RECENZIJA FILMA: Hipnotiziran (2023)

Piše: Gregor Zorič

Hipnotiziran (2023) je ambiciozen misterij-triler, ki nam da misliti od začetka do konca z zanimivo tematiko in konvencionalno zgodbo. Film govori o detektivu, ki se zaradi ugrabitve hčerke spopada s travmo izgube. Zgodba se zaplete, ko detektiv naleti na nenavaden rop banke in povezavo ropa z ugrabitvijo njegove hčerke in pojavom možnosti, da bi lahko bila še živa. Kmalu izve, da to ni bil le navaden rop, temveč delo tajnega vladnega programa “Hipnotikov”. Film se uspešno dotakne idej “hipnoze” in “amnezije” ter z nabito akcijo v kratkem času zadovolji nedeljski večer tudi še tako zdolgočasenega misleca in kritika.

vir: Blitz Slovenija (Blitz Film & Video Distribution)
Hipnotiziran (2023)
vir: Blitz Slovenija (Blitz Film & Video Distribution)

Hipnotiziran ima klasični ameriški razplet “plot twist“, ki ga pričakuješ, vendar ne verjameš, dokler se ta ne zgodi. Čeprav potihoma upaš, da bi lahko bilo nekaj drugega, z ne tako konvencionalnim razpletom, film začuda gledalcu ne pusti slabega priokusa. Film v zaključni špici skorajda poskrbi na Marvel-ovski superjunaški način z odprtim koncem “cliffhanger-jem“.

Ben Affleck vir: Blitz Slovenija (Blitz Film & Video Distribution)
Ben Affleck
vir: Blitz Slovenija (Blitz Film & Video Distribution)

Igralec Ben Affleck se v filmu Hipnotiziran (2023), pojavi že kot zelo domač in znan stereotip “typecastprotagonista modernih akcijskih filmov. Zdi se, da se Ben s filmom Hipnotiziran, postopoma nagiba v ligo Liam Neeson-ovih in pa Tom Cruise-ovih visokoproračunskih “blockbuster” filmov. Njegova igra v filmu ni ravno presežek in vrhunec igralčeve kariere, čeprav z zadovoljivo igro, ki konec koncev ustreza zgodbi filma, vseeno nekako izpade in deluje utrujeno za tako močno konceptualiziran in ambiciozen akcijski triler.

Film ima sicer čuden in odrezav način montaže, čeprav je kratek, le nekako uspe doseči učinek daljšega filma z zadovoljivim tempom “pacing-om“, morda tudi zato, ker nekako “hipnotizira“, ko poskuša zbombardirati gledalčevo pozornost z vso ekspozicijo, v zelo kratkem času. Na nek način filmu to tudi uspe, brez da bi se gledalcu izkušnja gledanja filma pokvarila.

Robert Rodriguez, na katerega je moderno občinstvo mogoče malenkost pozabilo, poskuša s filmom pridobiti zveste spremljevalce, oboževalce in drzno tematiko filma, skratka vse kar je Christopher Nolan-u uspelo. Film Hipnotiziran izpade drugorazreden ter deluje kot njegov stranski projekt, za katerega je verjetno pričakoval dobičkonosnost.

Hipnotiziran daje občutek, da je bil scenarij predvsem narejen za namen potrošništva in sicer zaradi scen, ki brez konteksta delujejo zelo ugodno za marketinški del “filmovanja”, ter tako dobro služijo za napovednike k promociji filma. Sicer pa to sploh ni presenetljivo, pravzaprav je pričakovano za takšen Hollywoodovski akcijski spektakel. Hipnotiziran se sicer zelo trudi, da bi ustrezal “Netflixovem” standardu akcijskih filmov in to se tudi občuti z apeliranjem do modernih in aktualnih tematik kot so zarota, čas, hipnoza in pa new age duhovnost, ki na vsak način poskušajo koketirati z idejo o idealiziranem “lahko-mislečem potrošniku”.

Skratka, Hipnotiziran pritegne povprečnega gledalca, ki si želi pogledati easy-going “blockbuster” film in hkrati ne želi preveč razmišljati, a mu kljub temu še vedno želi posvetiti zadosti pozornosti.

Moja ocena filma je 6/10, skoraj 7. 

Ben Affleck in Alice Braga vir: Blitz Slovenija (Blitz Film & Video Distribution)
Ben Affleck in Alice Braga
vir: Blitz Slovenija (Blitz Film & Video Distribution)

NAPOVEDNIK:


vir: Blitz Slovenija (Blitz Film & Video Distribution)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.