Srednjeveški recept 2

Piše: Luka Hepe

POURCELET FARCI

Pečen prašič, polnjen s svinjskim mesom, jajčnim rumenjakom, Brie sirom in kostanji. Recept izvira iz Francije, 14. stoletje.

Sestavine:

  • manjši prašič (odojek),
  • 3,5 kg čistega svinjskega mesa,
  • 200g svinjskih jeter,
  • 0,5 kg kuhanega kostanja,
  • kos Brie sira,
  • 4 trdno kuhani jajčni rumenjaki,
  • olje, kis.
  • sol, poper.

Za začetek potrebujemo približno 3,5 kg čistega svinjskega mesa (brez kosti in maščob), ki ga narežemo na majhne koščke in skuhamo. Začinimo s soljo in poprom. Ko je meso kuhano, ga odcedimo, jušno osnovo pa postavimo na stran za pozneje. Ko se svinjsko meso ohladi, ga zmeljemo ali narežemo na majhne koščke. Manjšo količino svinjskih jeter damo kuhati, ko se skuhajo, jih odcedimo, ohladimo in zmeljemo ali narežemo na majhne koščke. Pol kg kostanjev in kos Brie sira zmeljemo. Svinjino, jetra, kostanje in sir zmešamo v enotno zmes, dodamo trdno kuhane jajčne rumenjake in začimbe po okusu. Z dodajanjem jušne osnove zmešamo v gladko zmes.

V srednjem veku so hrano večinoma pekli na odprtem ognjišču. Foto: Luka Hepe.

Manjšega prašiča postavimo na pekač ali nataknemo na kol in preko odprtine napolnimo z zmesjo ter z nitko zapremo odprtino. Pečico segrejemo na 200°C. V manjšem loncu zmešamo olje, kis in jedilno sol, počasi povremo in z dobljeno omako dobro namažemo prašiča ter ga postavimo v pečico za 4 ure.

Pomembno je, da prašiča počasi pečemo na primerni temperaturi. Foto: Luka Hepe.

Vsakih 15 minut prašiča polivamo z omako, s tem poskrbimo, da bo ostal sočen in okusen. Ko je prašič pečen, ga lahko serviramo celega (da očaramo svoje goste) ali ga vnaprej razrežemo na kose. Taka količina zadostuje za približno 10 ljudi. 

Ko postane polnjen prašič take barve, je pripravljen za postrežbo. Dober tek! Foto: Luka Hepe

Vir recepta: A Boke of Gode Cookery, http://www.godecookery.com/goderec/grec33.htm, pridobljeno 19. 10. 2015.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.