Tom Jones – koncert v Stožicah

Tom Jones se bo na svoji evropski koncertni poti 18. junija letos oglasil tudi v ljubljanskih Stožicah. Rojen leta 1940 v Walesu je po nekaj letih petja v riteminbluesovskih zasedbah leta 1964 posnel prvo manjšo uspešnico Chills And Fever, ki ji je leto pozneje 1965 sledila prvi večji hit It’s Not Unusual, med zgodnjimi uspehi, ki so njegovo ime ponesli tudi čez ocean do ušes ameriških poslušalcev (med drugimi Elvisa Presleyja; prijateljstvo med njima je trajalo do Elvisove smrti), pa najdemo tudi filmski temi Thunderball (James Bond) in What’s New Pussycat ter balado With These Hands. Leta 1966 je na albumu enega svojih vzornikov Jerryja Leeja Lewisa Jones slišal balado Green Green Grass Of Home, ki jo je napisal Curly Putnam, prvi pa izvajal Porter Wagoner. Jonesova različica je postala mednarodna uspešnica, do konca desetletja pa je nanizal še čeden kupček uspešnic na obeh straneh oceana, med drugim Help Yourself, Delilah, Funny Familiar Forgotten Feelings in I’ll Never Fall In Love Again. Tudi v Jugoslaviji in Sloveniji je bil vedno precej popularen in njegove pesmi so se redno izvajale – če na hitro pogledamo med slovenske izvajalce: pesem Delilah je pri nas denimo posnel Edvin Fliser, Green Green Grass Of Home je zapel Rafko Irgolič (To je moj dragi dom), Oto Pestner pa je med drugim posnel njegovo uspešnico iz leta 1971 She’s A Lady (Dama). Njegove pesmi je pel in prepesnjeval tudi Alfi Nipič.

51gjKUdBCsL._SY355_.jpg

Konec šestdesetih let si je Tom Jones v ZDA ustvaril tudi uspešno televizijsko kariero in začel z nizom uspešnih koncertov v Las Vegasu. V drugi polovici sedemdesetih se je število uspešnic sicer zmanjšalo, a ves čas je izdatno koncertiral in se pojavljal na televiziji. V osemdesetih je njegova komercialna priljubljenost spet poskočila s priredbo Prinčeve pesmi Kiss (1988), medtem ko si je v devetdesetih in v začertku novega tisočletja postopoma pridobival nove pristaše tudi po zaslugi sodelovanja z mlajšimi ustvarjalci. Med uspešnice s konca devetdesetih sodi denimo pesem Sexbomb z uspešnega albuma Reload (1999). Proti koncu prvega desetletja novega tisočletja se je vse bolj vračal k ritmu in bluesu ter soulu; v letih 2010 in 12 je tako posnel dva uspešna albuma Praise & Blame in Spirit In The Room, na katerih je dokazal, da je še vedno nadvse referenčna pevska moč; njegove izvedbe starih bluesovskih pesmi, spiritualov in med drugim tudi pesmi Leonarda Cohena, Boba Dylana, Paula Simona, Billyja Joeja Shaverja in Odette pričajo o njegovih koreninah in sposobnosti dramatičnega ter prepričljivega interpretiranja zahtevnih pevskih tem iz različnih predalov t i. “roots” glasbe, kar je znova in znova dokazoval tako solistično kot v številnih duetih z Wilsonom Pickettom, Jerryjem Leejem Lewisom, Tino Turner, Janis Joplin idr.

R-964670-1178451136.jpeg.jpg

Zadnja leta lahko Toma Jonesa med drugim gledate kot enega žirantov v priljubljenem televizijskem glasbenem šovu The Voice, kjer redno tudi poje z nastopajočimi. “The Voice” je tudi njegov dolgoletni vzdevek, ki so mu ga zaradi močnega glasu dodelili mediji. Posnetki iz dotičnega šova in tudi koncertni posnetki iz zadnjih let pričajo, da njegov glas ni izgubil niti trohice nekdanje moči in še celo pridobil pri interpretaciji in doživetosti izvajanja. Tako bo koncertno doživetje Toma Jonesa – zdaj je že nekaj let tudi “sir” – v Stožicah zagotovo dogodek, ki ga ne velja zamuditi.

Matej Krajnc

rs-148469-tomjones-1369146524.jpg

Ovitki albumov: arhiv avtorja

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.