V okovih – Intervju

Foto: Unknown artist

Dobila sem povabilo na kavo in čvek z nikomer drugim, kot Borno in Karlom, članoma banda V okovih. Pred kakšnim mescem smo se že dobili z vsemi fanti v Pekarni na njihovih stalnih vajah ob ponedeljkih, zdaj pa se spodobi postaviti še kakšno vprašanje ali dva v upanju, da potešim radovednost fanom in vsem, ki še to bodo.

Kako je nastala ideja o ponovni združitvi banda? Kdo so novi (in stari) člani?

K temu nas je pripravila nostalgija. Želimo, da se pot banda nadaljuje, torej nismo se ponovno združili samo iz nostalgije, temveč ustvarjamo naprej. Člani smo Borna Šmid (kitara), Alen Šmid (bobni), ki sva v bandu že od leta 1998 (MALO BO band), Karlo Drolc (vokal) je najmlajši član, in Iztok Novak (bas). Iztok je z nami kakšni dve leti. Odličen basist, s katerim se super razumemo. Drugače imamo več ali manj vsi redne zaposlitve. Med nami so tudi razlike v starosti, torej medgeneracijske razlike, ki so, tako kot tudi okusi v bandu, dobrodošel miks na kreativnem področju.

Na vaši facebook strani je navedeno, da ste skupaj že preko desetletje. Menim, da je normalno sledeče vprašanje – zakaj ni v vseh teh letih prišlo do izdaje CD-ja? EP-ja?

Zaradi ‘kadrovskih’ sprememb. Menjavali so se namreč prav basisti, mi ostali trije smo bratje, premočni kritiki (smeh). Zdaj smo se končno kot čalni skupine ustalili. Posneli smo Demo, ne najdemo pa pravega založnika, kateremu se ne bi rabili prodati. V okovih smo punk band. Dan danes se punk ne prodaja več.

Jaz pa bi rekla, da glede na vso situacijo, ki se na in po svetu trenutno odvija, lahko prav skozi punk izražamo, kar nam leži na duši…

V bistvu to drži, morda se nam pa le obeta neka nova era, nov val, kjer bodo ljudje dali več na obvladanje instrumentov in sporočilnost v glasbi današnjega dne! Če punk primerjamo z elektronsko glasbo, nam je takoj jasna razlika; mi, ki redno vadimo, pišemo besedila, vzdržujemo inštrumente (treba je menjavati stune, na primer), igramo v živo – se dotaknemo fanov skozi tak talent in tekste. Skoraj vsak si lahko zdaj že ustvari svoj studio doma s samo nekaj soft in hard weara. Kar pa ponujamo mi z veliko več truda, pa ostane spregledano, ker je žalostno. S punk muziko pa daš Fak of sistemu. Morda se pa še res razvije kaj…

Najbrž ste igrali na številnih festivalih in prireditvah? Kateri koncert vam je ostal najbolj v spominu?

Da, igrali smo tako doma kot v tujini. Scena Fest, No border Jam, Rokerji pojejo pesnike… Najbolj v spominu nam je ostala 40. obletnica punka v Zagrebu leta 2016. Igrali smo s Pankrti, Sašo 21, G.A.D, super čaga! V tujini smo skoraj bolj cenjeni kot doma. Imamo nešteto povabil na špile, kjer ljudje mislijo, da, ker smo punk band, da bomo prišli igrati za piksno pira. Mentaliteta ljudi je v Sloveniji tako naravnana.

Foto: Unknown artist

Ogledala sem si stream z dne 30.12.2020. Tukaj je moč tudi slišati nove komade, ki gredo v uho in po mojem skromnem mnenju nadaljujejo pot skupine V okovih, ostajate zvesti svojemu stilu! Kako je bilo igrati decembra na odru brez oboževalcev? In hvala, ker stare komade ohranjate pri življenju!

Bilo je, kot bi igrali v studiu. Neosebno, nekako sterilno. V bistvu brez publike in feedbacka, zelo čuden občutek. A smo veseli, da lahko vsaj to ponudimo fanom. Stare komade seveda radi igramo, prepevam jih z rešpektom (Karlo), saj so legendarni, do njihove dobre izvedbe čutim neko odgovornost.

Zanima pa me več o vaših novih komadih: kdaj vadite, koliko jih je, kdo piše besedila in kdaj bo mogoče začeti upati, da bodo studijsko posneti?

Vadimo vsak ponedeljek v tednu. Poleg rednih služb se vsi trudimo biti tedensko na vajah. In to počnemo iz velike ljubezni do muzike. Novih komadov je 8, besedila piše večinoma frontman Karlo. Kot smo že omenili – demo smo že posneli, manjka nam še samo studijski album, ki nam ga je prekrižala korona. Ni koncertov, za bende, kot smo mi, pomeni to velik primanjkljaj finančne podpore.

Ta odgovor se nanaša tudi na moje sledeče vprašanje – katere načrti so vam zaradi pandemije splavali po vodi… Torej bližnji plani za prihodnost in kaj bi želeli sporočiti fanom?

Zaradi korone so nam po vodi splavali koncerti na hrvaškem in češkem. Glavni cilj nam je vseakor posneti album, radi bi fanom ponudili tudi merč. Vse pa se seveda navezuje na finance, saj je zelo težko najti ljudi, založnika, ki ne bi gledal le na to, koliko denarja bi spravil v svoj žep. Mi smo punkerji po duši. In od tega ne odstopamo. Fanom pa sporočamo: ”Da se čimprej vidimo na koncertih!”

Foto: Artist unknown

Link do streama banda najdete pod to povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=BlzoTC2Jkhs .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.