Andrej Blatnik: Ugrizi

Piše: Matej Krajnc

LUD Literatura, 2018

IMG_1077

Kratke zgodbe, kratke kratke zgodbe ali najkrajše zgodbe – Blatnik je vse te zvrsti že izmojstril v svoji literaturi, Ugrizi, ki so pred nami, pa so vnovična potrditev, da lahko “klasične” strukture zgodb (ki jih v tej knjigi ne boste našli, na trgu pač) postanejo večkrat dolgočasne, če nismo kot bralci pripravljeni ali zmožni raziskovati tudi drugih pripovedovalskih pokrajin. So Blatnikove mini zgodbe fabulativne? So poantirane? Je sploh pošteno, da se jih lotimo na tak način?

Ne. Najprej: Blatnikove miniaturke niso namenjene čisto običajnemu bralcu. Namenjene so bralcu s (pred)znanjem in upoštevanjem različnih razsežnosti literature, zlasti tistih nepričakovanih. Kaj lahko bralcu ponudiš v dveh stavkih? Napačno vprašanje. Kaj lahko dva stavka ponudita bralcu. Kaj se skriva v njiju? Če sta spretno napisana in domišljena, tudi, in to dobro vemo, precej več kot v kakšnem romanu. Zgodovino takih miniaturk poznamo. A ko se znajdemo iz oči v list s knjigo, kot je ta, nas vedno znova zanima, kaj je moč razbrati iz njenih miniaturk. V njih se namreč pojavljajo … ljudje. No ja, ne čisto običajni. Ženska s tehtnico. Vodja. Osamljeni fant. Ostrostrelec. In atentatirani. In tako naprej. Pa niti nismo nujno naštevali protagonistov. Njihove zgodbe so zgodbe podrobnosti in trenutkov, ki vse spremenijo. Zato dolžina niti ni potrebna. Tudi prisotnost odvečnih besed ne. Najprej smo dolgo molčali. Šele potem smo začeli govoriti. (Trenutek spoznanja)

Nadaljujmo še za hipec: Predstava je končana, ljudje vstanejo … Z zaprtimi očmi sem te videl bolje … Kot čisti zapik: rada bi … srečo, kot prve dni … Ko si me ves čas grizel … Zdaj je jasno, od kod prihajajo ugrizi, empirični. Morda bi zato lahko Blatnikovo novo knjigo imenovali tudi konceptualno. Morda tudi ne zgolj zato, ampak med drugim zato. Pravi ugrizi pa se sprehajajo gor in dol in med vrsticami. So v dolžinah in kratkostih, v hipih, ki jih pri branju ne pričakujemo. Prav zato jih še kako verjetno potrebujemo, sploh ob poplavi slovenske “berljivosti”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.