S KNJIGAMI KOT S SOLATO

Od našega posebnega poročevalca / Slovenski knjižni sejem 2017

piše: Jožek Stropnik

FHD0027

Očitno se vsem splača, kar počnejo nekatere knjižne založbe na knjižnem sejmu. Kot običajno so knjige na sejmu v Cankarjevem domu cenejše, sedaj pa ob nakupu knjige še darila, ki so včasih vredna enako kot knjiga in se po takih cenah tudi prodajajo izven sejma. Očitno so tudi knjižni založniki, ki izdajajo kvalitetne knjige, prišli do podjetniških spoznanj, prodajnih veščin. Končni učinek pa je, da se vsem splača, kupcem knjig in založbam. Tokrat vam bomo na kratko predstavili knjige, ki jih na sejmu lahko kupite, ob nakupu pa dobite brezplačen CD. CD-ji ki so na voljo, lahko izbirate, pa niso nekakšne sponzorirane komerc zastonjkarske kompilacije, temveč samostojni albumi slovenskih izvajalcev, alternativnih, kantavtorjev, celo klasične glasbe.

Poglejmo katere knjige smo opazili na knjižnem sejmu v tej posebni ponudbi, ki izredno poživlja letošnji knjižni sejem.

Začnimo s knjigo Beograjski pogovori. Ta knjiga bo še velik hit, saj je izredna zbirka intervjujev slavnih osebnosti iz Beograda in zlate dobe jugoslovanskega filma. Avtorica Darka Zvonar Predan izredno informativno in profesionalno (stara dobra novinarska šola) niza intervjuje z znanimi osebnostmi iz javnega življenja v bivši rajnki Jugoslaviji, ki jih vsi še zelo dobro poznamo. Knjiga bo s časom pridobivala vrednost, saj ostaja izreden dokument časa akterjev, ki odhajajo na drugi svet. Intervjuji imajo tudi nekaj rdečih niti, lokov ki se vijejo skozi različne življenjske zgodbe. Ta knjiga je ima vse atribute hita, saj je ob vsej kvaliteti tudi izredno zabavno, kratkočasno branje.Darka_Zvonar_Predan_-_Beograjski_pogovori

Knjiga Ibogain je naslednja, ki jo prodajalci ponujajo s prilogo (brezplačni CD po izbiri). Avtor se podpisuje kot Amon Knut in očitno želi ostati anonimen zaradi nekaterih informacij, ki so podane v knjigi. Ibogain, če se spomnimo, je naravno sredstvo za odvajanje od odvisnosti (npr. heroina, itd.), katerega uporaba je zastala, saj se je na terapijah izvajalcem zgodilo nekaj nesreč. Vsekakor izredno skrivnostna knjiga, ki pa lahko koga napelje, da bo pričel globlje raziskovati gibanje Ibogainašev v svetovnem merilu in kaj veš….

Amon_Knut_-_Ibogain

Podjetni nacionalni program kulture je knjiga, ki veliko pove o drobovju slovenske kulturne politike, kako in kam zapravljajo denar po nepotrebne in kdo ga ne dobi. Avtor Dušan Hedl predlaga tudi izredno uporabne rešitve na nacionalnem nivoju v okviru Nacionalnega programa kulture, ki bi dale praktičen pospešek slovenski kulturni produkciji. Obenem izredno nazorno razloži zakaj bi bilo najbolje ukiniti javne zavode lokalnega značaja na področju kulture. Vsekakor gre za najbolj spregledano knjigo v letu 2017 v Sloveniji. Verjetno zaradi tega, ker je Hedl tudi konkretno politično aktiven in politični lobiji katerim pripadajo tudi sesalci javnega denarja na področju kulture (ne umetnosti, kot pravi avtor) niso navdušeni nad tem, da bi Hedl pisal Nacionalni program kulture, kaj šele da bi ga kdo predlagal za kaj že?…ha, ja ministra za kulturo. Torej raje danes kupite knjigo, kaj veš kako in s kakšno hitrostjo se v dnevni politiki spreminjajo zadeve, ki stojijo na mestu. Pa še CD benda CZD si lahko privoščite zraven, bend v katerem je avtor nekoč pel. Sedaj pa se bolj kot ne sramuje te svoje glasne faze.

Dusan_Hedl_-_Podjetni_NPK

Dva kluba dve časti je absolutno nujno branje za vse, ki hodite na nogometne tekme. Avtor Michael Griffiths je redni obiskovalec vseh tekem Arsenala in, ne boste verjeli, Maribora. Pravzaprav že desetletja ni zamudil nobene tekme kjerkoli na svetu na kateri sta bila udeležena ta dva kluba. Absolutno ultimativno branje in podoživljanje dogodivščin s tekem, pretepov na tekmah, potovanjih, srečanjih. Knjiga trga gate, kot bi rekli v huliganskem jeziku.

Michael_Griffiths_-_Dva_kluba_dve_casti

Evropska filmska glasba v svojem naslovu pove vse o čem piše avtor Mitja Reichenberg. Knjigo odlikuje izreden slog avtorja, neverjetno natančno navajanje podatkov, kdo, kaj in kje v filmski glasbi. Verjamemo, da založnik razmišlja o prevodu te knjige v vse EU jezike, saj se lahko obeta zaslužek. To je knjiga za tiste, ki jih zanima glasba, ustvarjajo filmsko glasbo ali to bi počeli, saj se v njej odkrivajo tudi mehanizmi kako dobiti posle na tem področju. Dober priročnik in obenem leposlovno branje. Zakaj pa ne?

Mitja-Reichenberg---Evropska-filmska-glasba

Delavci je pa res čudna knjiga. Roman, ki izstopa, pisan v starih časih, v starem jeziku. Avtor Štefan Jerebic je knjigo napisal pred davnimi leti, objavljena pa novembra 2017. Izjemna socialna zgodba, scenarij za film, zelo verjetno. Mogoče pa bi kdo moral spisati še scenarij o življenju avtorja, saj gre očitno za še eno zamolčano zgodbo slovenske literature. Knjiga je lično oblikovana, avtorica naslovnice je kar Tanja Jerebic, pisateljeva hčerka. Močno priporočamo v branje.

Stefan_Jerebic_-_Delavci

V tej ponudbi pa lahko kupite tudi dve lično trdo vezani zbirki besedil popularne glasbe. Prva je Šlagerji izpod peresa Ferija Lainščka. Knjiga je neverjetna zbirka in vpogled v del glasbenih izvajalcev besedil Ferija Lainščka. Oblikovno izredno dodelana zadeva. Dodatek, ki knjigo dela še večjo je Fotozgodba, pravzaprav Ferijev foto življenjepis. Kaj takega verjetno ne bo več natisnjeno. Odlično novoletno darilo, če jo skombinirate s steklenico šampanjca bo vaša draga, dragi, drago… navdušen. Izredno priporočamo, dober nakup.

lainscek-slagerji--trda-naslovnica

Očitno nova zadeva (saj je v knjigarnah še nismo zasledili) je Ibržnik, prav tako trdo vezana zbirka besedil v koroškem narečju izpod peresa ali kar iz grla Milana Kamnika. Tudi v tej knjigi je fotozgodba koroškega kavboja, ki očitno postaja legenda Koroške kot je bil nekoč, kdo že? Milan Kamnik je še vedno izredno aktiven glasbenik, knjiga pa je obenem odličen priročnik za tiste, ki se podajate na Koroško in bi radi znali kaj od narečja. Besedila so pravi vodnik skozi Koroško narečje. Zatorej je zdaj pravi čas, saj ob knjigi še izberete kak CD brezplačno.

Milan_Kamnik_-_Ibrznik

HA, naslednja je dobra!!! Afera državnega sekretarja je zajeten „resničen roman“ izpod peresa Boštjana Šobe, drugoudeleženega v materi vseh afer Slovenije, državnega sekretarja Šuštarja. Ta knjiga ima vse potenciale hita, če bi jo reklamirale Finance. Pravi priročnik za preživetje. Spremljamo zgodbo Boštjana Šobe skozi mikro-nastanek afere, do sojenj, do napak pri sojenju, skozi celotno dogajanje do sedaj, kjer se zgodba pač prekine in se bo verjetno nadaljevala v medijih in na sodiščih. Kot je razbrati iz zelo osebnega teksta, saj Šoba opisuje svoje doživljanje afere, pregonov, finančnega propada, itd. lahko pričakujemo nadaljevanje in verjetno na koncu, če so navajani podatki v knjigi točni, oprostilno sodbo… Knjiga priporočamo.

Bostjan_Soba_-_Afera_drzavnega_sekretarja

Schindlerjev vojak je tanka knjižica, ki pa prinaša neverjetno resnično zgodbo iz Dolenjske. Tam je do pred kratkim živel gospod Ponikvar, ki je med drugo svetovno vojno služil kot SS vojak pri znanem zaščitniku Židov in proizvajalcu dvigal Schindlerju. Napeto, resnično, natančno, novinarsko obdelano. Vsekakor priporočamo. A prevod v nemščini so že naredili? Avtor je Rasto Božič.

R_Bozic_-_Schindlerjev_vojak

Navdušenci nad rock glasbo! Pred vami je nova knjiga izpod peresa Romea Štrakla, enega največjih zbiralcev artiklov rockovskih legend The Who v svetovnih razmerah. V tej knjigi piše o butleg posnetkih, torej naniza vse plošče, ki so kdajkoli izšle brez dovoljenja skupine ali njihove založbe. THE WHO: BOOTLEG IZDAJE je vsekakor izreden izdelek za ljubitelje.

Romeo_Strakl_-_The_Who_-_Bootleg_posnetki

Totalna revolucija knjiga, ki jo je slovenska glasbena scena potrebovala. Zanimivo je, da jo je napisal avstrijski državljan, koroški Slovenec Simon Ošlak. Knjiga je podatkovno izredno zanimiva. Posebej vzbuja kresanje mnenj med starimi punkerji, saj je diametralno drugačen pogled na dogajanje od „uradnega“ pisanja oz. potvarjanja zgodovine. Vsak, ki ga punk muzika malo zanima, sedaj je priložnost. Knjiga je po znižani ceni, pa še punk CD si lahko izberete, kot darilo. Torej 100% komplet.

Totalna_revolucija_naslovnica_big

Darka Zvonar Predan na sejmu predstavlja najnovejšo, drugo verzijo svojih pogovorov oz. intervjujev. Tokrat s tržaškimi Slovenci, zamejci. Knjiga, ki ima vsekakor veliko etnološko, državotvorno, informativno in jezikovno vrednost. Najdete jo pod naslovom Tržaški pogovori. Očitno si je založba Kulturni center Maribor v zbirki Frontier zamislila serijo z avtorico, saj je knjiga oblikovana v edicijskem stilu. Spet opozorimo, da je branje ob vsej informativnosti tudi lahkotno, saj potujemo skozi zgodbe Slovencev v Trstu. Zgodba časa. Priporočamo!

Darka_Zvonar_Predan_-_Trzaski_pogovori

Trženje duše prinaša korelacijo med ekonomijo in umetnostjo. Izredno podrobno in strokovno izdelano. Nasveti kako prodajati umetnost. Avtorica Patricija Simonič (ki je tudi avtorica naslovnice) je slikarka in poznana širši slovenski javnosti. Njene objave na FB dosežejo tudi po 700 všečkov. Knjiga je uporabna za vse umetnike, ki bi se želeli seznaniti z načinom razmišljanja kako prodati umetniška dela. Glede na to koliko ljudi se ima za umetnika v Sloveniji, predvidevamo, da bo založba s to knjigo obogatela.

Patricija-Simonic---Trzenje-duse

Tü je Amerika. Še ena knjiga, ki jo toplo priporočamo vsem, ki se podajate na pot v ZDA, predvsem v New York. Novinar STA Robi Poredoš opisuje, razgalja, gre v drobovje Združenih držav Amerike. Predvsem je v knjigi sporočilo o načinu razmišljanja v Ameriki, ki se mu prišlek mora prilagoditi, če hoče preživeti. Vsi se prilagodijo. Dobro pa je vedeti, kaj in kako. Knjiga kot slišimo že je mali hit v knjigarnah po Sloveniji. Na sejmu pa je priložnost za popust. Visoko priporočamo!!!!

Robi-Poredos---Tue-je-Amerika

Vodnik po francoski Polineziji, še ena bolj kot ne potopisna knjiga, ki to ni. Je in ni potopis. Je osebno doživljanje raziskovalca, vsestranskega umetnika, znanstvenika, pesnika, pisatelja in kulturnega aktivista Mateja Mertika. Vsekakor boste o krajih, ki jih opisuje avtor zvedeli več v tej knjigi, kot v turističnem vodniku. Tudi ta knjiga po naših podatkih dobro napreduje v knjigarnah, zato je tukaj na sejmu priložnost za nakup z nagrado, Mogoče izberete CD skupine Pridigarji v kateri Mertik igra pozavno. Super. Visoko na lestvici priporočenih!!!

Matej_Mertik_-_Vodnik_Polinezija

Za konec še eno strokovno knjigo v priporočilo Življenjski slog starostnikov v domovih za ostarele, napisal jo je Bojan Macuh, ki je raziskavo opravil v letu 2017. Zelo uporabna knjiga za vse socialne delavce in tiste, ki se profesionalno ukvarjajo z nego, oz. delajo s starostniki. Zakaj pa ne bi brali tudi tisti o katerih piše? Ja, seveda. Na sejmu se to knjigo splača kupiti.

starostniki-naslovnica

In še najnovejše na sejmu knjig! Zbornik poezije Rokerji pojejo pesnike, debela bukla na eko papirju je verjetno ena najpomembnejših antologij sodobnega slovenskega pesništva. Zbornik poezije je uredila literarna kritičarka Tonja Jelen in je očitno delo opravila izredno natančno, oz. obširno. Ta pesniški zbornik bo šel v zgodovino, z njim se bo ukvarjalo veliko literarne strokovne in zgodovinarske srenje. Za kupca pa je zanimiv s stališča ker dobi vse pesnike v eni knjigi za vzorec in njihovimi reprezentativnimi poetikami. Za kupiti 100%%%%, pa še CD Rokerji pojejo pesnike si izberete kot darilo. 100%%%% komplet!!! Priporočamo!!

Rokerji-pojejo-pesnike-zbornik

Pravkar prispelo na sejem:

Bojan Sedmak pa je avtor nove knjige Potem za zdaj že kdaj.

Bojan-Sedmak---Potem-za-zdaj-ze-kdaj

 

Vesna Šare in Dani Bedrač pa sta izdala skupno pesniško zbirko Srce en sam ugriz.

Srce_en_sam_ugriz

Obe novosti sta dostopni na sejmu.

Našteli smo nekaj knjig, ki smo jih na sejmu opazili kot izredno zanimive z odlično možnostjo nakupa. Sešteli smo kvaliteto, vsebino in količino, ki jo dobite za določeno ceno. CD-jev vam ne moremo vseh našteti, vendar pa če berete katero izmed ocenjenih knjig, potem boste z lahkoto izbrali vam najljubši CD. Od klasike (Reichenberg, Svete) do akustike (Matej Krajnc, Tomi Lorber,…) in etna (ljudske pevke) do punka (Pridigarji, Scuffy Dogs, CZD,….). Ugoden nakup je smisel sejma, a ne? Aja, vstopnine ni!!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.