Fotodokument: predstavitev knjige Gorazda Šifrerja – Vse je ena sama ljubezen

Petek 6.1.2023, Prva gimnazija Maribor

predstavitve knjige “Vse je ena sama ljubezen” avtorja Gorazda Šifrerja

Foto: Marko Pigac

predstavitev je vodil ravnatelj Prve gimnazije Maribor, g. Herman Pušnik, Darko Mustajbašić – Baša je ob spremljavi akustične kitare zaigral francosko pesem Gilbert Bécaud – L’important c’est la rose, nato ja nastopil Goran Bojčevski na klarinetu, Mozart – koncert za klarinet, 2. stavek, v a molu

  • Prisotni:

Sabina Cvilak, slovenska sopranistka, Dr. Ludvik Toplak, slovenski profesor prava, politik, poslanec, doktor pravnih znanosti in diplomat, Edita Toplak Benko – Lions Klub Zarja Maribor, Dr. Šime Ivanjko častni konzul Republike Hrvaške in član hrvaške Akademije pravnih znanosti,  profesor emeritus na mariborski Pravni fakulteti, Aleš,  Nataša in Karolina Lombergar, Primož Premzl – Umetniški kabinet Primož Premzl, Doc.dr. Irena Petrinić, Franc Pinter, slovenski športni strelec iz Slovenske Bistrice, ki je na paraolimpijskih igrah osvojil več medalj in Marija Kerec,  Zvijezdana Rauš-Klier, notarka iz Varaždina, i predsednica Hrvatske notarske zbornice, Biserka Čmrlec-Kišić, notarka iz Varaždina, Melanija Duić, notarka iz Varaždina, notarka Staša Lepej iz Zagorja ob Savi,  Nevenka Jerabek, Matjaž Kirbiš – bivši odvetnik, Alja Kirbiš – bivša tožilka, Alemka Arsenovič, , Milena Meško, prevajalka in predavateljica za nemški in angleški jezik, mag. Romana Šifrer, Izr. prof. dr. Mateja Lorber, univ. dipl. org. Dekanica Mateja Lorber in Slavko Korže, Milena in Cvetko Zadravec, Karmen in  Robert Mitmansgruber, Tadeja Breznik – sodnica, Svetlana Grilc, pravna svetovalka, Hit Alpinea, Kranjska Gora, Herbert Maurin, Vladimir Čeh, Andrej in Katja Naranđa, Marjan Miklavčič iz Bukvarne, Manja Grosek  -odvetnica, Milena Dugalić, Tamara Farazin, Tjaša Pavšič, Nenad Kandič, Miha Sitar, Simona Šifrer, Maja Melanšek, Mitja Kenda, Marjana Pavliha, Laura Strehar, Tom Breznik, Irena Trboča, Erika Pahernik, Anita in Cveto Štingl, Simona Blejc, Alenka Kočevar, Marijana Čampiš-Zečević, Desanka Goličnik, Vino Horvat – Sabina Horvat, dr. Simona Klemenčič, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU, Vlado Pivec – pisatelj, Dušan Hedl – založnik.

GORAZD ŠIFRER, avtor

Gorazd Šifrer je rojen 30.01.1962 v Ljubljani, očetu dipl. pravniku in mami germanistki in slavistki.

Po končani osnovni šoli se je vpisal na I. gimnazijo v Mariboru, kjer je leta 1980 maturiral in v letu 1981 odslužil vojaški rok.

V naslednjih letih je študiral pravo v Mariboru ter v Ljubljani in leta 1987 tudi diplomiral. V času študija je med študijskimi počitnicami delal v ZRN, kjer je spoznaval novo okolje, zanimive ljudi ter se izpopolnjeval  v znanju nemškega jezika.

Po opravljenem pravosodnem izpitu se je zaposlil kot strokovni sodelavec Višjega sodišča v Mariboru. V letu 1990 se je odločil, za samostojno pot in postal odvetnik. Odvetniško pisarno je imel v Mariboru do leta 1994. V letu 1995 je bil zaposlen na Agenciji za druge zavarovalniške posle, kot svetovalec predsednika uprave. S ponovno uvedbo notariata v Republiki Sloveniji se je v letu 1995, kmalu potem, ko so začeli delovati prvi notarji, zaposlil v notarski pisarni kot notarski kandidat – namestnik. To delo je opravljal do leta 2004 nato pa se je ponovno podal v odvetništvo, s katerim je zaključil leta 2007, ko je bil imenovan za  notarja. Je predsednik območnega zbora notarjev Štajerske regije, nekdanji član izvršnega odbora notarske zbornice in predstavnik slovenskih notarjev v UINL.

Je tudi častni konzul Republike Kazahstan za Republiko Slovenijo s sedežem v Mariboru, član Častivrednega vinskega konventa Svetega Urbana, vitez viteškega Reda sv. Jurija – Evropskega reda hiše Habsburg-Lothringen, častni senator in predstavnik za Slovenijo Nemške gospodarske zbornice, predvsem pa predan mož in družinski oče.

V življenju je veliko potoval  – in še potuje v Rusijo, ZDA, Azijo, Afriko, Južno Ameriko… in si s tem širi obzorja v vseh pogledih.

Njegov hobi, že iz gimnazijskih časov je zbiranje starih dokumentov, listin in vsega tiskanega, predvsem v slovenskem jeziku.

Svojo zgodbo na kulturnem področju je začel pisati že v mladih letih. Kot otrok je osnovno glasbeno izobrazbo pridobil ob učenju klarineta, ki sta ga kasneje zamenjala saksofon in kitara.  Že v rosnih letih je vzljubil glasbo, kot univerzalen jezik in se zatekal k tišini, ki je zanj lahko najlepša glasba.

Svoje pesmi in kratko prozo je objavljal že v 80-tih v Katedri in Kmečkih in rokodelskih novicah.

Kot pevec je bil član skupin Ramzes, Brez ambicij… ter moderator Radia Maribor.

Bil je tudi eden od ustanovnih članov eksperimentalne, avantgardne, multimedijske umetniške, tudi pesniške in naposled skoraj najbolj filmske skupine W.O.R.M.S., ki je bila  dejavna predvsem v preteklih 80. in 90. letih in ima začetke v letu 1983, ko so se v Mariboru povezali mladi ustvarjalci in se poimenovali najprej Črvi ali v nadaljevanju po angleško Worms.

Ustanovna zasedba – Uroš Smasek, Edmund Türk, Maja Jeričević, Dušan Ivanišin in Gorazd Šifrer – je delovala na področjih fotografije, pesništva, slikarstva in filma. Prvič se je javno predstavila januarja 1984. Osrednja tema večine filmov W.O.R.M.S. je raznovrstno manipuliranje z ljudmi (medčloveško, režimsko …), kar je večno aktualna problematika, občutna tako že nekoč kot tudi danes tudi v Šifrerjevi poeziji.

Njegov prvenec z naslovom Pesmi, je delo, od človeka za ljudi. Pri nastajanju ga je poleg želje, da bi svojim otrokom pustil nekaj v trajen spomin, spodbujala tudi zvesta podpora podobno mislečih, čutečih ljudi, ki so se ga tako ali drugače dotaknili v toku vsakdana. Druga pesniška zbirka Vse je ena sama ljubezen je odlično in umetniško zrelo delo. Pesmi so misli, so tišina, so odmev ljubezni in nežen dotik, ki se  brez odvečnega poglabljanja globoko dotakne bralca s svojim preprostim in neposrednim sporočilom – ˝vse je ena sama ljubezen˝.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.