Energetska in druge preobrazbe 1/2

Piše: Tanja Jerebic

Zadnjič sem na nacionalki gledala zanimiv film, ki v sklopu šestih kratkih zgodb obravnava nepredvidljivost človeške narave v ekstremno stresnih situacijah. V Szifronovih Divjih zgodbah antijunaki svoje stiske ’razrešujejo’ z brutalnim nasiljem. Neobvladovanje jeze jih pahne v težave absurdnih razsežnosti. Film ponuja vpogled v skorumpirano argentinsko družbo. Visoka stopnja kriminala, kjer storilci večinoma ostanejo nekaznovani, huda razslojenost, revščina, brezposelnost, podkupljivi uradniki, sodstvo, policija in nenazadnje tudi običajni ljudje, ki skušajo v tem kaosu preživeti, jemljejo posamezniku vsako upanje v boljši jutri.
Razen v prvi zgodbi, ki sem jo zamudila, so antijunaki dejansko soočeni s konkretnim izzivom kako prebaviti krivico, ne da bi obenem zgrmeli v še globlji prepad. V trenutnem afektu vzamejo usodo v svoje roke in obračunajo z nasprotniki na povsem neracionalen način.

Narava, Foto: Tanja Jerebic
Narava, Foto: Tanja Jerebic

V filmih so najpresunljivejši vedno tisti liki, s katerimi se lahko istovetiš do te mere, da razumeš, kaj se jim dogaja. Če lahko gledalec po tretji zgodbi zaključi, da se ne more bolje razplesti, kadar se na kupu znajdeta dva neandertalca, tega ne moremo reči za četrto.

Simón je inteligenten izobražen moški v srednjih letih, ki misli svet predvsem s pomočjo logike. Zaposlen je kot inženir pri miniranju stavb. Ker nekateri ljudje v medsebojnih odnosih niso predvidljivi, mu pomanjkanje komunikacijskih veščin povzroča težave tako v službi kot doma. Nekega dne mu pajek odpelje avto s parkirnega mesta. Ker oznake za prepoved parkiranja niso bile vidne, se na občini pritoži. Ohol omejen uradnik mu dodatno zaračuna stroške pritožbe. Vrsta za prevzem avtomobilov je enormna, saj se voznikom niti ne sanja, kje ne smejo parkirati. Vse skupaj spominja na računalniško igrico z zakritimi minskimi polji, enkrat naletiš na mino, drugič ne. Isti scenarij se mu v kratkem časovnem obdobju ponovi še trikrat. V enem od žolčnih spopadov napade uradnika … Zaradi čakanja na avtomobil zamudi hčerino rojstnodnevno zabavo. Žena mu predlaga ločitev, prav tako dobi v službi odpoved, saj je občina glavni naročnik v njihovem podjetju. Bes in maščevanje mu zameglita razum, logiko preglasijo razdiralna čustva, zagreši usodno napako … V avtomobil nastavi razstrelivo in ga parkira na mestu, kjer so ga oglobili. Ko ga pajek odpelje, eksplodira.

Med prestajanjem zaporne kazni ga na socialnih omrežjih prekrstijo v inženirja bombico, zaradi vsesplošne korupcije je deležen podpore javnosti. Nenavadna slava mu vrne ženo v objem, kar bi znala biti naslednja napaka. Malo možnosti je, da bi človek, ki se ti je enkrat že izneveril in iz tebe potegnil najslabše, čez noč naravnal pamet na tvojo frekvenco.

Argentina nam je v smislu korupcije bliže kot po geografski oddaljenosti. Slovenski film s primerljivo tematiko, kako poštenjaka spremeniti v kriminalca, sliši na ime Stekle lisice, dogajanje je postavljeno v Maribor z okolico.

Ni še minilo pol leta od lokalnih volitev, pa se marsikdo že sprašuje, ali bomo prebivalci s praznimi denarnicami zmogli podjetniški tempo … Morebiti nam ob vseh novostih utegnejo koristiti prav veščine za razvijanje konstruktivnega načina izražanja negativnih čustev.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.