MELANIJA GRAHOVAC – TA-TA-RA S PAINTBALA

Piše: Marija Švanjcer

MELANIJA GRAHOVAC – TA-TA-RA S PAINTBALA (Kulturni center Maribor, zbirka Sprejeto 011, 2018)

Melanija Grahovac je avtorica romana Ta-ta-ra s paintbala, v katerem istospolno usmerjena mlada ženska Ela pripoveduje s čutnostjo nabito zgodbo, izpoveduje se o svoji spolni dejavnosti, doživljanju lezbijke z bogatimi izkušnjami in s preteklostjo, v kateri je bilo veliko telesnih stikov in bolj malo čustvene navezanosti. Zdaj pa se ji iznenada zgodi, da se zaljubi v mlado dekle po imenu Leota in si zaželi resne zveze. Ljubezen ima po navadi več obrazov, vedno znova je slišati, da ljubezen tudi boli. Sproščena strast, živahna telesnost, predajanje užitkom in porojena čustva se počasi spremenijo v dvom, nezaupanje, prikrivanje in negotovost. Sčasoma se zamaknjenost torej nekoliko ohladi in v življenje junakinje vstopi novo dekle, Tara, še bolj usodna kot prejšnja ter vredna zaupanja in poželenja. Tara vse postavi na glavo in v Eli zaneti plamen poželenja, vznemirjanja, erotike in novih izzivov.

Roman je napisan živo in v duhu časa ter je svojevrsten odsev današnjega dogajanja. Pisateljica opisuje modna in zapeljiva oblačila, tetoviranje teles (tatuji imajo posebno sporočilo in pomenijo spominski zapis nepozabnih dogodkov), telefoniranje in fotografiranje, piše o zabavah, druženju, sprehodih s psom ter likovni in pesniški ustvarjalnosti glavne protagonistke, pri vsem tem pa je nekako samoumevno tudi uživanje drog, tako uvajalnih – cigaret in alkohola – kot tudi drugih, na primer marihuane. Ela je tista, ki mlado Leoto uvede v svet omamljanja, tudi za Taro, ki se pojavi pozneje, je uživanje drog čisto običajno.

Roman Ta-ta-ra s paintbala je napisan realistično, z veščo pisateljsko roko, notranje napeto in prepričljivo. Orisi so nazorni in slikoviti, zlasti prizori spolnih užitkov istospolno usmerjenih deklet ter neprestanega ponavljanja predajanja strastem in doseganja vrhuncev. Ne gre pa tudi prezreti, da so glavni liki zasebno in v intimi sicer svobodni in brez zavor, medtem ko so družbeno popolnoma prilagojeni – Ela je uspešna študentka, Leota gimnazijka, ki razred konča z odličnim uspehom, tudi Tarino življenje je urejeno. Nobena oseba nima denarnih in podobnih težav, tudi starši, ki so sprva presenečeni in nekateri med njimi celo ogorčeni, sčasoma sprejmejo drugačnost in spolno usmerjenost svojih hčera. Zlasti moški liki so razumevajoči in prijetni, izkažejo se kot dobri prijatelji, ki so vsakič pripravljeni priskočiti na pomoč in Eli stati ob strani.

Dekleta imajo rade živali in lepo skrbijo za psičke. Fantje so strpni in prijetni, medtem ko znanke, ki jih ima pisateljica za kolegice, niso take, saj so očitni njihova škodoželjnost, zavist, zapeljevanje in polaščanje deklet, ki so v zvezi z drugo žensko. Vse skupaj privede celo tako daleč, da se med njimi zgodi pretep. Ela je nekoliko fantovska in udari celo Leotijinega očeta. Zanimivo je, da se vprašanje nadrejenosti in podrejenosti pojavi tudi v ljubezenskih objemih, razkrite so skrivnosti in posebnosti ljubljenja istospolno usmerjenih žensk.

Čeprav niso brez pomena ljubezen, čustvenost, navezanost, zaupanje in ne nazadnje zvestoba, pisateljica Melanija Grahovac, znana tudi kot blogerka, namenja poglavitno pozornost lepim dekliškim telesom oziroma zunanjosti, kot zasije v očeh opazovalk in vabi k sebi, telesnim stikom, čutnosti na sto in en način, vročekrvnosti, sladostrastju, ljubljenju v vsakovrstnih okoliščinah in položajih, tudi pred tujim pogledom (paintbal je igra, v kateri gre za streljanje žogic, ki so napolnjene z barvo, in ko zadenejo telo, ga pobarvajo). Roman Ta-ta-ra s paintbala je slavospev spolnosti in čaščenje telesnih užitkov. Pisanje o homoerotiki je literarno razgibano in spretno, opisovanje in razkrivanje intime pa svobodno in brez vsakršnih predsodkov.

Marija Švajncer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.