naprej. Avti so bili parkirani globoko v gozdu, celo tik nad visokim vznožjem nad Muro.

Keltska pot ponuja odličen sprehod na razgibanem terenu. Lahko ji sledite, lahko pa krenete po Panoramski poti in potem spet nazaj na Keltsko pot. Opremljena je z informativnimi tablami preko katerih se seznanite z zgodovinskimi dejstvi keltske zgodovine. Presežek je vsekakor spust do Mure oz. kanala Ceršaške elektrarne, kjer gužva obiskovalcev pojenja.

Pot vas vodi naprej po ravnici mimo nekdanjega TOZD (Temeljna organizacija združenega dela) Ceršak, ki vse bolj postaja industrijski spomenik, do starega broda na Muri, pa spet gor po hribu. Končate lahko tik pred Murskim dvorom in si ogledate še brod Sladki Vrh. Keltska pot s svojimi podaljški je vredna obiska. Na njej morate začeti svojo turnejo po sprehajalnih poteh v Občini Šentilj. Ko boste prehodili Keltsko, vam bodo vse ostale poti zgolj kratki popoldanski sprehodi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.