FOTOPORTRET: Danica Križanič-Müller

Fotka in piše: Maja Mekina

Z gospo Danico sva se pred fotografiranjem dobili na kavici v Slovenski Bistrici. Danica je energična in vsestranska oseba, ki uživa življenje, se udejstvuje na kulturnem področju ter najde čas tudi za trebušni ples. V čast mi je bilo Danico spoznati in ovekovečiti skozi moje oko in lečo.

Piše: Gregor Lozar

Danica Križanič Müller se je rodila 31. julij 1950 v Mariboru v Sloveniji. Že v otroštvu je bila navdušena nad knjigami in pisala je zgodbe in pesmi. Po končani srednji šoli se je vpisala na študij slovenščine in angleščine na Filozofski fakulteti v Mariboru .Med letoma 1978 in 1988 je poučevala slovenščino na Srednji kovinarski, strojni in metalurški šoli v Mariboru, med letoma 1988 in 2010 pa na II. gimnaziji Maribor.

Njena prva pesniška zbirka Topli skriti veter je izšla v samozaložbi in je kljub temu pritegnila pozornost kritikov in bralcev. Sledile so zbirke Doseganje glasu (Založba Obzorja, 2001) in  Odprta praznina (Založba Pivec, 2009), ki so prav tako bile dobro sprejete in so prispevale k njeni prepoznavnosti kot pesnice.

Danica Križanič Müller je znana po svojih intimnih, globoko čustvenih in izrazito lirskih pesmih. Njeni verzi se pogosto dotikajo tem, kot so ljubezen, samota, odtujenost, odnos med človekom in naravo ter iskanje smisla življenja. V njeni poeziji pogosto zasledimo naravne motive, kot so gozdovi, reke, ptice, rastline in živali, ki služijo kot metaforični izrazi za človeška doživetja. Njeni verzi so običajno kratki in jedrnati, z uporabo preprostih besed, ki kljub temu izražajo veliko čustvene globine.

Poleg pisanja poezije se je Danica Križanič Müller ukvarjala tudi z drugimi literarnimi dejavnostmi, kot so organizacija literarnih dogodkov, sodelovanje pri revijah in antologijah ter poučevanje ustvarjanja poezije. Njena poezija je bila prevedena v več jezikov, vključno s hrvaščino, angleščino, nemščino in srbščino.

Leta 2009 je bila nominirana za Jenkovo nagrado,ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za najboljšo pesniško zbirko v tekočem letu. Leta 2010 pa je prejela Glazerjevo listino Danica Križanič Müller živi in ustvarja v Slovenski Bistrici ter je danes ena izmed najbolj priznanih slovenskih pesnic.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.