Zdenko Petersilka Trio: Noč v parku

Petersilka, 2021

Piše: Matej Krajnc

O Zdenku Petersilki ne smemo preveč govoriti. Tale butična plošča bo prišla do zasluženih ušes, a res zgolj do zasluženih. Če bi bili časi drugačni, bi morala iziti tudi na vinilu. Morda to še kdaj dočakamo, sploh ker njegove nove glasbe ne boste našli na YouTubu in podobnih platformah.

Če bi Zdenko ne bil naravoslovec in znanstvenik, bi pomislili, da je poklicni jazzer in šlagerist, tako z lahkoto mu tečeta tako glasba kot besede in interpretacija. V tem življenjskem obdobju si lahko privošči, da od kvantnih reči večkrat skoči h klavirju in še k nekaterim drugim inštrumentom. Štiri avtorske pesmi in šest pesniških uglasbitev (med njimi Novica Novaković, Borut Gombač, Ivica Kiš, pa tudi sam sem bil počaščen) priča o tem, da Zdenko dobro pozna skrite in manj skrite plati domače pesniške in glasbene produkcije. Ko je lani Borut Gombač dobil veroniko, me je Zdenko navdušeno poklical, čeprav sem bil presenečen, ker ne pokliče pogosto; življenje, kot ga živi onkraj meje niti ne dopušča dolgotrajnih klicev, ko pa pride na Štajersko, dela druge stvari. Pa sva potem govorila o razmerjih v naši muziki in zlasti v medijih. Če bi bili časi drugačni, bi se tale muzika vrtela v prime tajmu. Tako so časi taki, da Zdenko raje ustvarja, kot mu ustreza.

Gombačeva poezija zaživi na novi plošči v dveh uglasbitvah. Kiševa Kaj god blues je prijetno presenečenje. In za avtorja je vedno pretresljivo, ko sliši svoje pesmi v izvedbah drugih. Pred leti smo z Zdenkovim triom igrali Vse zaudarja po tišini, pa takrat nisem vedel, da jo bo kdaj tudi studijsko posnel. Novakovićeva Vse, kar delam, je udaren folk rock. Zdenko je vse odpel in odpianinil, Dragotin Murn je odigral bas, oče Jan Petersilka pa je bobnal. Bobna tako, kot je treba. Pri njegovih letih bi še pokojni Charlie Watts odobravajoče pokimal, češ: stari pa se ne da! In če imamo pravzaprav opravka s klasičnim jazzovskim triom, zvenijo fantje zelo bluesrockersko, kar priča v njihov prid. “Zdaj pri teh letih ne bom igral samo v jazzovskih klubih!” pravi Zdenko.

Se nič lahko začne? Dobro vprašanje. Če boste kje ujagali Noč v parku, si jo privoščite. Skoz ta park se bom še sprehodil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.