Rajko Dujmić: Antologija

Piše: Matej Krajnc

Croatia Records, 2020

Ugled Rajka Dujmića kot enega največjih avtorjev pop uspešnic z naših prostorov tudi danes ostaja neokrnjen. Poleg Đorđa Novkovića je bil in ostal velikan festivalskih odrov, sinonim za pop melodiko od konca sedemdesetih let 20. stoletja vse do dandanes. Njegova najbolj znana dela so povezana z zasedbo Novi fosili, pisal pa je tudi za številne druge, med drugim za Nedo Ukraden, Srebrna krila, Jasmina Stavrosa, Jasno Zlokić, Rivo in druge velike akterje in akterke jugoslovanske pop scene. Dosegel je tudi nekaj vidnih uspehov v mednarodnem prostoru, med drugim na evrovizijskih odrov z Novimi fosili, Srebrnimi krili in zlasti z Rivo, ko je Jugoslavija leta 1989, tik pred razpadom, postala evrovizijska zmagovalka.

Tale antologija, tudi naslovljena povsem nedvoumno, je urejena konceptualno: na petih zgoščenkah prinaša prerez najvidnejših popevk izpod Dujmićevega peresa: prvi dve sta posvečeni matični zasedbi Novi fosili (Da te ne volim, Tonka, Milena, Za dobra stara vremena …), drugi dve pesmim, ki jih je pisal za druge (med njimi so Skitnica Jasne Zlokić, Mangup Srebrnih kril, Vjerujem Jadranke Stojaković in Moja domovina Hrvatskega Band Aida), na peti pa najdete njegove pesmi, ki jih je ustvaril kot solist. Zraven sodi knjižica esejev, fotogradiva in vseh drugih potrebnih podatkov.

Dujmić je na samem začetku svoje komponistične kariere najraje izbiral med pesniki in pesnicami (Dea Volarić, Momčilo Popadić), pozneje pa se je kvota pesniških besedil zmanjševala v prid pop besedilopiscev, uspešnice so postajale nekoliko lahkotnejše in produkcija bolj trendovska, a uspeh je skozi vsa osemdeseta redko izostal. Vedno je znal najti glasove, ki so njegovim melodijam pristavili ustrezno interpretacijo odvisno od obdobja in sporočila (Đurđica Barlović, Sanja Doležal …), konkurence pa ni nikoli jemal kot grožnjo, ampak bolj kot še en način sodelovanja, kar se je med drugim pokazalo v prijateljski glasbeni interakciji Fosilov in Kril.

Pričujoča antologija je do zdaj najbolj temeljit pregled Dujmićevega opusa in referenčna izdaja, ki bo služila za prihodnja adekvatna ovrednotenja njegovega dela. Zanimivo bi bilo prebrati kakšno uradno ali neuradno biografijo, ki bo zagotovo slej ali prej tudi ugledala luč sveta, izdaja pa je tudi komplementarna zdaj že kultni zbirki Uvijek blizu 1969-2011 Novih fosilov.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.