Zbogom, staro leto

Piše: Tanja Jerebic

Zadnji dan koledarskega leta praznujemo silvestrovo. Praznik nosi ime po papežu Silvestru I., ki je umrl 31. decembra leta 335. Ni mi uspelo dognati, zakaj je bil tako pomemben, da so izbrali prav dan njegove smrti za poimenovanje najdaljše noči v letu, vendar mu pripisujejo številne vrline, ki bi jih bilo vredno obuditi tudi dandanašnji: izredno razgledanost, pogumnost, ljubeznivost in velikodušnost. V mafijsko obarvani krvoločni sagi o Borgijcih smo lahko videli, da so se na prestol rimskokatoliške cerkve včasih zavihteli precej manj krepostni kristjani, zatorej lahko rečemo, da se v zgodovinski simboliki poslavljamo od starega leta v pozitivnih vibracijah.

Novoletne lučke, Foto: Tanja Jerebic
Novoletne lučke, Foto: Tanja Jerebic

Čeprav ima silvestrovanje krščansko konotacijo, so novo leto praznovali že Babilonci približno 4000 let pred našim štetjem. Prvi januar je začetek novega leta po gregorijanskem koledarju, ki ga je uvedel papež Gregor XIII leta 1582 in ga uporabljamo še danes. Ker je razglašen z gibanjem Sonca, se pri vesolju zadolžimo vsako leto za 26 sekund glede na tropsko leto, kar pomeni, da se bo leta 4915 koledarska pomlad začela dan prepozno v primerjavi z astronomsko. Čeprav je gregorijanski koledar za 26 krat natančnejši od julijanskega, ostajamo v disharmoniji z vesoljem. Menda bodo morale to uskladiti mlade generacije matematikov, glede na zadnjo letnico posodobitve koledarja bi se že spodobilo, zato jih nehajte kopičiti na Zavodu za zaposlovanje …

Če koledarski sistem nikakor ne zmore dohitevati naravnega, so kapitalisti precej bolj okretni in nimajo težav s sinhronizacijo cen. To jih dela grozljivo predvidljive. Kar sem napovedala v jesenskem članku Še dražji internet, bo meso postalo. Danes sem prejela Telemachovo obvestilo o spremembi naročniških paketov, ki bodo za 2 € dražji v osnovni ponudbi. Človeku se obrne želodec, ko prebere v časopisu, da domovi za starejše že preračunavajo, za koliko bodo dvignili ceno storitev po dvigu minimalne plače …

Odhajajoče leto je bilo drugo najtoplejše po letu 1961, rekord smo dosegli že pred štirimi leti. Slovenijo so zaznamovali razni škandali. Med njimi bi izpostavila razpis tednika Demokracija za izvirno slovensko pravljico, odziv dela slovenske javnosti po podelitvi nagrad Prešernovega sklada, shod oborožene Štajerske varde, kopičenje odpadne embalaže v centrih za ravnanje z odpadki, odstop vlade itd. Zapustili so nas številni vrhunski ustvarjalci in znanstveniki doma in v tujini, zdi se mi, da jih je preminilo več kot običajno. Svet so zaznamovala različna gibanja za delavske, socialne in ženske pravice … Z novim letom se bomo delno znebili plastičnih vrečk, še vedno pa ostaja v obtoku plastika z vsebnostjo rakotvornih hormonskih motilcev.

Proti vsem pričakovanjem smo enkrat za spremembo dobili funkcionalno vlado, čeprav sestavljeno iz vseh vetrov, ki je v sodelovanju in predvsem na pobudo Levice začela odpravljati socialne krivice, kar vzbuja upanje. Optimizem je pričakovati tudi z okoljskega ministrstva, ki se je aktivno lotilo reševanja pereče problematike že letos.

V novem letu si lahko predvsem želimo, da se ne bi kaj spridilo. Srečno!

Viri:
https://kvarkadabra.net/1997/12/koledarji/
http://svetniki.org/sveti-silvester-papez/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Novo_leto
https://sl.wikipedia.org/wiki/Silvestrovo

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.