Še dražji internet

Piše: Tanja Jerebic

V letošnjem letu sem že dvakrat pisala o dražitvi internetnih storitev. Telemach je z januarjem povišal ceno fiksne ponudbe, tri mesece kasneje so podražili še mobilno.

Pred nekaj dnevi sem na njihovi spletni strani želela pridobiti informacijo o hitrosti povezave svojega trojčka, bila je že spet nerazpoznavna! Česar ne maram, je njihova manipulativna shizofrena grafična podoba, ki se nenehno spreminja kot kameleon. Enkrat so odeti v oranžno, drugič v vijolično, tokrat so črno-beli … Oblika logotipa je edina stalnica, vse ostalo je brez repa in glave.

Internetne podražitve
Še boljši, hitrejši, pametnejši, Foto: Tanja Jerebic

Običajno me prenove spletnih mest ali portalov razveselijo, pri njih me odbijajo, kajti vsakič izgubijo rdečo nit, po kateri bi bilo človeku v trenutku jasno, kje se nahaja. Ko se spletna stran naloži do konca, moraš njenega lastnika prepoznati brez branja teksta, torej že na čustveni osnovi. Si predstavljate, da nekega jutra izide Večer v zeleni barvi, Delo v rumeni in RTV Slovenija na svojem portalu premeša barve zavihkov; kultura bi bila modre barve, glavna stran pa bi bila vijolična ali črna!

Da je mera polna, pri Telemachu konstantno spreminjajo imena paketov in posledično navigacijo za dostop do strani. Trojčka sem zaman iskala, zdaj so aktualni EON paketi. Najprej sem stikala za križcem, ki bi me odrešil reklame za dodatno ponudbo. Šele čez čas mi je potegnilo, da so na vidiku nove podražitve … Če njihov oblikovalec prezira red in logiko, tega ne moremo očitati vsebinskemu strategu. Predvidljiv je do skrajnega dolgočasja in se ponavlja kot leto; da bi upravičil dvig cene, ukine stare pakete in uporabnike po določenem obdobju prisili, da jih zamenjajo za nove … Tak pristop do obstoječih naročnikov ni najbolj korekten, zlasti ker so številni med njimi primorani izbrati njihovo podjetje kot edinega možnega ponudnika. Pomeni zlorabo moči zaradi monopolnega položaja med internetnimi ponudniki. Ampak karte se na trgu prej ali slej premešajo, takrat se zna zgoditi, da jim ne bo več treba skrivati istovetnosti pred odjemalci, ker bodo ti rade volje odšli drugam …

Majska položnica za leto 2013 je znašala za osnovni ’trojček’ 29,90 €. V tem trenutku stane 38 €, v kratkem bo stala 41 €. V dobrih petih letih so pri Telemachu podražili storitve za dobro tretjino oziroma za 11,1 €! Leta 2008 je stal najnižji samostojni internetni T2-dostop preko optike 19 €, danes stane 23,99 €. V desetih letih se je podražil za slabih 5 €! Telemach samostojnega interneta brez ostale prtljage ne omogoča.

Da se storitve dražijo, razumemo, ker se višajo hitrosti in izboljšuje infrastruktura. Žal se pri Telemachu ob pogostih izpadih in neugodnem razmerju med download/upload hitrostjo prav nič ne pozna. Za uporabnike so neoliberalne floskule »pametnejši, boljši, hitrejši« brezpredmetne, če moramo plačevati še televizijo in telefonijo za dostop do interneta, medtem ko na spletni EON-televiziji zaostaja slika in nekajkrat na minuto preskoči na drug prizor, da se uskladi z zvokom … Skratka njihove storitve ne delujejo, kot bi morale, zato se jih bom kot razočarana in razžaljena naročnica znebila, čim bo mogoče!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.