ČIGAVI SO ŠRAPNELI

piše: Milan Novak

Dotik je moto 24. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. A dotakniti se, ni nujno gib roke. Lahko se te dotakne beseda. Takšna natisnjena, ali izsevana iz zaslona.

Rok Vilčnik je z novo pesniško zbirko Šrapneli (Šrapneli, Kulturni center Maribor, 2021) stopil korak naprej. Natisnjena pesniška zbirka je viden odmik od avtorjevih dosedanjih besedil. Gre za povedi, ki so sestavljane v pesmi, a hkrati vsaka zase samostojne. Morda je prav to dejstvo vzpodbudilo Jako Železnikarja, pionirja spletne umetnosti, da sta skupaj z Rokom zasnovala interaktivno pesniško instalacijo Digitalni šrapneli.

Rok Vilčnik razmišlja, kako daleč sega avtorstvo posameznega besedila, kaj torej pomeni nizanje vsem dostopnih besed v nek sestavek, kar potem postane avtorstvo. Mar preobrnjen vrstni red teh istih povedi ne pomeni novega avtorstva? Ali je informacija tako na novo sestavljenega besedila drugačna od prvotne? Kaj novega sploh moremo povedati, ob dejstvu, da so vse informacije dostopne vsem, mi jih le različno zlagamo v svoje sestavljanke. Da, sestavljanke. Prav to je tudi spletna aplikacija Digitalni šrapneli. Uporabniško prijazna in preprosta. Tako imenovanemu »novemu avtorju« so pri pisanju vedno na voljo trije predlogi nadaljevalnega besedila. Aplikacija te predloge črpa iz v posamezne povedi razstavljeno pesniško zbirko Šrapneli.

Ko je novokomponirana pesem končana, jo »novi avtor« lahko objavi, ali jo deli na družbenih omrežjih. Vendar, kdo je zares avtor te nove pesmi? Kdo je zares avtor originala?

Rok Vilčnik in Jaka Železnikar sta postavila vprašanja. Vsak sam pa ve svoje odgovore.

»Moja« pesem, ustvarjena v digitalnem okolju Digitalni šrapneli, zveni tako:

Rok Vilčnik in Milan Novak: KOKLIRACIJA

Kristalno umazano je, da je nekdo prehitro uokviril tvoj karakter.

Kataklizma starih tez.

Barve nočnih mor.

Spomeniško zaščiten velikan.

Oblika, priložnost, prelomnica.

Markantnost izobilja.

Reprodukcija voščene sandalovine bio inženiringa.

Čas je gospodar zaporedja. V sušnih obdobjih že pripravlja povodnji.

Lastnik živalskega vrta gre v politiko.

Tvoje srce, ki je bilo nekoč veliki hit, je zdaj le še jubilejni pohod na Vršič.

Kaloričnost poezije.

Skupni imenovalec debelih plasti razhajanj.

Organizatorji 24. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru vas vabijo, da sami izkusite ustvarjanje »svoje« pesmi. Tukaj je povezava:

https://mkc.si/arhiv-dnevi-knjige/2021/6/11/digitalni-srapneli

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.