Knjižni molj – vprašanja avtorjem

Literarna sfere zna od zunaj delovati kot oddaljen, vase zaprt svet. Tukaj se grotesknem plesu srečujejo avtorji, uredniki, kritiki, znanstveniki in ostali prebivalci te odmaknjene pokrajine. Skozi slabo razumljene figure in rituale proizvajajo, izdajajo, vrednotijo in razlagajo knjige. Bralec, kateremu je ves ta spektakel v temelju namenjen, pa se večkrat počuti kot nekakšen obstranec – nepoklican in nikdar prepuščen k besedi. Pa čeprav se mnogi še prevečkrat sklicujejo nanj.

POVEZAVA DO VPRAŠANJ AVTORJEM: https://forms.gle/kgPYUPrsoHmk2hpe6

Zato smo se v Kulturnem centru Maribor odločili, da besedo prepustimo bralcem. Rodila se je ideja Knjižnega molja in objavili natečaj, v katerem smo pozvali bralce, naj zastavijo svoja vprašanja prebivalcem literarne sfere. Prejeli smo lepo bero takšnih ali drugačnih vprašanj, najboljša nagradili in jih uredili v vprašalnike, ki jih sedaj predstavljamo javnosti.

Avtorji so nemara najbolj skrivnostna bitja literarne sfere, saj se prav pod njihovim peresom srečajo svet, človek in beseda. Vse to poteka na način, ki ni najbolje pojasnjen in nemara tudi ne do konca pojasnljiv. Vsekakor pa pogled v dušo pesnika, v delavnico romanopisca, v notranji dialog dramatika nekaj kar buri duhove skozi stoletja.

Vabimo vse zainteresirane pesnike, pisatelje in dramatike, ki bi radi javno osvetlili svoje početje, da obogatijo naše poznavanje literarne sfere in odgovorijo na zastavljena vprašanja bralcev in bralk. Odgovore bomo, v obliki intervjujev objavili na straneh Kulturno medijskega centra Slovenije in tako našemu Knjižnemu molju vsaj nekoliko osvetlili svet onkraj platnic. Ta čuden in težko razumljiv svet, od koder konec koncev prihajajo knjige.

POVEZAVA DO VPRAŠANJ AVTORJEM: https://forms.gle/kgPYUPrsoHmk2hpe6

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.