Lahkoten družinski roman

Zima — izvrsten čas za branje;
zavetje tople odeje, dišečega čaja in čudovite knjige.

Predstavljamo vam Posmrtno življenje (1. del); družinski roman Štefana Jerebica, ki pripoveduje o družini Koren in nam na slikovit način prikazuje njihove medosebne odnose. 1. del trilogije je na voljo v tiskani obliki in si ga lahko preko spleta naročite naročite TUKAJ, roman pa bo objavljen tudi v obliki e-knjige.

Knjigo si lahko naročite TUKAJ.

Štefan Jerebec – Posmrtno življenje, foto: Maja Mekina

ODLOMKI IZ KNJIGE

***
»Ho, vstani, rokovnjač. Glej ga, dela se, da spi. Nič ne bo, tiček, košara krompirja čaka na srečanje s tvojimi ročicami. Na zmenek boš šel z rjavimi prsti. No, pa saj so punce tudi pobarvane, lepo se boš ujel z njimi. Dajmo, dajmo!« je razgrajal okrog postelje in skušal z brata potegniti rjuho, ki jo je ta čvrsto držal. Videč, da ga na ta način ne užene, se je Milko zamislil. Praskal se je za ušesom, mahoma pa so se mu zasvetile oči. »Veš, kaj,« je znižal glas. »Mačnikovo sem srečal. Rekla je …« »Lažeš!« ga je prekinil Vojko z glavo še vedno pod rjuho. »Rekla je, naj zvečer tudi jaz pridem. Jadrali bomo, zabavno bo.« Vojko je šinil pokonci, kakor bi ga pičila osa. »Je res rekla?« je razburjeno vprašal. »Rekla. Zakaj bi lagal?« »Nekje drugje si izvedel. Pavliha!« »Le kje bi izvedel! Skupaj sva nakupovala na tržnici. Če mi daš svoj novi trnek, ti povem, kaj mi je naročila zate.« »Slepariš?« »Niti pičice. Častna Titova.« »Dobro, dam ti. Kaj je rekla?« »Da pridi malo prej, kot sta se zmenila.« »Samo to? Premalo za trnek.« »Glej ga, šemeža, samo to! Naj si še kaj izmislim, da bo več? Sem mar jaz kriv, da je naročila samo to? Bi rad slišal, da bi rajši hodila z mano? Izvoli se izraziti, brez težave si izmislim celo zgodbo. Trnek boš dal, velja? Obljubil si, menda ne boš snedel besede. Tako in tako ga ne rabiš, Verica prijemlje na drugačen trnek.«

***

Tako je šlo lep čas in šlo bi še, kakor se je dogajalo drugikrat, ko so obrnili na glavo vse, kar se je dalo premakniti ter nato skesano pospravljali, ko ne bi njihova za zgodnji čas dneva prebučna zabava zbudila staršev in gostov. Drug za drugim so krmežljavi in še zaspani kapljali v kuhinjo in na Korenovini se je začel nov dan, poslednji, ki ga je bilo dano vsem družinskim članom družno in v slogi preživeti pod streho kamnite hiše na Holmu, ki so ji rekli dom.

***

Kulturni center Maribor, zbirka Frontier 164, 2020, foto: Maja Mekina

***

V mesecih, ko sta se zakonca Koren borila za svoj novi dom in obenem reševala svojo zakonsko zvezo, v Devinu obnovila hišo Zmagovi ostareli materi, zraven po muhi naključja staknila spodobno počitniško hiško v Resju pod Pohorjem, si uredila stanovanje in si nasploh utrjevala nove temelje za Korenovino, se nista utegnila ukvarjati z otroki in njihovimi muhami, v bistvu njihovim bojem za prihodnost. Z najmlajšim nista imela stikov, pravilno sta sklepala, da je pobegnil pred bratom, v širšem pomenu pred vsemi, zato sta ga pustila na miru. Starejši sin in hči sta si izborila, kar sta si želela, tudi onadva ju nista rabila vsaj do predzimnih dni. Zato sta mogla neovirano dokončati svoj horuk boj zase, za svojo družino ter za skupno prihodnost vseh. Obenem sta se spet bolj zavzeto zanimala za svoje nadebudnike, ki so prenaglo odraščali. Začela sta si ustvarjati nadrobno sliko njihovih življenj v času, ko nista našla časa zanje.

***

Ostale knjige Kulturnega centra Maribor so vam na voljo tukaj.

Založba Kulturni center Maribor ima knjige na voljo čez celo leto. 

Knjižno gradivo iz nabora založbe Kulturni center Maribor naročate ob kateremkoli času, tudi sredi noči, ob nedeljah ali na praznični dan.

Naročilo knjige izvedete povsem enostavno.

V preprosti obrazec vpišete ime, naslov, email, telefonsko številko (le-ta ni obvezna), in število izvodov knjige. Iz seznama si izberete še brezplačen CD in knjiga bo v roku 5 delovnih dni že pri vas.

VEČ ZA ISTO CENO!

Ob sočasnem nakupu katerihkoli 5 knjig, vam najcenejšo podarimo
(v obrazec za naročilo ene izmed knjig dodajte sporočilo založbi: “nakup 5 knjig”).

nabor knjig
Več za isto ceno!

Prispevek je komercialno sporočilo.

KLAVDIJA VOLF

Eni gledajo, jaz preberem. Nekateri rišejo s svinčnikom, moje poteze nastajajo iz črk. Svet vidiš, jaz ga pričaram iz besed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.