Helidonove uspešnice: Stanka Kovačič, Marija Ahačič Pollak, Joži Kališnik

Piše: Matej Krajnc

Helidon, 2016 in 2018

Tri plošče iz serije Helidonove uspešnice prinašajo glasbo treh dam slovenske zabavne glasbe, ki so tako ali drugače pustile pečat zlasti v zgodovini narodnozabavne glasbe. Nekakšna skupna točka prvih dveh (Stanka Kovačič, Marija Ahačič Pollak) je Boris Kovačič, drugih dveh (Pollak, Kališnik) pa Avsenik; Joži Kališnik od leta 1982 poznamo kot pevko vokalnega Avsenikovega tria, naslednico Eme Prodnik v družbi z Jožico Svete in Alfijem Nipičem, Marija Ahačič Pollak pa je leta 1958 poleg Eme Prodnik in Franca Korena pela na Avsenikovi plošči Tam, kjer murke cveto.

Glasbeni trojček uvajamo s ploščo Stanke Kovačič (1941). Snemati je začela že v zgodnjih šestdesetih letih, za Helidon na samem začetku sedemdesetih posnela nekaj uspešnih malih plošč (Mati, Kitara), na pričujoči kompilaciji pa poleg teh pesmi in velike uspešnice Prinesi mi rože, ki je prvič izšla na EPju pri založbi PGP RTB leta 1966, najdemo tudi pesmi z velike plošče Dober dan, sonce z besedili slovenskih pesnikov (Gregor Strniša, Miroslav Košuta), ki jo je ansambel Borisa Kovačiča, kjer je prepevala, izdal pri Helidonu leta 1970, na njej pa je bilo tudi nekaj drugih gostov: pevca Stane Mancini in Rafko Irgolič ter Tone Kozlevčar, Peter Čare in Jože Kores iz Slovenskega okteta. Plošča Dober dan, sonce tako ostaja eno redkih dolgometražnih vinilnih srečanj poezije in narodnozabavne glasbe.

Na plošči Marije Ahačič Pollak (1937) najdemo 12 pesmi zvečine izpod njenega peresa, napisane v duhu narodnih tem in v aranžmajih njenega brata Vitala Ahačiča in Borisa Kovačiča. Gre za vinilno ploščo Tečejo, tečejo nitke, ki je pri Helidonu izšla leta 1979, na njej pa igra trio Vitala Ahačiča; poleg njega še kitarist Milan Ferlež (ki je igral tudi v ansamblu Borisa Kovačiča) in basist Boris Vede. Izvirna vinilna izdaja je redka in iskana, zanjo boste odšteli tudi do 700 dolarjev. Pričujoča zgoščenka prinaša vse pesmi z vinilke; te so tako po skoraj štiridesetih letih spet na voljo najširšemu krogu poslušalcev.

Joži Kališnik (1948) je od leta 1982 do prenehanja delovanja Avsenikovega ansambla tvorila mezzosopranski del pevskega tria, ki je po njeni pridružitvi redno postajal tudi kvartet v družbi s Francem Koširjem; ta je moral odložiti trobento in zlasti v osemdesetih letih postal nekakšna maskota zasedbe. Besedila za pesmi, ki jih je pel (sam in v družbi že omenjenega tria) je pisal zlasti Tone Fornezzi. Joži Kališnik je v “pozni” Avsenikovi zasedbi pustila močan pevski in avtorski pečat, v slednjem primeru kot avtorica nekaterih besedil za zasedbo. Na pričujoči kompilaciji Večno lepe melodije najdemo pesmi s kasete Narodne ob citrah, ki jo je posnela z Miho Dovžanom in je pri Helidonu izšla leta 1996, poleg teh posnetkov pa še pesmi z različnih kompilacij, zvečine v družbi z Miho Dovžanom in še dvema spremljevalcema, basistom Ivetom Dolžanom in basistom Jožetom Hribarjem. Na zgoščenki je tudi duet s Stanetom Mancinijem Pri farni cerkvici, nova izvedba pesmi Tudi ti nekoč boš mamica postala, ki jo je pela že pri Avsenikih na plošči Prav fletno se imamo (1984), in pesem Slovenski zvonovi, ki jo med drugim najdete tudi na kompilaciji Šopek najlepših Francija Lipičnika iz leta 1994.

kitara_kovačičkovačič_razšla

Mali plošči Stanke Kovačič Kitara/S pesmijo se prebudim in Mati/Če sva se razšla (Helidon 1970), arhiv MK

ahačič.jpg

LP Marije Ahačič Pollak Tečejo, tečejo nitke (Helidon 1979), vir: Discogs

kališnik.jpg

Kaseta Joži Kališnik in Mihe Dovžana Narodne ob citrah (Helidon 1996), vir: Discogs

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.