David Bowie: Trying To Get To Heaven/Mother

Piše: Matej Krajnc

Rhino/Parlophone, 2021

Obletnice se kar vrstijo; jutri bo minilo pet let od smrti Davida Bowieja, a ob obletnici njegovega 74. rojstnega dneva 8. 1. je izšel poseben single, ki v dveh pesmih združuje tri velikane. Če ga boste iskali v fizični obliki – je že razprodan, dobite ga lahko na Ebayu po astronomskih cenah, tudi 500 funtov ali več. V digitalni obliki pa je na voljo in si ga lahko prenesete brez omejitev.

Bowie je s Tonyjem Viscontijem Dylanovo pesem posnel februarja 1998 med miksanjem albuma LiveandWell.com, v istem letu pa je za “tribute” album v spomin Lennonu, ki se ni realiziral, dokončal (snemanja so se začela že 1997) še njegovo bržčas najpretresljivejšo pesem Mother s plošče Plastic Ono Band (1969), ki je, kot vemo, nastajala ob posebni terapiji “prvinskega krika”, ko se je Lennon skušal (bolj ali manj neuspešno) znebiti travm iz otroštva. Pesem je v Lennonovi različici tako intenzivna, da tudi Bowieju emocionalno ali aranžmajsko ni uspelo nadgraditi izvirnika, ker se je tudi pri petju, se zdi, nekolikanj preveč trudil, gre pa verjetno za najboljšo priredbo te pesmi po izvirniku. Nekaj podobnega velja tudi za Dylanovo pesem, ki je v izvirniku krhka in zagrobna. Če gre Bowieju in Viscontiju kaj očitati, potem predvsem to, da sta obe pesmi nekoliko prearanžirala, njuni intimi prideta bolj do izraza v minimalističnem okolju, ki ga je pri Lennonu pomagal pričarati Spector, sicer ne ravno mojster minimalizma, pri Dylanu pa Lanois s svojimi ambientalnimi prijemi. Prav nekoliko zagrobnosti Bowieju manjka tudi pri interpretaciji Dylanove pesmi; šel je bolj na nekakšno U2-jevsko baladno štimungo s precej rockerskim glasbenim ozadjem, ki pa besedilu odvzame nekaj tistega emocionalnega jedra, zaradi katerega nam gre ob izvirniku srh po hrbtu, pri pričujoči predelavi pa pokimamo, da je dobro narejena in smo zadovoljni, da slišimo še Bowiejevo plat medalje.

Hitro torej na eBay, če želite dobiti eno od dveh barvnih različic vinila, kremasto ali črno. Očitno je prodanih vseh 8000 in še nekaj izvodov, a kdo ve, morda izdajo še ponatisnejo in ponudijo v kakšni drugačni različici ali obliki.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.