Knjižni molj – vprašanja urednikom

Literarna sfere zna od zunaj delovati kot oddaljen, vase zaprt svet. Tukaj se grotesknem plesu srečujejo avtorji, uredniki, kritiki, znanstveniki in ostali prebivalci te odmaknjene pokrajine. Skozi slabo razumljene figure in rituale proizvajajo, izdajajo, vrednotijo in razlagajo knjige. Bralec, kateremu je ves ta spektakel v temelju namenjen, pa se večkrat počuti kot nekakšen obstranec – nepoklican in nikdar prepuščen k besedi. Pa čeprav se mnogi še prevečkrat sklicujejo nanj.

POVEZAVA DO VPRAŠANJ UREDNIKOM: https://forms.gle/8cMuDXeEs2Vobxia8

Zato smo se v Kulturnem centru Maribor odločili, da besedo prepustimo bralcem. Rodila se je ideja Knjižnega molja in objavili natečaj, v katerem smo pozvali bralce, naj zastavijo svoja vprašanja prebivalcem literarne sfere. Prejeli smo lepo bero takšnih ali drugačnih vprašanj, najboljša nagradili in jih uredili v vprašalnike, ki jih sedaj predstavljamo javnosti.

Urednik je eden izmed poklicev, ki postane neviden, če je delo dobro opravljeno. Naloga urednika je iz teksta narediti knjigo. Ker vidijo tekst še preden je objavljen, imajo vlogo prvega bralca, svetovalca in korektorja, ki lahko predlaga tudi znatne spremembe v tekst. Na drugi strani pa se odpirajo v svet. Organizirajo lekturo, oblikovanje, katalogizacijo in končno tudi objavo knjige.

Vabimo vse zainteresirane urednike, ki bi radi javno osvetlili svoje početje, da obogatijo naše poznavanje literarne sfere in odgovorijo na zastavljena vprašanja bralcev in bralk. Odgovore bomo, v obliki intervjujev objavili na straneh Kulturno medijskega centra Slovenije in tako našemu Knjižnemu molju vsaj nekoliko osvetlili svet onkraj platnic. Tako bo čuden in težko razumljiv svet, od koder konec koncev prihajajo knjige, postal še malo bolj naš.

POVEZAVA DO VPRAŠANJ UREDNIKOM: https://forms.gle/8cMuDXeEs2Vobxia8

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.