Prepišno uredništvo, 16. – 19. 11. 2021

Piše: Matej Krajnc

V deželi sonca in grozdja, kot poje stara pesem, je spet pred vrati festival bralne kulture, ki ga pripravlja LUD Literatura. S ključnim vprašanjem “Bo literatura splavala po vodi?” se tokrat v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna obetajo številna aktualna vprašanja, zlasti pa o razmerju med literaturo in okoljskimi spremembami, pri čemer se je treba vprašati zlasti, kako lahko literatura v teh časih pripomore k reševanju naše tozadevne prihodnosti? Je dovolj pisanje in osveščanje s peresom? So dramila in budnice še učinkovite ali, v času rapidnih moralnih padcev družbe in medijev v njej, zgolj zbanalizirajo take in drugačne situacije, v katerih se znajdevamo dandanes? In angažirana literatura – kako je z njo?

Pridružite se prepišnim med 16. in 19. novembrom. Takole so zapisali:

Nad vsemi krizami današnjega dne se kot zlovešč obstret pne tista, ki zadeva občo planetarno prihodnost: okoljska. Pitna voda, simbol zdravega življenjskega okolja, nikakor ni več samoumevno dejstvo, temveč dobrina, ki bo v naslednjih desetletjih narekovala geopolitične premike, medtem ko bo dvigovanje gladin oceanov prerazporedilo poselitev in zahtevalo vzpostavitev novih načinov sobivanja. Kakšno pozicijo v odnosu do teh sprememb zavzema literatura?  Je zmožna odzivanja na hitro spreminjajoče se razmere? Fascinacija nad utopijami in distopijami je v literaturi prisotna od nekdaj. Toda ali lahko literatura pripomore k okoljski odgovornosti? V burnih obdobjih zgodovine je pogosto rabila kot svarilo ali budnica, a ob tem se postavlja vprašanje nevarnosti moraliziranja, banalizacije, ideologizacije in posploševanja. In kako naj ob vsem literatura, da ne bi splavala po vodi, ohrani lastno avtonomijo?

Festival podpira Javna agencija za knjigo, vsebine bodo dostopne na Literaturinem kanalu YouTube, program pa si preberite tukaj.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.