30 let knjižne založbe Kulturni center Maribor – ustvarjalnost in podjetnost

Knjižna založba Kulturni center Maribor v letu 2022 praznuje trideset (30) let obstoja. V tem času se je razvila iz specializirane založbe za alternativna kulturna vprašanja in odgovore v sodobno srednje veliko založbo, ki uspešno lovi ravnotežje med umetniško produkcijo in zahtevami trga. Že od začetkov je njihova nosilna in najbolj prepoznava zbirka zbirka Frontier, pri kateri je do sedaj objavljenih 200 naslovov kvalitete slovenske literature, poezije in teorije. Pa vendar so se skozi rast in razvoj porajale nove zbirke, pri katerih je objavljenih naslednjih 100 naslovov literarnih in glasbenih del.

Začetki knjižne založbe Kulturni center Maribor (do leta 2014 Subkulturni azil Maribor) segajo v sredino 80ih let. Resneje se je knjižno založništvo razvilo v začetku 90ih let, kjer je bil v začetku velik poudarek na poeziji. Del tega poudarka se je ohranil do danes. Knjižna zbirka Frontier – danes del knjižne založbe Kulturni center Maribor – je nastala konec 80-ih let prejšnjega stoletja v Mariboru z namenom zapolnjevati bele lise, ki jih je takrat Založba obzorja že pričela puščati za seboj. Kulturni center Maribor izhaja iz generacije literatov osemdesetih, ki je skupaj z založbo rasla in se uveljavljala – Petra Kolamnčič, Borut Gombač, Bojan Tomažič, Jože Štucin …

Beletristika je najpomembnejši del programa založbe Kulturni center Maribor. Objavijo največ pesniških zbirk od vseh založb v Sloveniji. Kljub temu, da so le-te prodajno manj zanimive, računajo z dolgoročnimi učinki tovrstne uredniške politike. Leta 2021 so razpisali tudi natečaj za NOVI ROMAN. Ta je doživel odličen odziv, saj so prejeli več kot 20 novih romanov. Vsaj deset (10) od tega jih bodo objavili v letu 2022, saj so se medtem prepričali o njihovi nesporni kvaliteti. Vse od začetka nudijo, skozi različne projekte kot je fanzin Literarna krpanka in zbornike kot so Rokerji pojejo pesnike in Milimeter in pol, brezkompromisno podporo mladim avtorjem. Zadnje čase pa so se bolj aktivno usmerili tudi v medgeneracijsko sodelovanje. Projekti kot so življenjske knjige ter antologije so na kreativnem nivoju je pomembna točka preloma knjižne založbe Kulturni center Maribor, ki pa se po drugi strani trudi širiti nabor in odmevnost svojih hišnih avtorjev in avtoric.

Ob prekipevajoči ustvarjalnosti se pri delu opirajo predvsem na koncepte podjetništva v kulturi. Tega je v Sloveniji utemeljil urednik Dušan Hedl, ki ga je v knjigah Podjetništvo v kulturi (2012) in Podjetni nacionalni program kulture (2016), ki načela podjetništva vztrajno vnaša na področja kulture in umetnosti.

Spoj ustvarjalnosti in podjetništva je omogočil, da je v zadnjih petih letih knjižno založništvo Kulturnega centra Maribor doživelo visoko rast in razvoj. O tem ne priča le število objavljenih knjig, temveč tudi njihova odmevnost. V letu 2018 so tako objavili štirideset knjig, k sodelovanju so pritegnili nekaj znanih in zvenečih imen slovenske literature. Ob tem pa seveda niso pozabili na literarni in znanstveni podmladek, saj mladim piscem objavljajo literarne prvence in znanstvene izdaje. In ker so v delovanje založbe aktivno vključili tudi v medgeneracijsko sodelovanje, lahko s starejšimi avtorji odpirajo tudi bogato zakladnica lokalne zgodovine in osebnozgodovinskih izpovedi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.