Kako pospešimo delovanje Androida

Piše: Tanja Jerebic

V enem od prejšnjih člankov sem se pritoževala nad nesposobnostjo pametnih telefonov, ki postanejo neodzivni, preden je leto naokrog. Zadeva me je razdražila do te mere, da sem se nedavno spotoma ustavila v Telemachovi poslovalnici in povprašala prodajalca, zakaj ima moj Android težave s spominom, če moda potrebuje servisiranje … kaj za vraga je s telefonom narobe. Odgovor me je spravil v zadrego: »Mogoče pa ni s telefonom nič narobe, le vzdrževati ga je treba … » Zadel je žebljico na glavico.

Pametni telefoni
Android, Foto: Tanja Jerebic

Za ’sistemca’ po izobrazbi bi moralo biti samoumevno, da vsaka naprava z operacijskim sistemom potrebuje vzdrževanje, vendar nisem nikoli gojila pretiranega navdušenja nad pametnimi telefoni … Zame je telefon pač telefon in očitno sem pridevnik pred njim zgrešila ali vsaj prenapela njegovo moč … Pameten ne pomeni, da zna postoriti vse sam, kot ne pomeni, da se je sam zabasal z odvečno navlako … Skratka Android pričakuje, da njegov uporabnik sam počisti za sabo. Na osebnih računalnikih smo navajeni shranjevati podatke v terabajtih, medtem ko ima pametni telefon omejene kapacitete, moj ima recimo 16 GB notranjega in 2 GB delovnega spomina … Od tega odpade skoraj 6 GB na sistemske podatke.

Kaj lahko naredimo, da bo telefon, če ni v okvari, deloval s podobno hitrostjo kot takrat, ko smo ga kupili? Preden ga zavržete in kupite novega, ki se bo ponovno čudežno upočasnil v pol leta ali še prej, je smiselno preveriti, ali ste storili vse potrebno za njegovo nemoteno delovanje.

Najprej je potrebno odstraniti odvečne aplikacije, ki ste jih sami naložili. Zaradi dogovora med proizvajalci programske opreme, so nekatere aplikacije že pred-naložene (Bloatware). Če se jih hočete znebiti, potrebujete privilegije razvijalca. V splošnem zavihku poiščete razdelek Vizitka telefona (About phone) -> Informacije o programski opremi (Software info) in 7x pritisnete -> Številko verzije (Build number) ter izberete v nastavitvah možnost za razvijalce. Programe ustavite in onemogočite v splošnem zavihku v razdelku Upravljanje z napravo -> Aplikacije (Phone Managment -> Apps). Isti privilegij potrebujete tudi za izklop animacij, ki odžirajo spomin na vašem telefonu. To storite v Možnostih za razvijalce – > Risba -> v različnih razdelkih za -> * animacije, kjer jih lahko izklopite ali omejite njihovo trajanje …

Eden od učinkovitih ukrepov za pohitritev delovanja je čiščenje datotek in predpomnilnika. Sčistimo ga v splošnih nastavitvah v razdelku Upravljanje z napravo -> Shramba in USB -> Predpomnjeni podatki. Če ima Android angleški vmesnik, se razdelek mogoče imenuje General -> Storage ali kaj podobnega. Skratka poiskati morate funkcijo za čiščenje spomina in odvečnih datotek. Pri mojem telefonu lahko do iste funkcije dostopam po različnih poteh, tudi čez Aplikacije, Pomnilnik itd. Programerji so zelo redoljubni in predvidljivi ljudje, zato je skrb, da bi se izgubili, da ne bi vedeli, kaj so kam pospravili, kaj so s tem mislili itd., neutemeljena. Če se kje zapleta, se pri prevodih oz. slovenjenju funkcij …

Tako kot pri osebnih računalnikih ikone na namizju ovirajo hitrost, tudi gradniki za hiter zagon aplikacij na namizju (Widgets) upočasnjujejo delovanje sistema, zlasti če je na voljo malo prostora. Možnost odstranjevanja gradnikov ni na voljo, kadar imamo izbrano namizje EasyHome, pri ostalih namizjih pa jih urejamo tako, da pridržimo prst nad ikono na namizju; nad njimi se v levem kotu zgoraj pojavi rdeč krogec s križcem. Če ga pritisnemo, nas program vpraša, ali želimo izbrisati gradnik …

Dodatno je smiselno v brskalniku Google Chrome vklopiti funkcijo za varčevanje s podatki (Chrome -> Nastavitve -> Varčevanje s podatki) in po zaključenem brskanju počistiti zgodovino.

Dodatni ukrep, ki pripomore k varčevanju spomina in prostora, je izbira Lite aplikacij. Facebook ima na voljo tudi lažjo verzijo programa … Za večino ostalih aplikacij obstajajo prav tako Lite različice (Facebook Lite, Messenger Lite, Clean Master Lite, tTorrent Lite, Lite Music Player, Lite PDF reader / viewer itd.).V iskalnik Google Play vpišemo *Lite in izberemo vitkejši program.

Prostora je na našem pametnjakoviču vedno premalo. Ker se ne želimo kar naprej ukvarjati s čiščenjem česarkoli, je najbolje naložiti enega od brezplačnih programov, ki nas bo kar naprej nadlegoval in spraševal, če bi morda želeli počistiti datoteke, spomin itd. Clean Master — podobnih programov je veliko, nekateri priporočajo Ccleaner ali SD Maid — je dokaj primeren za to nalogo. Z njim lahko počistimo odvečne datoteke, pospešimo delovanje telefona, preverimo temperaturo procesorjev, zaženemo čistilca obvestil, preverimo, ali so v sistemu, aplikacijah in datotekah kakšni virusi ter omogočimo varčevanje z energijo. Včasih pa je treba še kaj postoriti peške, kot sem že napisala. Za filme, glasbene in video datoteke si velja omisliti storitve v oblaku … Clean Master je brezplačen in po vsakem opravilu prikaže oglas, zato moramo paziti, da ne bomo v telefon naložili še več aplikacij, kot jih že imamo, namesto da bi prihranili prostor …

Večina zdajšnjih ali bivših Windows uporabnikov ve, da se sistem upočasni, če ga ne defragmentiramo. Androidi uporabljajo bliskovni pomnilnik (flash memory) in tega ne potrebujejo! S fragmentiranjem mu kvečjemu skrajšamo življenjsko dobo. Zato ne nalagajte programov za defragmentiranje Androidov, ker ne obstajajo, so le spam programi, ki zbirajo vaše podatke, kar koli že nameravajo z njimi narediti.

Uporabnikom pametnih telefonov sem se pridružila med zadnjimi, vendar mi je zadnjič nekdo potrdil, da je treba pametni telefon po enem letu samo še v smeti zagnati. No, mogoče ga ni treba. Moj je zdaj dobil pospeške, ki so še najbližje angleški frazi »Works Like a Charm«, če se lahko oprem na slog slovenjenja računalniških izrazov, jo lahko prevedem dvoumno; bodisi dela kot vrag bodisi kot angelček, sami izberite, kar vam je ljubše.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.