Zavajanje kupcev

Piše: Tanja Jerebic

Marketinški strokovnjaki so bili vedno prebrisani v strategijah trženja izdelkov, vendar se je z razcvetom tujih trgovskih verig znatno povečal delež agresivnega oglaševanja, ki se nemalokrat giblje na meji zavajanja kupcev, če ni splošna nepoštena poslovna praksa že prešla v pravilo.

Plastične nogavice
Plastične nogavice, Foto: Tanja Jerebic

Zadnjič sem v neki informativni oddaji zasledila intervju z zdravnikom glede težav, s katerimi se soočajo starejši pri naročanju preko e-napotnic, ker jih ne znajo uporabljati … Podobno so tudi v oglaševanju najšibkejša ciljna skupina, saj pri sebi opažam, da se človek že v zrelih letih zelo spreminja, kar se tiče pozornosti, vrednot, mogoče celo zaupljivosti, kar znajo strategi s pridom izkoristiti. Golo obvladanje računalniške tehnologije prav nič ne pomaga, da te trgovci ne bi naplahtali. Opešan vid je danes splošna nadloga tudi pri mlajših, vendar mladina dobro vidi vsaj droben tisk … Koliko starejših od 40 let nosi s seboj v trgovino očala za bližino? To je en vidik.

Drugi je usmerjenost pozornosti. Mogoče gre pri meni malo za značajsko lastnost, moje pozornosti ni bilo nikoli težko vzbuditi, jo je pa z vsakim letom težje obdržati … Ker se število nadlegovalcev, ki želijo profit, povečuje, jih ne jemlješ več resno. Recimo temu selektivno usmerjena pozornost v stvari, ki se ti zdijo pomembnejše. Obenem to pomeni, da spregledaš vse tisto, kar te manj zanima in celo tisto, kar je manj agresivno označeno …

O Telemachovem nenehnem posodabljanju paketov fiksnih storitev, ki vedno rezultirajo z višjo ceno, sem pisala že januarja. Dva meseca kasneje smo uporabniki pridobili še boljše pakete mobilne telefonije s prav tako višjo ceno za poldrugi evro. Debele štiri mesece sem potrebovala, da sem zaznala podražitev … Vsak mobilni paket vključuje določeno zakupljeno količino podatkov in število ’brezplačnih’ minut telefonskih pogovorov v ostala slovenska omrežja. Ko mejo presežeš, se storitve dodatno zaračunavajo. Minimalno povišanje cene na računu me ni skrbelo vse dotlej, dokler se ni začela številka iz meseca v mesec vztrajno ponavljati … Na spletni strani sem preverila, kaj se dogaja in v svojem paketu zagledala prečrtano ceno 5,5 €. »No, pa sem jih našla, tatiče, zaračunavajo mi polno ceno, kakor da nisem naročnica fiksnih storitev!« sem si mislila.

Po klicu v Telemachov klicni center me je operaterka hitro prizemljila, da sem o podražitvi gotovo prejela kakšen dopis, ker so jih razposlali vsem uporabnikom. To je bilo najbrž eno tistih obvestil, ki jih preskočim, saj se v kuverti drenja s šopom reklam o vedno boljših in hitrejših storitvah. Nato mi je še povedala, da prejšnja cena ni bila 5,5 € za nenaročnike, temveč 6 in da se mi zdi nova nižja zato, ker je na spletni strani privzeto vklopljen gumb za naročnike, sicer se je povišala 1,5 € za vse uporabnike.

Če se vrnem k pozornosti, prvo, kar sem zgrešila, je pol evra razlike med polno ceno in znižano pred podražitvijo. Zame je bil znesek 4 € in ostalo se me ’ne tiče’. Druga spregledana stvar je približno 3 cm širok in cm visok zaokrožen gumb lepe nevsiljive rumene barve s črno odebeljeno pisavo, ki ga nisem videla, dokler me operaterka ni opozorila nanj. Rdečega bi opazila takoj, rumenega ne!

Drugi mejni primer zavajanja kupcev se mi je zgodil v neki trgovini, ki ima znižanje pred zaprtjem. Kupila sem 5 parov zelo poceni nogavic, ki sem jih tudi potrebovala. Nakup je bil torej ciljni, ni me premamila razprodaja … Prejšnji večer sem jih iskala po spletu in prišla do zaključka, da se naši proizvajalci v boju za konkurenčnostjo na trgu približujejo ’kvaliteti’ azijskih izdelkov. Nogavic iz čistega bombaža skoraj ni mogoče več najti! Vsak štumf ima nekaj elastana vmes, na primer 5 %, da se lahko oprime noge, a je bila včasih preostala surovina čisti bombaž, danes pa mu primešajo cenejšo plastiko … Ko sem v trgovini zagledala napis etikete 100 % ’češljani pamuk’, ugodno ceno, ki je bila pri plačilu še 30 % znižana, sem jih nemudoma kupila. Drobnega tiska na drugi strani nisem mogla prebrati, ker sem nosila testne leče, o čemer sem nedavno pisala. Trgovec se je delal francoza in mi potrdil, da so iz čistega bombaža … Doma sem bila popolnoma razočarana, ko sem prebrala etiketo z očali, je pisalo … Sestava: 80 % bombaž, 15 % poliester, 5 % elastan …

Zaradi usmerjene pozornosti in slabega vida smo starajoči se kupci lahka vaba za sleparje in nasedamo zavajajočemu oglaševanju! Odslej bo treba v torbi vselej nositi etui z očali za prebiranje drobnega tiska!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.