Ljudska srca stremijo h komunistični partiji

Piše: Sanela Kšela

Sanela Kšela, Oglaševalni plakati na Kitajskem v 21. stoletju

Založba: Kulturni center Maribor, Frontier 2013

Oglaševalni plakati, ki so se razširili po Kitajski po nastopu Xi Jinpinga na mesto predsednika LRK (l. 2013) vsebujejo ogromno simbolike.

Glede na opravljeno analizo 176 oglaševalnih plakatov, lahko simboliko v širšem kontekstu razdelimo na tradicionalno (konufucijanska, budistična in daoistična) in sodobno (nacionalizem in patriotizem).

Oglaševalni plakat z očitno konfucijansko simboliko.

V okviru sodobne simbolike lahko sledimo oglaševalnim plakatom, ki poveličujejo Kitajsko in predvsem komunistično partijo Kitajske (KPK).

To je razvidno iz same slike (npr. sonce ali sončnica, ki predstavlja KPK), iz naslovnega slogana ali dodane pesmi:

Otroško srce stremi k partiji.

Naslov zgornjega oglaševalnega plakata je Otroško srce stremi k partiji. Sončnica predstavlja ljudi, ki kot sončnica stremijo k soncu, t. j. h KPK. KPK (in v času vrhunca propagandnih plakatov Mao Zedong) je velikokrat upodobljena v obliki sonca, ki sije nad vsemi ljudmi, budni bdi nad njimi in jim kaže možnost upanja. Tovrsten primer je prikazan na spodnjem oglaševalnem plakatu:

Tek proti sanjam se začne ob sončnem vzhodu.

Na Kitajskem so najbolj začeli povezovati sonce s KPK po zaslugi propagandnih plakatov v času kitajske kulturne revolucije (1966-1976), kjer je velikokrat predstavljalo Mao Zedonga. Nadalje se je tovrstna povezava še dodatno zasidrala ob izidu kitajske domoljubne pesmi “Vzhod je rdeč, sonce vzhaja” (Dongfang hong, taiyang sheng 东方红 太阳升).

Sonce ponazarja KPK, ki ji je pri uresničevanju “kitajskih sanj” treba slediti ves čas in na vsakem koraku. Hkrati je ena izmed stvari, ki ljudi ves čas spremlja in jim pomaga ter spodbuja pri uresničitvi sanj.

Kakšnih sanj?

Kitajskih sanj

Ljudska srca stremijo h komunistični partiji
(rdeče sonce predstavlja KPK, h kateremu teži vse na sliki)

Iz znanstvene monografije Oglaševalni plakati na Kitajskem v 21. stoletju

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.