OB NAŠEM PRAZNIKU – original doku 1988, MB alter scena

Piše:  Srečko Trdina

Spoštovane, spoštovani

predstavljamo vam dokumentarec o mariborski alternativni sceni v 80-tih. Filmček je nastal leta 1988 in prikazuje dejansko stanje takšno kot je bilo, akterje takšni kot so bili in tiste, ki so bili. Zanimiv je spoj novinarske in glasbene scene.

Uporaba vizualnih materialov v odjavnem bobnu ni navedena. Za vas smo izbrskali, da med video spotom za pesem Dol z bando benda Masaker lahko gledate slike Bena Artnaka, med predstavitvijo Gustaf (v DUM) vidite grafike Jožeta Slačka, med performansom Maria Marzidovška so objavljene njegove grafike.

Dokumentarec v sliki in besedi prinaša informacijo o pozitivni energiji obdobja 80-ih, ki jo je Maribor uspešno generiral in predstavljal tudi navzven. V medijih smo vse do sedaj spremljali blede odtise, vtise, potvarjanja zgodovine (tudi na uradnih razstavah v javnih institucijah) sliko in priliko zgodovine tega obdobja kakor jo je pač kdo v določenem trenutku potreboval za potrebe dnevne politike. Pred vami je filmski dokument iz tistega časa, kakor so si ga najvidnejši, najaktivnejši, najglasnejši predstavniki časa naredili po svoji meri v svojem trenutku. Predvsem slednje je pomembno, da ta kratki dokumentarec ni nastal deset, dvajset ali trideset let pa dogajanju, temveč v trenutkih dogajanja. Tako imate gledalci možnost, da si sami ustvarite svoje mnenje in svojo interpretacijo zgodovine. Saj vsakdo potrebuje svojo interpretacijo, a ne? Za potrebe…?!?

Priporočamo, da delite naprej.

OB NAŠEM PRAZNIKU, avtentični dokumentarec časa iz svojega časa, 1988

NAstopajo: Marko Resinovič – Reza, Igor Mekina, Samo Resnik, Peter Tomaž Dobrila, Mario Marzidovšek, Irena Hrast, Beno Artnak, Jože Kos, CZD, Masaker, Direktna akcija, …Katedra, Kmečke in rockodelske novice,…

Kamera: Irma Mežnarič

Asistent: Mirko Simič

Montaža: Miran Šušteršič

Režija: Dušan Hedl, Janez Štembergar

 

Ob našem prazniku, sekvenca: Igor Mekina predstavlja Katedro

 

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.