Mitja Reichenberg: INVISIBLE SPACES OF STARDUST

Mitja Reichenberg
INVISIBLE SPACES OF STARDUST

(Classica Slovenica / Kulturni center Maribor, Javna muzika Maribor, CSCD 010 / FREE CD 086, 2023)


Glasbena založba Classica Slovenica pod okriljem Kulturnega centra Maribor je objavila CD ploščo Invisible spaces of stardust.

ZGOŠČENKO LAHKO NAROČITE TUKAJ:

https://forms.gle/aRkSYDhzp2RNuUhb9

** 

Gre za popotovanje po galaktičnih razsežnostih nevidnega, saj sta glasba in zvok elementa, ki ustvarja te nevidne prostore tako, da opisuje popolnoma izmišljene in fantazijske predstave najbolj popularnih zvezd oz. planetov. V materialu so uporabljeni ritmični in zvočni elementi transa oz. psiho-hipnotične frekvence, ki lahko aktivirajo tudi spancu podobne notranje meditacije, avtosugestivne in hipno-terapevtske učinke, s katerimi je možno popotovati v fantaziji marsikam. Sugestivna moč zvoka povzroča lahko bioresonančne reflekse, globinska stereo metoda montaže (depth-stereo 3D) in s tem povezana zvočna oblikovanja dajejo najboljše učinke, v kolikor se zvočni material posluša neposredno preko zaprtih slušalk, saj je precej materiala narejena tudi v ASMR tehniki, ki pa daje celotnemu zvoku pomembno poanto. Popotovanje se prične na Zemlji in se tam seveda tudi konča.


** 

VSEBINA:


1. Polaris 
(8:25)
Popotovanje začnemo v zemeljskem vrvežu, od koder se povzpnemo najprej v kozmični nič, šum črnine neba in se počasi oddaljimo od našega planeta. Sledi na alfa in beta valovih zgrajena kompozicija s poudarjanjem hladnih intervalnih razmerij in ASMR doživljanji le-tega. Pulzacije so ritmično uravnotežene do te mere, da imajo lahko tudi
hipnotične učinke. Občutek hladnosti stopnjujemo s frekvenčnimi prehodi ultrazvoka in s prisotnostjo skoraj neslišnih utripov malo nad 15 kHz.


2. Sirius (6:56)
Najsvetlejši zvočni del je narejen v rdeči valovni dolžini, za kar uporabimo rdeči zvočni spekter šuma, ki je delno podoben roza šumu, vendar z drugačno spektralno vsebino in različnimi razmerji. Ta šum se uporablja tudi v hipnoterapiji za boljši učinek REM faze. Kompozicija se zaokroži v pulziranju. 

3. Alpha Centauri (7:14)
Meditativni ritmični model 80bpm omogoča razvoj ASMR zvočnih barv tega dvozvezdja, saj gre za dvojne frekvence, ki skupaj nenehno ustvarjajo tretjo zvočno valovno dolžino, t.i. interferenčni ton pod našim pragom slišanja – v spektru infrazvoka, torej pod 15 Hz. Tako nadaljujemo meditativno potovanje.


4. Betelgeuse (7:13)
Občutek orjaškega zvoka naredimo z dvojnim avdio-pulzatorjem, tako da nastane nekakšna hiper-bioresonanca, multisenzorični učinek telesa preko zvoka, občutek celosti in nad-velikosti tona. Zvočno oblikovanje te zvezde je še posebej primerno kot multimodalni model uravnavanja stresa, anksioznosti in negativnih misli.


5. Rigel (6:11)
Modro svetlobo te zvezde ujamemo v zvočno strukturo ritmične zanke v spektru modrega šuma.. V to zajamemo še ASMR enote drobnega prahu, ki blešči v občutku oddaljene svetlobe, vse skupaj pa nas popelje v prijetno vibracijo doživljanja modrega valovnega spektra.


6. Vega (6:09)
Bela svetloba te zvezde je temelj za uporabo belega šuma, kar je signal, imenovan po analogiji z belo svetlobo, z ravnim frekvenčnim spektrom. Ker gre tudi za obroč zvezdnega prahu, uporabimo ASMR tehniko peščenega pretakanja in lebdenja, kar še posebej poveča občutek magičnega učinka balneoterapije, kopanja v mineralni vodi ali
šumečem zraku.


7. Antares (10:24)
Kot zadnja postaja popotovanja je ta zvočni prostor namenjen nekakšnemu antijunaku rdečega planeta Marsa, mitološkega boga vojne, pri čemer se povrnemo v rdeči šum in pulzatorje ter zvočne zanke meditativnega modela. Zvočna kontemplacija popotovanja se zaokroža z deziluzijo prostora, ko se vrnemo v vsakodnevni zemeljski vrvež, potem pa na nočno morsko obalo, kjer v miru opazujemo zvezde in planete, od koder smo pripotovali.

*** 

doc. dr. MITJA REICHENBERG  

Rojen 25. 09. 1961 v Mariboru. Po končani Srednji glasbeni šoli (odličen uspeh – oproščen mature, dobil državno štipendijo za izredno nadarjene) je leta 1984 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani smer kompozicija (prof. Dane Škerl), nato pa se zaposlil kot predavatelj za klavir in strokovne predmete na Srednji glasbeni šoli v Mariboru (za predmete harmonija, kontrapunkt, oblikoslovje, sociologija kulture) ter bil v letih 1986/90 predstojnik Srednje glasbene in baletne šole v Mariboru. Leta 1998 je bil  habilitiran na Pedagoški fakulteti, v letih 1990/96 pa zaposlen v UKM kot bibliotekar in strokovni referent za glasbo in film, kjer je oblikoval samostojni avdio-video oddelek ter bil pomočnik ravnatelja. Dvanajst let je bil umetniški vodja Mariborskega okteta, s katerim je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim je tudi nosilec Glazerjeve nagrade mesta Maribor, bil je dirigent moškega pevskega zbora Slava Klavora ter Domžalskega komornega zbora.  Sicer pa se je dodatno izobraževal in prekrižaril svet po dolgem in počez (Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija, Francija, Švica, Irska, Florida, Mehika, ZDA, Kanada, Japonska) ter se spogledoval in okušal glasbo in film v najrazličnejših oblikah: od filmskih studiev kot aranžer, komponist in studijski glasbenik – do etno prvin in sodobnih instalacij.   

**

PRISLUHNITE PRVI SKLADBI S CD PLOŠČE NA SPODNJI POVEZAVI:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.