Karmen Murovec – CIGANČICA IVANA

Karmen Murovec – CIGANČICA IVANA

Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 009, 2021, Valovanka

Slovenska pisateljica Karmen Murovec je pri Kulturnem centru Maribor objavila knjigo Cigančica Ivana (2021). Ilustrirala jo je slikarka Gaja Zupan, tudi naslovnica je njeno avtorsko delo, oblikovanje in prelom je opravil Romeo Štrakl.

Karmen Murovec je po izobrazbi splošna jezikoslovka in profesorica latinskega jezika. Kot pisateljica je nase opozorila s knjižnim prvencem, romanom Petra (2021). V svojih delih kaže veliko razumevanje do doživljanja in pripetljajev otrok in najstnikov.

Karmen Murovec – CIGANČICA IVANA, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 009, 2021, Valovanka, naslovnica

Cigančica Ivana je nadvse humana pripoved o Ivani, romski deklici, ki se znajde v težavnih življenjskih okoliščinah, mamini odsotnosti in preživljanju zaporne kazni zaradi nepojasnjene kraje ter očetovi odločitvi o novi čustveni zvezi in odhodu iz družine. Enajstletna deklica v nezavidljivem položaju potrebuje pomoč in zato socialna služba poskrbi za bivanje v rejniški družini. Najstnica je sprva uporniška in nepripravljena na nove razmere, kaj kmalu pa ugotovi, da ji je kljub vsemu hudemu, kar jo je doletelo, sreča naklonjena, saj lahko sproščeno in mirno zaživi v novi družini, pri plemenitih rejnikih, ki znajo vse zaplete in težave reševati dobronamerno, strpno in z vživljanjem v dekličino stisko. Ivana se igra z novim bratcem in skuša pozabiti, kaj vse se ji je primerilo.

Karmen Murovec – CIGANČICA IVANA, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 009, 2021, Valovanka, zadnja platnica

Odnosi med ljudmi so urejeni in prizanesljivi, le otroci, ki stanujejo v bližini, romsko deklico sprva zavračajo, jo žalijo, se ji posmehujejo in so do nje zlobni. Rejnik Janez se domisli rešitve: za soseščino, tako otroke kot odrasle, na domačem vrtu priredi piknik in med sproščenim druženjem vsa nesoglasja in otroško neprimerno vedenje izpuhtijo. Najstnice in najstniki z Ivano sklenejo prijateljstvo; o humanih medčloveških odnosih in strpnosti so jih doma že pred prihodom na piknik poučili odrasli.

Karmen Murovec – CIGANČICA IVANA, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 009, 2021, Valovanka, naslovnica

Življenje pri rejnikih poteka mirno in prijetno. Vsi dogodki se zvrstijo v ustaljenem redu, medsebojni pomoči, razumevanju in ljubezni do živali. Rdeča nit zgodbe Cigančica Ivana je humanost. V odnosih med ljudmi prevladujeta dobrota in plemenitost, vsak zaplet je mogoče razplesti preudarno in dobronamerno. Da pa vendarle ni vse tako idealno, kaže pisateljičina odločitev, saj v zgodbo vplete tudi krivično obtožbo, ki se zgodi Ivani. Deklica vzklikne, da je svet odraslih ena sama velika laž. Kako se vse skupaj konča, naj mladi bralci in bralke ugotovijo sami. Knjiga kar kliče po branju in zagotovo bo njena vsebina marsikomu dala misliti. Gre za to, da je treba zaupati v boljši svet, si prizadevati za strpne medčloveške odnose ter sprejemanje vsakršne drugačnosti. Drugačnost je lahko tudi relativna, saj imajo vsi otroci pravico, da so ljubljeni, razumljeni in spoštovani. Svet, v katerem otroci trpijo, je grd in strašen.

Karmen Murovec – CIGANČICA IVANA, Kulturni center Maribor, zbirka Drugačni 009, 2021, Valovanka, naslovnica

Ilustracije k zgodbi je prispevala Kaja Zupan. V posebnem slogu, ki nekoliko spominja na japonske risanke, je prikazala doživetja romske deklice v rejniški družini, vrstniškem druženju, šolskimi obveznostmi ter med preživljanjem prostega časa s prijateljicami. Izraz na narisanih obrazih je zgovoren in kaže paleto čustvenega odzivanja na dogajanje med Ivano in drugimi deklicami. Ilustracije so nabite z emocijami in ustrezno dopolnilo vsebine knjige ali že kar samostojen ustvarjalni dosežek, malce stripovski in tudi hudomušen.

Knjiga je izšla kot Valovanka, nova oblika knjig Kulturnega centra Maribor, trdno vezana in izdelana iz recikliranega valovitega kartona. Knjiga je tako veliko lažja od knjig, narejenih po ustaljenih in običajnih postopkih, in tudi primernejša za mlade bralke in bralce. Take knjige so plod ročnega dela in ekološko prijaznejše do okolja. Pri založbi pravijo, da za izdaje takšne vrste potrebujejo polovico manj papirja, kljub temu pa so to kvalitetni izdelki, namenjeni predvsem ozaveščenim uporabnikom in uporabnicam, ki znajo ceniti ročno delo, varovanje okolja in ohranjanje narave.

Marija Švajncer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.