FotoArt Reportage: Barber Academy, Part 2

Avtor: Maja Mekina

The Old School Barber Academy

Tudi moški ste sigurno radi lepo urejeni, od brade do pet. Če pa bi šli stopnjo višje, bi si omislili obisk Barber shopa. Bila sem žena brivca, ki je zaposlen v Holy Tiger Barber Shopu v Grazu, morda ste že slišali zanj. Če pa ne, pa upam, da ga kmalu lahko obiščete oz si priskrbite prost termin. Vsaj ko bo konec teh neprijetnih razmer, seveda. Ah ja, najbrž se sprašujete, kaj je tako posebnega v teh brivskih fintah?

Barber Shop je nekakšen podaljšek brivnic iz 50-ih let, ko še niso privihrali hipiji s svojimi neurejenimi dolgimi štrenami in vse pokvarili. Osnovna ideja je imeti nek kotiček, kjer je moški moškemu primerno obravnavan, kjer dobi mega frizuro, lepo urejeno brado, si privošči urico samo zase, spije pivo, se v prijetni atmosferi s super glasbenim ozadjem (večinoma vse vrste Rocka) pomenkuje s kolegi moškimi. Na vratih večine takšnih brivnic piše ‘Men only’. Marsikatera gospa se je nad tem že zgražala in se pritoževala, češ, to je diskriminacija, a ne pomaga – nobena ne uspe skozi vrata. Ko pa je konec delovnika, pa seveda smemo vstopiti. Jaz pravim – pustimo jim to! Me imamo tako ali tako že vse ostalo.

Torej The Old School Barber Academy, ki jo najdete v Rotterdamu, je uspešna in, do zdaj najbrž že po vsem svetu znana in priznana ‘must go through’ izobraževalna stopnička, če hočeš postati Brivec oziroma lasni stilist, po slovensko. Vsekakor je še bolj znan Barber Shop nasproti akademije – Schorem haarsnijder&barbier, ki je zaradi velikega povpraševanja po učenju te spretnosti že leta 2010 uvedel izobraževalni program, ki se ga lahko udeleži prav vsak. Diploma, prejeta od Old School Barber Academy je ne samo obveza, temveč sveti gral skoraj vsakega brivca.

In tako sva tudi midva z možem iz graškega letališča odfrčala v Amsterdam, z vlakom iz letališča v Rotterdam ter se za štiri noči nastanila v ljubkem majhem hotelu blizu akademije. Tečaj je trajal tri dni, bilo je v maju 2018. Sončno a hladno, a še zmeraj dovolj toplo, da sem se med tem, ko sem bila sama, prevažala (kakopak) s kolesom in Maps na ajfonu, se kratkočasila z ogledi muzejev, kofi šopov, se tudi izgubila in seveda foto-dokumentirala nadobudne brivce in brivke. Report mojih mestnih adventur pa naslednjič.

Liza, Duncan in Nelis so inštruktorji, desne roke gospoda Butcherja, ime mu je Robert-Jan Rietveld (beri prejšnji članek), glavnega ustanovitelja te zmeraj bolj popularne branže, le-ti vodijo tečajnike. Super ljudje z ogromno dobre volje ter potrpežljivosti.

Seveda moramo za praktični del imeti modele, drugače ne gre. Te priskrbijo oni. Tečajnikov je bilo, če me spomin ne vara, devet ali deset. Iz Nemčije, Indije, Tajske, Avstrije, Nizozemske, Turčije. Tajec je imel s seboj prevajalko, izobraževanje pa je potekalo v angleščini. Vzdušje v vseh teh dneh je bilo zelo sproščeno z obilico smeha, ti nizozemci so super!

Torej – naučili so se pravilne tehnike striženja, britja s strojčkom in britvico, oblikovanja frizure in brade, pravilno sušenje las, vse pomembne osnove. Beseda je tekla tudi o primerni izbiri produkta za določen tip las/brade, kajti glavni poudarek je na tem, da si moški lahko po obisku barber shopa doma sam stilira frizuro. To se mi je zdelo res praktično, nekatere informacije sem lahko prenesla v svoj svet, kajti verjetno je marsikdo že doživel super frizuro ob odhodu od frizerja, naslednji dan pa nekako to več ni bilo to… Dosti poudarka je bilo na temo ‘kako pravilno pristopiti k stranki’ ter ‘kako pravilno tržiti’. Vrst frizur je pet: Classic contour, Scumbag boogie, Skin fade, Long Trim Pumpadour, Quiff. Sliši se malo, a ker se vsaka prilega obrazu in obliki glave posameznika, je treba improvizirati. A osnove za striženje so načeloma iste.

Shorem brivnica ima svojo znamko izdelkov za nego, ki se imenujejo Reuzel in jo izvažajo v brivnice celo po vsem svetu. Kot zanimivost – bila sem v Vietnamu, na otoku Phu Quoc. Med raziskovanjem otoka naletiva z možem na barber shop, kjer so na stenah visele slike gospoda Butcerja, uporabljali so Reuzel, padlo je ogromno selfijev z vietnamskimi brivci, ki so bili čisto paf, ko so izvedeli, da častimo istega brivskega Boga! In to v tako oddaljenem kraju… No, pri njih smo punce imele dovoljen vstop.

Zadnji dan kursa so bila razdeljena priznanja, veselilo se je, čestitalo in fotkalo za spomin. Prepričana sem, da so svoje diplome tudi ostali tečajniki uokvirili in obesili v svoje salone, brivnice in dnevne sobe, so namreč zelo lepo izdelane.

Poslovili smo se kot prijatelji, smo pa v stiku preko socialnih medijev še danes. Najdete jih na spletnem mestu https://theoldschoolbarberacademy.com/ .

Duncan, Robert-Jan (@the_bloody_butcher) in Liza, inštruktorica (@lizaaslife)
Mož in njegov model, opazovana iz višine
Tudi punce se učijo
Ah, te oči… Model 1A!
Učenci
Mr. Duncan (@debonnhaire)
Striže in razlaga gospod Nelis (@nelisbarbereducator)
Pauza! Liza in Duncan
Diploma
Uspehi in veselje
In še frizure – slikal Dean Andjelkovič

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.