Marija Švajncer: Iskanje ljubezni

Piše: Vlasta Črčinovič Krofič

Kulturni center Maribor, Knjižna zbirka Frontier, Proza, 2022

Pri Založbi Kulturni center Maribor, v zbirki Frontier, je v letu 2022 izšel roman Marije Švajncer, Iskanje ljubezni.

Marija Švajncer, doktorica filozofije, dolgoletna univerzitetna profesorica, pesnica, pisateljica in recenzentka, v romanu Iskanje ljubezni na 255-tih straneh razgalja odtenke ljubezni, kot jih doživlja protagonistka v svojih najnežnejših letih in nato v dobi odraščanja, pa vse do doživljanja ljubezni odrasle osebe.

Pisateljica je knjigo med bralce pospremila s citatom:

Vse je izmišljeno, lahko pa bi bilo tudi res.

In tako nastane tragikomičen mozaik.

Protagonistka romana je deklica, rojena na sredini prejšnjega stoletja. V najnežnejši mladosti so jo starši skupaj z njenim starejšim sorojencem za nekaj let pustili v varstvu pri sorodnikih na kmetih. Seveda so jo občasno obiskovali, a žal otrok potrebuje nenehno pozornost, izraze sprejetosti oziroma preprosto rečeno, ljubezen. Junakinja je starše oboževala, tisto vsakdanjo ljubezen pa iskala in našla v Tonovi. Ta je postavljala stroge meje, ob katerih se je uporna deklica naučila, da je starejše treba ubogati. Te izkušnje so jo oblikovale v urejeno, natančno in odgovorno osebo, pogosto celo preveč zahtevno do same sebe.

Pisateljica podrobno opisuje življenje protagonistke v različnih življenjskih obdobjih in vlogah. Ljubezen ima mnogotere pojavne oblike. Izraža se na primer kot ljubezen do staršev, starševska ljubezen do otrok, ljubezen med sorojenci, med prijatelji, med zakonci in tudi intimnimi partnerji, ki nam prekrižajo poti v nekem času in prostoru.

V romanu so posamezni prizori odlično opisani. Začinjeni so s humorjem in z bogatim filozofskim razmišljanjem pisateljice.  Gotovo so tudi odsev njenih osebnih izkušenj in čustvovanj, saj bi bil brez tega roman brezkrven in dolgočasen. Prav tako so posamezni doživljaji prepredeni z aktualnimi dogodki, vzporednimi z življenjskim obdobjem glavne junakinje. Z iskanjem ljubezni se je mogoče poistovetiti v številnih zgodbah. Znano je, da že dojenčki, ki jim primanjkuje izrazov ljubezni, kot so dotiki in objemi, napredujejo slabše kot tisti drugi, ki so deležni obilo pozornosti in crkljanja. V najstniških letih in v odrasli dobi ni nič drugače. Ljubezen je tista, ki naredi življenje znosnejše in lepše. Neprestano objemanje, poljubljanje in ljubljenje se počasi izpojejo. Nesporno pa je potrebna naklonjenost in pozornost, zato da se s človekovega srca odkotalijo mlinski kamni in drobno kamenje.

Roman Marije Švajncer, Iskanje ljubezni odlikuje bogato besedišče in izvirno razmišljanje brez moraliziranja. Življenje moramo sprejeti takšno, kot se ponuja. Marsikaj slabega moramo pozabiti in z dvignjeno glavo nadaljevati pot v iskanju nove ljubezni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.