Refurbished? 1/2

Piše: Tanja Jerebic

Pred prazniki sem se peljala s Prevozi v Ljubljano. Avtocesta med Mariborom in Ljubljano se mi vedno vleče kot jara kača. Nikoli ne znam razločiti, kje se nahajam, še cestninske postaje se mi zdijo med seboj podobne … Ker sta bili v avtomobilu študentki, smo razpredali o študijskih smereh in možnostih za zaposlitev. Pravzaprav nisem izvedela nič novega; za vsako smer obstaja morje alternativnih ponudnikov, četudi so zaposlitvene možnosti minimalne že za diplomante priznanih in uveljavljenih študijskih programov … Sredi pogovora sem se zavedla, kako me je lastna izkušnja zagrenila, »pusti jim nekaj upanja,« sem si rekla, »z resnico nimajo zdaj kaj početi« …

Računalnik
Ostareli računalnik 1/2, Foto: Tanja Jerebic

Tehnologija se vseeno razvija s svetlobno hitrostjo … Ker me vse manj mika, se bom v današnjem članku razgledala na tem področju in potešila radovednost. Če vas zanima, se lahko učimo skupaj. Moja inženirska diploma s področja sistemov in omrežij se zaenkrat še ni uspela udejanjiti v praksi, pešanje zanimanja ji jemlje še zadnje možnosti, da bi se kdaj lahko. Nihče se ne more večno pršiti na vse strani …

Že nekaj časa se v spletnih trgovinah pojavljajo računalniki z oznako refurbished. Kaj naj bi to pomenilo? Govora je o tovarniško obnovljenih komponentah ali računalnikih, ki so jih prodajalci iz različnih vzrokov vrnili proizvajalcu bodisi v popravilo bodisi za testiranje ali nadgradnjo. V to kategorijo spadajo izdelki, ki jim je potekla garancija oz. neprodane zaloge, razstavni eksponati, s poškodovanim ohišjem, z napako … V tovarni računalnik pregledajo, po potrebi zamenjajo komponente in ga z garancijo in certifikatom vrnejo v prodajo. Najenostavnejše bi rekli, da gre za zastarele modele, ki niso več konkurenčni na trgu, zato jim znižajo ceno. V bistvu tovarniško obnovljeni računalniki niso rabljeni, kot nekateri zavajajo, zato moramo biti previdni in pred nakupom pazljivo preveriti dokumentacijo. Trgovci so bili vedno iznajdljivi, zato vam znajo prodati rabljen računalnik z novo zamenjano komponento kot refurbished … Skratka garancijo mora dati tovarna, ne prodajalec.

Če povem po pravici, ne vem, zakaj bi kdo kupoval zastarelo računalniško opremo. Obnovljenim računalnikom viša ceno blagovna znamka, na primer Hewlett Packard vas bo stal precej več, kot če boste računalnik iste zmogljivosti sestavili doma po komponentah ali vam ga sestavijo v trgovini. Kadar nekdo rabi zmogljiv procesor, bo menda pri ceni najprej oklestil nepotreben luksuz, kot je znamka in s tem že pridobil 20 do 30 odstotno razliko v ceni, s katero bo pokril novejšo tehnologijo.

Procesorji so danes tako zmogljivi, da niti napredni uporabniki ne zmorejo izkoristiti njihovih kapacitet v celoti. Težava je, ker zastarel procesor povleče za sabo še druge komponente, na primer osnovno ploščo, delovni spomin. Star procesor v praksi preživi matično ploščo, z novejšo navadno ni več kompatibilen, novih za stare procesorje ne delajo več, zato na koncu obvisiš na ASRock kvaliteti, ki je pri meni zdržala vsega skupaj le pol leta … Ko sem morala že drugič zamenjati matično ploščo, procesor je pa še vedno delal kot nov, sem ga shranila v originalno embalažo in podarila neprofitni organizaciji … Tehnologija se izboljšuje; če je prva matična plošča trajala približno 6 let, druga oz. tretja, če štejem še ASRock, še vedno dostojno opravlja funkcijo, ki ji pritiče, kljub spoštljivi starosti nad 10-let. S tega vidika bi bil nakup tovarniško obnovljenega računalnika celo upravičen, ampak v treh letih tudi nizkocenovniki srednjega razreda prehitijo še tako dober procesor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.