(PRVI VTIS) IPHONE 12 PRO MAX PACIFIC BLUE

Piše: MK75

iPhone 12 Pro Max, vir: Apple.com

Letos je Applova zlata jama prišla med uporabnike nekolikanj pozneje; pričujoča, največja različica še nekoliko po “običajnih” Mini (ta je letos sicer nov), navadni 12 in Pro. Na septembrskem dogodku je Apple oznanil operacijski sistem, tablice in ure, šele novembra pa ste lahko oprezali za novim velikanom. Da, tole je največji Applov telefon do zdaj, dobra novica pa je, da se na svoj način vrača k dizajnu znamenite petice, da ni več tako po samsungovsko zaobljen in sijoč, kar je piscu tega sestavka vsekakor nadvse pri srcu, ker je bil na 5 nadvse navezan (da ne bo pomote, proti Samsungovim telefonom nimam popolnoma nič, tudi sam sem jih uporabljal pred leti). Pred davnimi leti sem bil nad naslednikom petice, slavno šestico, malce razočaran; ne zaradi performansa, pač pa zaradi oblike. Tak pač sem, nič prida me ni, a zdaj imam končno občutek, da sem dobil “svoj telefon” nazaj. Kot urnebesno hitro mašino z odličnimi kamerami in konkretno velikostjo. V več barvah, kot je že v navadi, a letos med njimi ni več tiste zelene, ki je lani povzročala cedenje slin. Zamenjala jo je pacifiško modra. Tudi nobel.

Vsi Pro Maxi, vir: Apple.com

Se spominjate, kako je pokojni Štefko svojčas trdil, da veliki telefoni niso nič kaj prida? Nekateri smo se takrat strinjali; kdo neki bi s seboj v žepu nosil orjaško napravo, spomnili smo se starih Ericssonovih ceglov in se smejali. A potem pridejo leta, ćoravo oko, nekakšen perverzen občutek, da je čas za razmišljanje “na veliko” in pri sedmici + smo posvojili tisto, kar je Samsung že prakticiral s svojim Noteom. Ustrezalo nam je in nismo več pogledali nazaj. Veliki telefoni so ostali aksiom. Hej, kaj naj z majhnim telefonom, saj na njem niti črk ne vidim!, smo tuhtali. In tipkanje sporočil … Človek, mesnate prste si dobil z leti, zatipkuješ se, zate je orjaški telefon, kjer delaš manj napak. Pa sicer sploh nisem fen pretiranega telefoniranja in pisanja sporočil. Nekatere recenzije so ob “izidu” pričujočega telefona dajale v minus dejstvo, da je telefon velik. Je. Še dobro. Get a life! Drugo dejstvo je, da je telefon drag. Najdražji od Applovih in tudi to je v recenzijah minus. Torej, Applovi telefoni niso nikoli bili poceni; če ga hočeš imeti, se izprsi! Nekako tako se glasi motto, ki ni fer, seveda ne, a dokler so ljudje, ki dejansko oddrobijo toliko denarja za telefon, bojo cene še rasle. In takih ljudi je še precej. Čemu torej osuplost?

Pa nadaljujmo s konkretnejšimi rečmi: vse specifikacije novega telefona so tule. Naš ima 512 GB pomnilnika/prostora, je torej tisti “na drugi strani jastuka”, na vrhu piramide, a tako mora biti, ker bomo z njim snemali glasbo, fotografirali in ustvarjali tudi videovsebine v visokih ločljivostih; te razumljivo poberejo svoj prostor pod soncem in požrešne so kot Chico Cayetano Lopez Martinez Gonzales itd. itd. Specifikacije smo priložili zato, da z njimi ne bomo izgubljali časa; najdete jih vsepovsod v spletu in v številnih videovsebinah na YT, čemu bi pametovali. Marsikoga zanima tudi, ali se mu splača nadgrajevati, če je lani kupil 11 Pro Max s širokokotnico, teleobjektivom idr. Jebote, kaj pa vem – odvisno je od vaših potreb; če smo čisto pošteni, moji tašči zelo lepo dela iPhone 8, a ona ne snema videov in tudi s fotkami ne eksperimentira. Glasbeno kariero je pustila leta 1968, ko jo je Dionne Warwick prosila, naj ji v zameno za garsonjero v Ljubljani prepusti nekaj pesmi Burta Bacharacha. Ugodila ji je. Tudi 11 Pro Max zelo lepo snema videogradivo in fotoaparat je čudovit, pri pričujočem, novem modelu, pa je vse to še izboljšano: procesor je še hitrejši, fotaparat je še boljši, odpravljene so nekatere tehnične pomanjkljivosti (11ki je recimo rad crkoval ekran), uporabniška izkušnja je izboljšana, od lastnih preferenc in devžejevskih globin pa je odvisno, je-li boste nadgrajevali. Jaz sem imel na 11ki zgolj 64 GB prostora – odločno premalo za resno delo.

Vas zanima unboxing? Legendarno opravilo, ki na YT nabija klike? No, tule je, res čisto na kratko:

Ker je tole zgolj prvi vtis, videoposnetkov, vsaj daljših, s telefonom še nismo snemali. Smo pa šli do garaž in preizkusili kakovost fotoaparata v nočnem načinu, ki naj bi bil še izboljšan. Nočni način je bil moj najljubši “feature” pri 11 Pro Max in poleg portretnega načina ostaja tudi najljubši pri nasledniku. Ne morem pač povsod vleči dragih kamer okrog vratu ali v torbah; s telefonom iPhone 12 Pro Max imam v žepu, kot kaže, vse potrebno za delo. Tole so torej nočne garaže in lepo prosim, nikarte zmrdovanja glede motivov ali kompozicije, tole je bilo posneto čisto kot test, zelo jadrno; jutri, ko se po čudežu spet pojavijo avtobusi, pojdem po opravkih v mesto in si bom dal duška z raznoraznimi eksperimentiranji. Če se boste odločili za nakup telefona, boste lahko tudi sami preizkusili, kako to gre. Spodnji dve fotografiji pa sta bili posneti nekje okrog 20:30, po trdi temi.

Nočni način
Nočni način
Portretni način

In ker smo že govorili o snemanju glasbe – tole je prvi komad, ki je nastal na iPhone 12 Pro Max. Točneje z aplikacijo Voice Record Pro kot mp3, ki smo ga potem zgolj osnovno obdelali v Adobe Auditionu. “Zgolj osnovno” pomeni ščepec reverba.

Prvi vtis je torej dober, za kaj več pa bo treba s telefonom nekaj časa početi vse mogoče. Posneti ploščo, fotografirati po mestu in si spet privoščiti kak videoposnetek. Ne dvomite – ob letu obsorej bo zunaj nov model, kdo ve, kaj bo prinesel s seboj. A leto obsorej se ta hip zdi še daleč. Časa je še dovolj.

Prvi vtis je omogočilo podjetje Telekom.

brevman9

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.