V okovih

Na obisku pri bandu sem bila Maja Mekina

Živo se spominjam dneva, me je zadelo kot strela z jasnega. Bilo je namreč davnega leta 94… Spominjam se, kako smo s sošolcema Andrejem in Gregorjem na zadnji dan osnovne šole stali zunaj pred zgradbo. Andrej iz torbe potegne nek CD… Rumeno-oranžno-rdeč ovitek, pisalo je V okovih in Hard Sunshine Core. Volkovi? Ne, v okovih. Punk band iz Maribora. Komaj izvita iz osnovne šole v razcvetu pubertete sem si CD sposodila in ga malo kasneje doma tudi poslušala. In takrat me je zadela punk strela – to je to! To sem iskala.To sem jaz. Isto se je zgodilo Gregorju in Andreju. Punk družba, izleti v Pekarno, mama si je pulila lase, ko se nisem in nisem hotela držati ‘normalne’ mode, še manj pa obnašanja, za dekleta mojim letom primerno. Niti 14 let mi ni bilo, ko sem se zaljubila v punk. In to vse zaradi V okovih.

Zato lahko razumete, kako presenečena, predvsem pa srečna sem bila, ko sem nedavno nazaj izvedela, da so V okovih po obdobju mirovanja ponovno skupaj! In da igrajo na koncertih! Moram omenit, da me par let ni bilo na domači sceni, zato so do mene informacije prihajale v počasnem posnetku in z zamudo. A nič hudega, vse se da nadoknaditi.

Band na srečo še zmeraj preigrava pesmi iz albuma Hard Sunshine Core ter iz obdobja Malo-bo, ki se ga bolj spominjamo po Matjažu Tomažiču-Tomu na mikrofonu ter Silvom Zemljičem na basu. Kajti ne bi želeli, da te pesmi tavajo v pozabo. V okovih so v vsakem primeru legende iz Maribora, dvomim, da jih kdo od lokalcev ne bi poznal. Komadi, kot so Evropa, Zemlja je raj, O punk, Dedek Mraz, Too drunk, So fasile – legendarni, kot tekst ‘Bil sem še premlad, da bi vedel, kaj je svoboda’.

V okovih s polno paro delajo na novem albumu, za potešitev radovednosti pa najdete ves njihov koncert oziroma Live stream, tako s starimi in novimi komadi z dne 30.12.2020, na YouTube tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=BlzoTC2Jkhs&t=3428s

Člani benda so štirje: hitre nore ritme na bobnih daje Alen Šmid, na kitari žaga izkušeni Borna Šmid – staroste skupine, novejši član benda je basist spretnih prstov Iztok Novak, svoj glas in srce bendu pa daje Karlo Drolc.

In kljub temu, da so se v novejšem obdobju zamenjali člani zasedbe, so nov stas, glas in zven banda še zmeraj takšni, kot se za V okovih spodobi: melodičen, hiter punk, besedila iz vsakdana, kritika dogodkov današnje dobe, kot so na primer Perspektiva, Kri in blato, Brezglavi jezdeci, Odpri oči… Pesmi se hitro zasidrajo v uho, sploh refren ‘Nočem met protestov, nočem skurit mesto…’.

Pred par dnevi sem bila povabljena na vaje banda, seveda bi bil greh ne vzeti fotoaparata s sabo! Vadijo v Pekarni, na starem placu poleg Gustafa, kot se za V okovih spodobi. Bilo je prav domače in prijetno, fantje so zelo prijazni in zanimivi, a več o tem v prihodnjem prispevku.

Fotke so nastale dne 08.03.2021.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.