Duo Claguitar – DIALOGUE

DIALOGUE / DIAOLOG

Klarinetno kitarski DUO CLARGUITAR s ploščo prirejene in izvirne glasbe: SLAVKO KOVAČIČ in ŽARKO IGNJATOVIĆ

Piše: Franc Križnar

Nov plošček sta pri Kulturnem centru Maribor izdala klarinetist Slavko Kovačič in kitarist Žarko Ignjatović. Za to priložnost in še za kakšno prej (koncerti doma in na tujem, vse tja do ZDA) sta združila v Dialog, saj ves čas igrata v plemeniti komornoglasbeni zasedbi dua klarineta in kitare prirejena in (večinoma) izvirna dela. Njuni posnetki so nastali v Studiu 26 Radia Slovenija (2019). Glasbena producentka je bila Janja Velkavrh, ki je obenem opravila še editing, snemalca oz. tonska mojstra sta bila Matjaž Mastnak in Aleks Pirkmajer (Penko), tonskiasistenti pa še Gašper Vodlan, Jože Lap, Cole Moretti in Damir Ibrahimkadić. Digitalno obdelavo zvoka in mastering je opravil Miro Prljača. Besedila k plošči je napisal Ž. Ignjatović, prevodi (v angl.) so delo Aljoše Vrščaja, oblikovanje in naslovna fotografija pa je avtorstvo Vanese Begić. Še predno se lotimo glasbe v spregi Kovačič & Ignjatović, je treba opozoriti še na hkraten in izjemen tovrstni, t.j. oblikovalski dosežek. Sicer pa oba umetnika delujeta v Mariboru, konkretno na Oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete UM in v ter Umetniški gimnaziji v Celju. Najbolj pomembno pa je seveda to, da imata vsak zase, v različnih kombinacijah in diskografiji za seboj že precejšnje število raznovrstnih enot. Plošča je izšla v seriji Classica Slovenica KC Maribor, izvršni producent je Dušan Hedl, urednik glasbenih izdaj je Peter Dobaj, založbo pa predstavlja Branko Hedl. Poleg (glavnega) izdajatelja in založnika so pomagali pri izdaji plošče Javna muzika Maribor in Mestna občina Maribor (sofinancer).

Od prirejenih skladb je na plošči le (uvodna) in to baročna 4-stavčna Sonata v d-molu (za flavto). V zasedbi za klarinet in kitaro jo je priredil S. Kovačič. 3-stavčna Sonata za klarinet in kitaro v d-molu Avstrijca Ferdinanda Rebaya pa je na plošči že prvo izvirno delo za to zasedbo. Tudi 4-stavčna Šeherezada za klarinet in kitaro še drugega Nemca Hansajoachima Kapsa je izvirna za to zasedbo. Očitno morata imeti oba izvajalca in pedagoga v sebi kar precej (znanstvene) raziskovalne žilice, da se zdaj pojavljajo na posnetkih komaj kaj znana dela še bolj neznanih skladateljev. To je že ena izpostavljena odlika tega diskografskega dosežka prav vseh vpletenih v tole delo. Allure Dégingandée novodobnega avtorja, Italijana Carla Francesca Defranceschija pa je že nadaljevanje zvočnosti konca prejšnjega stoletja in začetkov tega. Francoz Francis Kleynjans kot skladatelj in kitarist pa je prispeval v ta repertoar Arijo št. 1, op. 92b. Še drug Italijan Roberto di Marino je zaseden s kar dvema deloma: 4-stavčna Suita III in Nokturno. Od brazilskega kitarista, skladatelja in aranžerja iz znamenitega kitarskega Dua bratov Assad, Sergia Assada sta izvajalca odbrala dva stavka: Violetas Azuis in Hopscotch. Še drug brazilski kitarist Celso Machado z učinkovitimi tremi stavki (Paçoca, Quebra Queixo in Piazza Vitorio) zaključuje omenjeno, več kot 60 min. trajajočo ploščo klarinetista S. Kovačiča in kitarista Ž. Ignjatovića; morda že kar malce jazzovsko in folklorno obarvani finale.

Za glasbo, igranje omenjenega komornoglasbenega tandema Kovačič & Ignjatović za klarinet in kitaro in zdajšnjega poslušanja njune cedejke Dialog lahko ugotovim, da gre za njun prebran in zgodovinsko dramaturški crescendo poustvarjalnosti. Razmerje inštrumentov v vseh legah in tako različnih slogovno uvrščenih skladb in različnih avtorjev pa kar kliče še po kakšnem slovenskem dodatku? Pa morda (ampak ne kot nasvet, zgolj kot namig) za kdaj drugič: podoben splet samih slovenskih del, morda pa še tudi podaljšane do celotnega in nekdanjega skupnega južnoslovanskega prostora?

Franc Križnar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.