Klarisa Jovanović – OD KDAJ MAČKE JEDO RIŽ

Klarisa Jovanović – OD KDAJ MAČKE JEDO RIŽ

Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 013, 2021, Valovanka

Uveljavljena prevajalka, glasbenica, pesnica in pisateljica Klarisa Jovanović je pri Kulturnem centru Maribor v Zbirki Drugačni objavila slikanico Od kdaj mačke jedo riž (2021). Novo literarno delo, namenjeno otrokom in zanimivo tudi za odrasle, je ilustrirala slikarka Laura Ličer. Oblikovanje in prelom je opravil Romeo Štrakl.

Klarisa Jovanović – OD KDAJ MAČKE JEDO RIŽ, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 013, 2021, Valovanka, naslovnica
Klarisa Jovanović – OD KDAJ MAČKE JEDO RIŽ, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 013, 2021, Valovanka, zadnja platnica

Avtorica je napisala razgibano in s humorjem popestreno zgodbo, v kateri najmlajši bralci in bralke lahko med drugim izvedo, od kdaj mačke jedo riž. Pisateljica uporablja pisane prispodobe, piše v sočnem jeziku in s svojimi šaljivimi domislicami zna pritegniti pozornost. Maček, glavni junak, je opisan kot lep, očarljiv in privlačen živalski osebek, tak, da vzbuja zanimanje mačjih krasotic, toda kljub domnevno vznemirljivim lastnostim so naravni zakoni mačjega sveta in protagonistovega ravnanja neizprosni. Občudovani mačkon brez predsodkov hrusta miši, tako je vedno bilo in najbrž bo za vekomaj tudi ostalo, če pisateljica ne bi posegla v ustaljeno dogajanje in samovšečnemu mačku ponudila riž. Pripravi mu ga spretna kuharica, miš Cvila, še zadnja iz razigrane mišje druščine. Zbrane miši in mišake je maček namreč brez pomislekov in predsodkov že pojedel. Čeprav Klarisa Jovanović namerno pusti odprt konec in zabriše črke, iz katerih bi bilo mogoče razbrati, kako se je vse skupaj razpletlo, pa je vendarle moč predvidevati, da je riž vase zaverovanemu mačkonu teknil, Cvila pa ni odšla v večna lovišča. Torej ni nujno, da vse poteka po ustaljenem redu in običajnih postopkih, temveč je v življenju mogoče marsikaj tudi spremeniti in na primer pokazati usmiljenje do mišk, ki so na sobotni dan sproščeno plesale in niso opazile, da je nanje prežala mačja nevarnost. Zgodba sugestivno podaja sporočilo o nenasilju nad živimi bitji, živalmi kot čuječimi bitji. Slovenska pisateljica Janja Vidmar na zadnji platnici otroke spodbuja, naj slikanico vsekakor preberejo.

Klarisa Jovanović – OD KDAJ MAČKE JEDO RIŽ, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 013, 2021, Valovanka, naslovnica

Barvno pisane ilustracije, polne notranje silovitosti, je narisala Laura Ličer. Ilustratorka je nase opozorila že z nenavadno knjigo Bube, v kateri je predstavila krog literatov in literatk, ki jim je vnaprej posredovala svoje slike in jih pozvala, naj ob njih napišejo svoja besedila. V novi slikanici se Laura Ličer kaže kot nadarjena in izvirna ilustratorka, ustvarjalka s širokim horizontom, tako rekoč na meji nadrealizma in v stiku z naivnim slikarstvom. Slikarka je v enem izmed intervjujev izjavila, kaj je njenim mačkam skupno naslednje: pobarvane so črno in z živobarvno obrobo, na obrazu pa imajo le oči. Otrokom bodo ilustracije, ki krasijo vsebino slikanice Od kdaj mačke jedo riž, v veselje in jih bodo v prihodnosti ohranili kot spomin na otroštvo.

Klarisa Jovanović – OD KDAJ MAČKE JEDO RIŽ, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 013, 2021, Valovanka, naslovnica

Kulturni center Maribor je uvedel pomembno novost: uvedel je drugačno izdelavo slikanic. Knjigo je zvezal v ročni delavnici, knjigoveznici, in pri tem uvedel uporabo odpadne valovite lepenke. V sporočilu za medije je zapisano, da je za take izdelke treba posekati manj dreves, saj so narejeni iz recikliranih materialov. In res, njihove slikanice, imenujejo jih Valovanka, Knjige na valovih kreativnosti, so veliko lažje od običajnih in na otip tudi mehkejše. Že prvi dotik z njimi, ročno izdelanimi in posebnimi, je prijeten in prijazen. Domislica Kulturnega centra Maribor, da je pri izdelavi knjig mogoče uveljavljati in spodbujati ekološko ozaveščenost, bo gotovo vzbudila pozornost, naletela na odmev in marsikoga tudi spodbudila k posnemanju.

Marija Švajncer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.