FLORJANO V PRESTOLNICI CERŠAK

Piše: Dušan Hedl

V petek 4. maj 2018 smo obiskali prireditev v Krajevnem domu Ceršak. Pevci iz Ceršaka so pripravili Florjanovo praznovanje. Osrednja prireditev v dvorani je pričela ob 20.00 med neurjem, dvorana pa nabito polna. Zunaj je padala toča, v dvorano je na trenutke zavel hladen veter, ki pa ni mogel pokvariti izredno toplega in sproščenega vzdušja na odru in pod njim. Pred polno dvorano se je zvrstil pravi pravcati zrežiran kulturni program, ki je potekal izredno tekoče, kvalitetno napovedovan in tehnično izveden na visokem nivoju. Med pevskimi točkami (vsaka skupina je izvedla tri pesmi) so se zvrstili skeči ali pa zgodovinske razlage o Florijanu. Nastopili so: Florjani, MPZ KUD Mejnik Šentilj, Ljudski godci KUD Gabrijel Kolbič, Ljudske pevke iz Ceršaka in kvartet Kvartetno.

Foto: Sabina Bezjak, Dušan Hedl, 2018

Prireditev je bila izpeljana tako gladko, tekoče, brez nerodnosti, brez spodrsljajev, da bi jo brez skrbi lahko primerjali s profesionalnimi glasbenimi „showi“ ali pa z visokoletečimi kulturnimi prireditvami v katere je vloženega veliko državnega denarja in prirejajo „profesionalni kulturniki“. Pri tem se nihče od nastopajočih ali organizatorjev ni bahal kako je prireditev režiral cel mesec, študiral program, pisal scenarije, vložil v njo „pol svojega življenjskega časa in energije. Prepričan sem celo, da nobenega scenarija ni bilo napisanega, saj so pogovori med Florjani na odru tekli o življenjskih in resničnih stvareh v Ceršaku in Florjanovem petju preteklo noč. Obiskali bi naj čez petdeset hiš. Niti nismo izvedeli katero društvo je organiziralo prireditev, ker to ni pomembno. Pomemben je življenjski optimizem. Pomemben je učinek. Ta pa je v Ceršaku res poseben, enkraten. Torta od Jožeta Pivca je priletela na oder do Florjanov iskreno in iz srca.

Foto: Sabina Bezjak, Dušan Hedl, 2018

Tudi Cirbeški kotl je naslednji dan presenetil, najprej glede vremena, saj je razgnal oblake in se zakuhal polni kotl. Z mirno vestjo lahko rečemo, da je leta 2018 Cirbeški kotl preskočil mejo med lokalnostjo, ki so jo obiskovali tudi Mariborčani in drugi. S številom stojnic, programom in obiskom je podiral rekorde. Potrebno bo razmisliti o drugačni logistiki, o profesionalni medijski predstavitvi (ki se začenja točno tukaj na KMCS),mogoče celo o tem, da se zgradi posebna cesta za dostop in parkirišče. Še smučarski skoki se vrnejo, pa bo Ceršak prestolnica občine Šentilj. V prestolnici pa vemo kako je, a ne?

Foto: Sabina Bezjak, 2018

Pa še nekaj video utrinkov oz. zabavnih dokumentov

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.