Oj, ta soldaški boben

Plakat za koncert Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor. Avtor: David Hartman.

Pihalni orkester Pošta je v zadnjem desetletju in tudi že prej večino svojih koncertov tematsko obarval. To je dalo koncertom poseben čar, saj je bilo tako za glasbenike kot poslušalce vseeno kaj novega. V spomin se mi je vtisnil koncert z naslovom Oj, ta soldaški boben. Koncert je sodil med najzanimivejše in tudi dramaturško dobro zasnovane.

Oj, ta soldaški boben je bil naslov koncerta Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor v dvorani Union v Mariboru 20. maja 2019. Foto: arhiv E. Hartmana

Z glasbo smo se sprehodili skozi vojaško življenje na evropskih tleh od leta 1812 pa vse do danes. Skladbe so se z zvočnimi učinki prelivale druga v drugo, projekcije so prikazovale prizore iz vojaške zgodovine. Prevevali so nas zanosni občutki, občinstvo se je odzivalo z dolgotrajnim ploskanjem.

Koncert poštnega pihalnega orkestra v dvorani Union v Mariboru. Foto: arhiv E. Hartmana

   Koncerte in nastope našega orkestra so s svojim sodelovanjem obogatili številni odlični gostje. Za dirigentskim pultom se radi spominjamo gostujočega skladatelja in dirigenta, temnopoltega Hermana Snaijdersa iz Surinama, pa seveda mojstra Bojana Adamiča, Jožeta Hriberška, Adama Hudeca iz Slovaške, Simona Robinsona in Vinka Štrucla. Še več je bilo solistov, ki so sodelovali na koncertih, zlasti na tradicionalnih. Pogosto so bili to člani orkestra, profesorji glasbe ali dijaki srednje glasbene šole, študentje in tudi drugi. Med znanimi imeni, solisti, ki niso bili člani orkestra, velja omeniti fagotistko Anzheliko Chernykh, mednarodno uveljavljenega slovenskega pianista Marka Črnčeca, harfistko Tatjano Donis iz Trsta, organista Iva Kopeckega, Saša Olenjuka z violino, čelistko Vito Peterlin, pozavnista prof. Carstena Svanberga iz Danske, Miha Rogina s saksofonom in še mnogo drugih. Veliko je bilo tudi vokalnih solistov različnih glasbenih zvrsti. Naj omenim samo nekatere iz opernega sveta, čeprav je bilo precej znanih imen tudi iz zabavne in narodno-zabavne glasbe. Z nami so sodelovali naslednji operni pevci in pevke: Emil Baronik, Aljaž Farazin, Dragica Kovačič, Janez Lotrič, Tim Ribič, Ljudmila Vechova in Andreja Zakonjšek Krt.  Zagotovo jih je bilo še nekaj. Kot gostje so nastopili tudi številni pevski zbori, plesalke, dramski igralci, komiki, folkloristi, ansambli tudi »kolesarji«.     

(Tekst je odlomek iz knjige Hartmanove prigode, Kulturni center Maribor, Frontier 176, 2021)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.