Odpisani – Intervju

Tekst in foto: Maja Mekina

Od leve proti desni: Dario, Jože, Marko ter Saša

Pomurski hard core punk band Odpisani so na poti do izdaje čisto novega albuma. V 26. letih, kar razveseljujejo naša ušesa s svojim udarnim in eksplozivnim trdim HC punk zvokom, se je marsikaj dogajalo. In se še dogaja.

Odpisani so eden izmed bandov, ki je lanske globalne razmere izjemno dobro izkoristil. Spisali in spesnili so nove komade, nekatere prevedli v angleščino, kje kaj dodali, spremenili ali prilagodili. Snemajo material za nov album, EP (Extended play) z naslovom ‘Rebirth’, prišlo je tudi do nastanka čisto svežega, novega videospota. Gre za pesem ‘Remembered’, videospot pa si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=s21Q2tue85I

Nova člana banda sta se odlično integrirala med obstoječa člana skupine. Ker je pevec Dario Berg iz Hrvaške, so bile lani vaje vseh štirih skupaj zelo redke. Med nove Odpisane spada še kitarist Marko Blažeka, Saša Dolgov na bobnih ter Jože Pal na baski pa sta stalna člana. Da ne bom rekla ‘stara’ …

Imela sem jih možnost videti na vajah v Murski Soboti, kjer smo posneli tudi par fotografij. Vidim zgodbo o uspehu skupine, ki smo jo do zdaj poznali več ali manj kot Pomurski hard core punk band. Po mojem mnenju odličen HC punk band, ki s svojim ustvarjanjem že sega z eno nogo preko naših meja.

Na vprašanja odgovarja Saša:

Kako ste se ujeli z novima članoma?

Odlično. Tu ni ničesar drugega za dodati.

Kako vadite, kako pogosto in kje?

Vadimo v Murski Soboti, kjer imamo lasten studio za vaje s kompletno opremo. Vadimo manj kot bi želeli. Že prej smo bili vsi člani iz različnih mest, sedaj z novima članoma so se pa te razdalje še povečale. Dario (novi pevec) živi sedaj v Zagrebu, Marko (novi kitarist) pa prihaja iz Ormoža. Tako, da je kar projekt organizirati vaje.

Kdaj izide nov album?

Predviden datum izzida novega EP-ja, ki bo izšel na CD-ju in na vinilki, je 16.december 2021.

Kdo je producent in pri kateri založbi bo izšel?

Kot za zadnja dva CD-ja, smo tudi za prihajajočega materijal posneli v Beartracks studiu v Kočevju. Mix & mastering pa nam je tokrat za novi materijal naredil Dražen Kecman iz Cirith Ungol Studia. Bo pa ta nov EP, ki bo nosil naslov »Rebirth« izšel pri naši novi založbi Monsterbilly Records.

Koliko je pesmi?

Posneli smo 4 čisto nove pesmi in predelavo ene naše stare pesmi, ki se originalno nahaja na našem drugem albumu. Torej vse skupaj 5 pesmi.

Kdo piše besedila? So vsa v angleščini?

Vsa nova besedila je napisal pevec Dario in ja, vsa so v angleščini. To je seveda logočno, saj Dario ni slovenec.

Kaj prićakujete ob novi izdaji? Morda novi fan base?

Mogoče edino boljšo dostopnost do tujih koncertnih prizorišč. Prej smo bili zaradi slovenskih besedil precej hendikepirani glede novih kontaktov in z organizacijami koncertov v tujini. Kar smo igrali v tujini so bile izmenjave z bendi katerim smo mi pri nas organizirali koncerte ali pa ko so nam koncerte tam organizirali prijatelji.

Pred kratkim ste snemali videospot – s kom, kje in kako ste se ob tem počutili? Je v planu še kakšen?

Posneli smo materijal za dva videospota. Prvi za pesem »Remembered« je izšel pred dnevi in je uradno napovedal izzid naše nove plošče. Drugi videospot za pesem »The Burden« je tudi že končan in bo verjetno objavljen kmalu po izzidu plošče. Ta prvi videospot nam je posnel naš prijatelj Balazs, kitarist mađarskega hardcore benda Don Gatto, ki se nekaj časa že ukvarja s tem in ima tudi svojo produkcijsko agencijo. Drugega pa Jaka Čurlič iz JZA Crew, s katerim smo posneli že prej 3 videospote.

Kaj vse je potrebno za snemanje novega materiala? Najbrž kar velik reativni vložek…

To itak in to precej. Najprej ideja, potem sestavljanje komada, milijon sprememb, prilagajanje besedilu ali obratno, zaključek, snemanje, produkcija…….

V novi postavi ste imeli koncert. Kakšni so bili občutki?

Nova člana sta prišla v bend ravno ob nepravem času, ko se je začela ta štala s korono. Tako, da smo se v živo v novi postavi predstavili prvič komaj letos poleti. Drugi koncert letos smo šli igrat v tujino kjer smo na naše presenečenje med vsemi bendi, ki so nastopali doživeli najboljši odziv občinstva. V bistvu je bil na obeh koncertih odličen odziv, glede na to da še nismo bili sigurni kako bodo sprejeli nova člana, še celo na prvem koncertu, kateri je bil na domačem teritoriju. Tako, da se že veselimo naslednjega koncerta, ki bo 3.decembra v Pecs-u na Mađarskem.

Verjetno je treba tudi biti fit, saj je na koncertih izžarevate dosti energije, kot vsak dober punk rock band. Menim, da je dosti fizičnih naporov, a na snemanju videa skoraj da nisem opazila veliko razlike v letih med vami.

Saj smo pa še mladi (smeh)! Dario in Marko sta precej mlajša od Jožeta in mene, tako da je to sedaj ena dodatna motivacija za naju, da drživa korak s tema mladcema.

Na vaši FB strani je veliko izbire med mrčem, kar se mi zdi super, saj imam tudi sama hoodie, majice in obesek z odpiračem za pivo. Kvalitetne stvari, moram dodati.

To, da mora bend imeti kaj več na razpolago, kot samo eno majico sva z Jožeto ugotovila, ko smo igrali skupaj s kašnimi veliki svetovnimi bendi. Počasi sva začela delati na tem in se je izkazalo kot dobra ideja. Merč ne prodajamo zaradi zaslužka, ampak izključno zaradi prepoznavnosti. Precej stvari tudi razdelimo naokoli, tako da si večinoma komaj pokrijemo proizvodne stroške ali še to ne. Je pa super občutek, ko srečaš na ulici koga v majici ali puloverju ODPISANI…. in to nekje daleč od našega domačega mesta.

Kdaj vas lahko spet pričakujemo v živo?

Kot že prej omenjeno smo 3.decembra na Mađarskem, nekaj koncertov imamo že tudi potrjenih za naslednje poletje v tujini in doma. Več o tem kdaj in kje pa itak na naši FB strani. Ko se umirijo koronske zadeve doma pa bomo bolj agresivno šli v promocijo novega EP-ja po slovenskih klubih.

Povezava za merč: https://www.facebook.com/OdpisaniHC

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.