TRŽENJE DUŠE V MARIBORU

Ne, ne gre za prostitucijo, čeprav eni trdijo, da je vse prostitucija, tudi ukvarjanje z umetnostjo. Če so kulturniki definirani prostituti, pa so zdaj na preizkušnji umetniki. VSe in še več o tem boste zvedeli na predstavitvi knjige, strokovne, znanstvene monografije TRŽENJE DUŠE. Avtorica Patricija Simonič vam bo skrivnosti trženja umetnosti razkrivala podrobno v četrtek, 7.12.2017, ob 18.00, v Literarni hiši Maribor, Vojašniška ulica 12 (www.kud-mld.si/literarna-hisa-maribor.html). Z avtorico se bo pogovarjala Andrea Birmanac. Knjigo je izdal Kulturni center Maribor, izredno aktivna mariborska založba, ki prevzema vodilno mesto med založbami v tem delu Slovenije. Zadnje čase od tam dežujejo novi in novi, predvsem pa izredno drzni knjižni naslovi.

23825959_1979678012254972_8856705534014068829_o

Takole pravijo v napovedi knjižne zbirke Frontier, ki ima v svojem katalogu že preko 110 knjižnih izdaj s področja znanosti, leposlovja, humanistike in drugih področij. “Umetnost, ki velja za stvar svobode, nebrzdanosti, trenutne inspiracije in domišljije, bi laično prvi hip dejansko težko povezali z racionalnimi, eksaktnimi in pragmatičnimi managerskimi tehnikami in orodji. Marketing in umetnost sta vedi, ki predstavljata nove zahteve in izzive, ter tako ponujata velik potencial za raziskovanje. S tovrstno monografijo smo želeli ustvariti način podpore razvoju in prezentaciji umetnosti v gospodarskem okolju in se tako slednje lotevati bolj poslovno. O razmerju med umetnostjo in gospodarstvom še vedno pišemo kot o razmerju med emocionalnim in racionalnim, za katerega je v preteklosti veljala tolerantna ločenost, čas na prelomu stoletij pa zahteva nove pristope in postavlja umetnost pred izzive gospodarskega sveta”.

Prav tako je zanimiva tudi avtorica knjige, ki jo širše občinstvo pozna kot izredno dobro všečkano FB prijateljico Patricija Simonič, rojena 1979 na Ptuju, ki je po končani srednji tehnični šoli za aranžersko in dekorativno dejavnost študirala ekonomijo na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, kjer je leta 2004 diplomirala iz managementa. Leta 2006 končala specialistični študij za marketinško komuniciranje in dve leti pozneje tudi magistrirala s področja trženja slikarstva. Patricija Simonič je doktorska kandidatka na Ekonomsko-poslovni fakulteti in raziskuje pomen marketinga na trgu umetnosti, pomen marketinških orodij in njihovo implementiranje v sistem umetnosti. Uveljavlja se kot svojevrstna raziskovalka na področju postmodernega marketinga kot filozofske discipline. 23592199_1481276165320505_2421192116264442054_o

Vzporedno deluje kot vizualna umetnica na področju likovne umetnosti, slikarstva in kiparstva, ter sodeluje na številnih skupinskih in samostojnih razstavah. Njena najbolj znana slikarska dela se ponašajo z naslovom Ona. Slednji Opus del je bil že večkrat predstavljen doma in v tujini. V letu 2013 je oblikovala tudi poznano slovensko skulpturo Dečka miru, slovenskega prinašalca Ognja miru in ljubezni, ki ga je leto pozneje prejel papež Frančišek v Vatikanu, simbolično, z željo naj njegov pontifikat zaznamuje prizadevanje za mir na svetu. Keramična skulptura Dečka miru se nahaja v Vatikanskem muzeju. Istega leta je bila postavljena še bronasta izvedba Dečka miru z namenom sprave slovenskega naroda in stoji ob vhodu v NOB park na Trnovem pri Gorici. Oba projekta sta potekala v sklopu delovanja Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob. Patricija Simonič je tudi avtorica cikla slikarskih del Križevega pota in oltarne slike z motivom sv. Bernarda, ki si jih lahko ogledamo v grajski kapeli iz 17. stoletja v kraju Pernovo pri Žalcu. Cikel slikarskih del Križevega pota je sestavljen iz 14 slik, povzete po svetopisemski vsebini. Med njena zadnja dela štejemo še obširnejši sakralni cikel del Nadangelov, Zadnjo večerjo in več portretov Marije, ter figure ženskega lika iz ustvarjalnega opusa del z naslovom Ona. Simoničeva živi in ustvarja v Mariboru.

                                                                                                                                                                                                                   Štefan Lukarec

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.