Deafness by noise – intervju

S frontmanom Hrvojem Krmpotićem sem se pogovarjala Maja, vir fotk so DBN.

Deafness by noise so hard core – punk band z Hrvaške, natančneje iz Samoborja. So skupina z dolgoletnim stažem, priljubljeni po vsem svetu, še posebej pa pri nas, v Sloveniji.

Ponašajo se z bogato koncertno kariero, igrali so na številnih samostojnih turnejah po vsej Evropi, skupaj z drugimi prepoznavnimi HC bandi, kot so Sick of it all, Biohazard, Madball…

Maja letos so izdali nov album z naslovom Dial »N« for Noize, s katerim obeležujejo tri desetletja ustvarjanja. Snemali so ga ravno v času pandemije, a kljub lock-down stanju s top producenti v različnih, tudi neznanih studiih po Evropi. Album najdete na vseh platformah in pa seveda tudi v fizični obliki – kot LP. Sestavljen je iz 12 pesmi, pospremljenih s številnimi gostujočimi izvajalci ter s pridihom različnih glasbenih žanrov, kot so trash metal, punk rock 70-ih in rock’n’roll.

Na hard core – punk sceni ste od leta 1991- torej že preko 30 let. Kako vidite vašo pot danes, po tolikem času?

Kot band smo se zbrali leta 1991 in začeli ustvarjati. Prve vaje pa so bile za Božič istega leta pri meni v kleti, Zdani cilj, ki smo ga imeli tistega davnega 1991, smo dosegli z entuziazmom.

Kulturološko in socialno gledano je v vzhodni Europi konec 80. in začetkom 90. nastal punk hardcore crossover boom, ki je obarval dve generaciji od leta 1991, do recimo 2001-2002.

V začetku devetdesetih pa je na Hrvaškem prišlo do vojne in ni bilo možnosti za prirejanje večjih koncertov zaradi tuljenja siren in zračnih napadov, tako da smo vaje in koncerte prirejali v kleteh in atomskih zakloniščih. Medtem, ko so v Evropi v začetku 90-ih nastali večji festivali, kot na primer Dynamo, With full force, Wacken, so tudi manjši bendi imeli možnost pridobiti sredstva za igranje na turnejah in izdajo CD-jev in LP-jev. Na žalost smo se mi na Hrvaškem borili s pomanjkanjem denarja za dober studio ali nabavo glasbene opreme, ves čas do leta 1995.

Tako imenovani Punk HC Boom je glasbeni industriji dal povod, da naredi iz tega trend in seveda velik profit. Ta „trend“ je kmalu prerasel v tak posel, da so lahko mladi takratne generacije konec 90-ih masovno kupovali majice, hoodije, kape, CD-je (pri Lost and Found, We bite, EMP Merchendising, glasbene založbe), preko pošte so redno pošiljali kataloge. Da ne pozabim – prisotni so bili tudi tiskani fanzini, kot pisne priče dogajanja, veliki časopisi, kot so Metal Hammer, Hard rock magazine, Aardschock, Up magazine, pa se niso dosti fokusirali na punk in neodvisno sceno, temveč na skupine s pogodbami in z magazine accountom… Imeli so reklame v časopisih in samo močne založbe so vlagale v bende, njihov PR, v silne reklame, in so bendom plačali studije in produkcijo. Drznil bi si reči, da so bila to zlata leta za prav vse glasbene žanre, prav tako za neodvisne založbe, ki so se na nek način „up grad-ali“ po eri „one hit wonder-ja“ 80.ih.

Koliko se je v vseh teh letih spremenila postava banda?

Postava benda se je menjala v 31 letih, seveda. Danes so v bandu od originalne postave samo kitarist Rođo in jaz kot frontman. Prva postava banda je bila Bara na bobnjih, Bimbo bass, Rodjo kitara in jaz za mikrofonom.

Danes smo v bendu Rodjo na kitari, na basu Lobich, Ficho druga kitara, jaz na vokalu, na bobnih pa tisti, ki zna močno, jasno in glasno odigrat HC beat. Danes je to mladi Ficke, za katerega upamo, da bo med nami zrasel v solidnega bobnarja.

Nov album nosi naslov Dial »N« for Noize.Na vaši FB strani lahko zasledimo videe, kako snemate nove komade v studiih.

Nov album, kot tudi vsi naši albumi, se je snemal na več lokacijah. Bobni so snemani v RSL studiu v Novem Mestu (SLO), producent je Bojan Pahljina. Kitare so snemane v Nemčiji v Stage One Studiu, producent tukaj je Andy Classen. Lead, akustične kitare in klavir so snemani v Zagrebu v Studiu Jura, kjer je producent Ivan Havidić Hevi. Bas smo snemali v Studiu Popdmornica, producent Bernhard Mihalić. Vokali pred produkcija in aranžma so snemani v House of Pablo Domagoj Šimek i Kris.

Miks je narejen v Antfarm Studiu na Danskem s strani Tue Madsena, ki je med drugim producent bendom, kot so Volbeat, Sick of it all, Ektomorf, Suicide Silence,…

Mastering je naredil Master of the dark arts Paul Logus PLX studios u NYC USA , ki je sodeloval z bandi, kot je Pantera, Clutch, Antrax, Public Enemy, Stonesour, Tina Turner, Paul Gilbert in mnogimi drugimi.

Gostje na albumu so pa: Dubioza Kolektiv, Stanko Kovačić chello, Šimek She loves Pablo, Kris kill the fox, Scotty Perry Slackrr, Evan McLellan Cold Ground, Mano North Alone & DeAll, Ervin Baucic, Kristina Iveković, DJ ‘s JFK …

Kaj lahko pričakujemo poslušalci glede na navedeno?

Bom kratek: „Pričakujte nepričakovano ali expect the unexpected“, kot pri vseh naših albumih do zdaj.

Vsak mesec objavljamo single in spote kot svojevrstne najave vezane na nov album.

Kdo piše besedila?

Besedila pišem jaz, za ta album je moje tekste lektoriral Armand Majidi od Sick of it all.

Kdaj je izšel vaš zadnji album?

LP za PDV je izšel maja 2023. Vse financiramo sami: od produkcije, snemanja, slikanj, izdelava coverja do spotov,… Upam, da se ljudje zavedajo, kako zahteven in drag je postopek, ter da zna trajati dlje.

Katere plane vam je 2020 uničila pandemija? Bi bilo na zadnjem albumu, ki ste ga snemali prav v teh časih, kaj drugače?

Da, album bi bil verjetno že končan, ker smo bobne nameravali snemati že pol leta prej, tako pa smo čakali, da se nemška meja odpre (zaradi lockdowna). Tudi na hrvaškem je bil poleg lockdowna še drugi večji potres… In tako je glasben business zašel v krizo in doživel kolaps. Skoraj nemogoče je bilo do konca 2022 kaj vložiti ali izdati, a pomembno je, da smo vztrajali in bili fokusirani na to, da dosežemo skupni cilj.

Imate tukaj v Sloveniji veliki krog oboževalcev? Kako se spominjate tukajšnjih koncertov?

Slovenija je mala dežela, a imamo za čuda več fenov v Sloveniji, kot v drugih večjih državah. Poleg tega lahko Slovenija s ponosom reče, da gosti Punk rock holiday – enega največjih punk rock festivalov. Žal na tem v vseh 30. letih obstoja še nismo uspeli igrati, a kakorkoli – v Sloveniji bo zmeraj dober koncert, zato imamo lepe spomine.

Kaj bi želeli povedati vašim fanom?

To, da bi želeli, da se kmalu spet srečamo na kakšnem koncertu, polnim emocij in pozitivne energije!

Bendi so željni dogodkov v živo, po vseh teh časih krize, ko ni bilo koncertov. Managerji in glasbene založbe so morali zapreti pipico. Mislim pa, da bodo ljudje prepoznali tiste glasbenike, ki so kljub vsemu dalje vlagali svoj čas, voljo in denar, ne glede na dveleten zastoj.

Želim, da veste, da delamo to izključno iz ljubezni in z entuziazmu do glasbe.

Če gledamo na to iz aspekta današnje On line generacije, je naša generacija glasbenikov in bendov postala „kot dinozavri“. Gledam socialne medije… Dobršen del nas „izumira. A mi smo dinozavri s trdim oklepom, kot želve ali krokodili, se prilagajamo novo nastali situaciji in dalje ustvarjamo s sporočilom mladim generacijam „glejte v boljši jutri“.

Povezava do albuma Dial »N« for Noize : https://www.youtube.com/watch?v=wMuwm94-U-g&list=PLOa6lVpJsN-6hNZ_nDQ8zHJ3S2uSN8Qio

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.