Predstavitev knjige: Vekoslav Grmič – Škof pričevalec

Leta 2022 je pri založbi Kulturni center Maribor izšel zbornik z naslovom Vekoslav Grmič – Škof pričevalec (Frontier 158).

Knjiga obravnava življenje in delo enega izmed najbolj prepoznavnih slovenskih teologov, filozofov in humanistov, ki se je vse življenje zavzemal za dialog med Cerkvijo in državo ter narodno sožitje duhovno in nazorsko različno mislečih. Ukvarjal se je z vprašanji modernega ateizma, dialoga in družbeno angažirane teologije, teologijo osvoboditve in intelektualno prenovo Rimokatoliške cerkve.

Grmič je objavil okrog 40 knjig in več kot 1200 drugih del.

Avtorji zbornika so filozofinja Cvetka Hedžet Tóth, teolog Peter Kovačič Peršin in profesor Srečko Reher. Poleg njihovih prispevkov knjiga vključuje še recenziji Janka Bohaka in Ivana Rojnika ter fotografsko gradivo iz arhiva Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

»Bil je rdeči škof, trmasti Prlek, naivni plen partijske oligarhije, cerkvena črna ovca, nepopravljivi idealist in še marsikaj, odvisno od tega, kdo in s kakšnimi nameni ga je tlačil v izbrani predal. Toda prav vse označbe in nalepke, ki jih je dobival – z leve in desne, od spodaj in od zgoraj – so bile prekratke za osebnost njegovega formata: za prodornega krščanskega misleca, teologa, filozofa, etika in publicista, ki je priznaval le zvestobo sebi, Bogu in narodu. Ne nujno v tem zaporedju.«
Ranka Ivelja

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.