Saša Raven!!! O njem boste še veliko slišali!

Piše: Jože Stropnik

Kdo je Saša Raven? Boste rekli. Takoj na začetku povejmo, da je odličen pesnik, neverjeten glasbenik, drugačen multimedialni umetnik in sodobna medijska osebnost.

To lahko trdimo z gotovostjo. Svojo izredno drugačno, od drugih odstopajočo, na nek način prevratniško umetniško pot je začel kot druga polovica skupine Dharma.

Naslovnica prve pesniške zbirke (Vir: Kulturni center Maribro, zbirka Frontier)

Saša Atanasov oz. Saša Raven se vse bolj uveljavlja kot pesnik. Njegov opus obsega neverjetnih 750 in več napisanih pesmi, poezije. Hiperaktiven pa je tudi kot avtor glasbe, napisal je okoli 400 melodij na svoja besedila (niso všteta prej navedena poetična literarna dela) ali besedila drugih znanih slovenskih poetov (npr. Borut Gombač).

Tik pred izzidom pa je njegova druga pesniška zbirka PESMI. Kot ste bralci lahko že opazili je Saša izredno izdelan konceptualist kar ga privede v sam vrh poezije v Sloveniji, je elementaren. Poezija se je kot knjiga neznanega avtorja prijela med ljubitelji, poznavalci, tudi prodaja (po podatki založbe) za prvenec in slovenske razmere ni bila slaba (380 izvodov). Številka je skoraj neverjetna, vendar je Saša z osebnim pristopom veliko pripomogel in besede iz Poezije dostavil ciljnim bralcem.

atanasov-pesmi-ovitek

Naslovnica knjige zbirke Pesmi (vir KCM, zbirka Frontier 2017)

 

Knjiga Pesmi prinaša cca 100 novih pesmi iz širokega Atanasovega repertoarja. Zanimivo pri celi zgodbi je, da ga domača literarna ritika niti ne povoha. Atanosovi odzovi na to so neboleči, nasprotno pričel je pisati v angleškem jeziku in že pobral tudi nagrade na tekmovanjih na mednarodnih letararnih platformah kot je npr. tale na sliki spodaj.

Fotografija osebe Sasha Raven.

Ali lahko tudi na področju kulture, umetnosti pričakujemo “beg možganov” kot na področju tehnologije in drugih znanosti. In bodo na koncu ostali ržavno plačani kulturniki (ne umetniki) sami sebi namen?

Poezija in pesmi Saša Ravena se ne sprašujejo o tem. Še sreča. Če pa boste imeli ob prijetnem branju, še prložnost prisluhniti njegovemu petju pa bo zadovoljstvo na vhuncu.
Za Saša Ravena Atanasovega boste še slišali. Še velikokrat. Verjamemo.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.