Razstava: iskal, videl, našel navdih

Piše: Manja Žugman

V torek, 12. aprila 2022, se je ob 18. uri v Zgodovinskem atriju Mestne hiše odprla razstava likovnih del mladih štipendistov Mestne občine Ljubljana z naslovom iskal, videl, našel navdih.

Los (Fallen) Angeles, avtor Claudi Sovre (foto: Manja Žugman)

Govornik slavnostnega odprtja je v ospredje povabil mlade likovnike, ki so pripravili in na ogled povabili zainteresirano javnost, ljubitelje tovrstne veje umetnosti. Dogodek je glasbeno obarval mladi virtuoz z glasbenim vložkom na violini, slavnostni govornik, župan Zoran Jankovič, pa je prisotne nagovoril z besedami, ki dajejo vedeti, da bo mladi rod umetnikov zagotovo predrugačil svet, ga obrnil na bolje, poslikal z drugačnimi barvami. Na razstavi se s svojimi deli predstavljajo Matic Gorenšek, Pia Groleger, Sofija Kali Kirn, Rok Korenčan, Jona Piškur, Luka Pleskovič, Inja Prebil, Claudi Sovre in Tim Topić.    

Zdaj me vidiš, zdaj me ne, avtor fotoknjige Tim Topić (foto: Manja Žugman)

Mlade roke tkejo, vežejo, rišejo, fotografirajo, snemajo, v svojih delih odstirajo samosvoj pogled na dogajanja okoli nas, na družbene razmere, a hkrati poudarjajo svetlobo, orisujejo pot, ki je znamenje nekega boljšega jutrišnjega dne. Razstavljena dela se s svojo sporočilnostjo dotikajo preteklosti, mitov in legend, a nam hkrati kažejo pogled v bližnjo prihodnost. Spremno besedo k razstavljenim eksponatom je spisala Tamara Mlakar, v njej pa lahko preberemo, da nam dela omogočajo sprehod »od antične mitologije, svetopisemskih zgodb in lastne mitologije do umetnikov, ki svojo domišljijo in inovativnost usmerjajo v iskanje konkretnih rešitev za pereče težave našega časa – podnebne spremembe, lakoto, sušo, potrošništvo … Besede, na katere smo se navadili do točke ravnodušnosti, nam tu pogleda ne pustijo obrniti vstran.«

Vulgate reformandum, avtorja Karin Samsa in Tim Topić (foto: Manja Žugman)

Med drugim si lahko obiskovalec pobliže ogleda, kako se iz rabljenih in odpadnih tekstilnih materialov ustvari nekaj popolnoma novega. S tako imenovano tehniko patchwork se iz starega rojeva novo, kar pospremi bogata povednost, da lahko sleherni izmed nas prispeva v mozaik reševanja globalne problematike z odvečnostjo smeti in nasploh onesnaženostjo okolja. Videti je mogoče podobo ženske, s tematskim psihološko izrisanim ozadjem. Razstavljen fotokolaž American Dream svojim občudovalcem med drugim pripoveduje zgodbo o prelomu z ameriškimi sanjami in soočenjem z golo stvarnostjo, z razpadom vrednot, protesti in okoljskimi težavami. Navdušuje nas podoba ženske Los (Fallen) Angeles, ki spominja na najlepšo antično Heleno Trojansko, pridano z atributi Botticellijeve Venere. Prikazano nas spominja na zgodbo iz Svetega pisma o padlih angelih, »izgnanih iz nebes zaradi prepovedanih odnosov z nežnejšim spolom na Zemlji.«         

American Dream, avtor Claudi Sovre (foto: Manja Žugman)

Ljubitelji likovne umetnosti in drugi umetniškega navdihovanja željni obiskovalci se bodo v predstavljenih delih zagotovo srečali s premislekom, če je za ljubezen potrebno tudi žrtvovanje. Morda bodo lahko začutili upodobljeno veličastnost človeškega ideala, ki jo predstavlja Tim Topić, se srhljivo dotaknili vsega minljivega in se predali brezčasnemu, eteričnemu vseprostorju. V bogati simboliki razstavljavcev in odprtih interpretacijah, ki jih likovna dela (za)puščajo, bo zagotovo sleherni obiskovalec iskal, videl, morda tudi našel navdih. Razstava bo na ogled do 3. maja 2022.

manjazugman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.